in

Χωρίς τέλος η τραγωδία με τους μετανάστες στη Μεσόγειο – Πάνω από 30 «έσβησαν» στα ανοιχτά της Λιβύης

Υγρός τάφος για πάνω από 30 μετανάστες έγινε χθες και πάλι η Μεσόγειος.
Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 34 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο πέφτοντας στην θάλασσα από υπερφορτωμένο πλεούμενο στα ανοιχτά της Λιβύης.
Την ίδια στιγμή, μόνο στην ευρύτερη περιοχή διασώθηκαν 1.700 άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω σε 15 σκάφη.
Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο,  υπήρξαν τουλάχιστον 20 πτώματα, ενώ ο Κρις Κατραμπόουν, συνιδρυτής της μαλτέζικης MKO MOAS που βρέθηκε επί τόπου, είπε ότι η οργάνωση έχει ήδη ανασύρει 34 πτώματα.
Όπως έγινε γνωστό, η ακτοφυλακή κάλεσε και άλλα σκάφη να βοηθήσουν στη διάσωση, λέγοντας πως περίπου 1.700 άνθρωποι συνωστίζονταν σε περίπου 15 πλεούμενα.


«Οι περισσότεροι ήσαν πολύ μικρά παιδιά», έγραψε ο Κατραμπόουν στο Twitter, αναρτώντας φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες μετανάστες να καλούν σε βοήθεια μέσα στο νερό και πολλούς λευκούς σάκους με ανθρώπινες σορούς στο νεκροτομείο.
Το χρονικό
Οι μετανάστες βρίσκονταν σ’ ένα ξύλινο πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι σε απόσταση περίπου 20 ναυτικών μιλίων στα ανοικτά της Ζουάρα, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.
Παράλληλα, το πλήρωμα του πλοίου Phoenix, που έχει ναυλωθεί από τη MOAS, είχε αρχίσει να διανέμει σωσίβια, μεγάλο μέρος των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του πλεούμενου έπεσαν στο νερό, πιθανόν εξαιτίας ενός κύματος.
«Δεν είναι σκηνή από ταινία φρίκης, είναι μια πραγματική τραγωδία που εκτυλίσσεται σήμερα στις πύλες της Ευρώπης», έγραψε στο Twitter ο Κατραμπόουν, ο οποίος βρισκόταν πάνω στο Phoenix.
Με τη βοήθεια ενός σκάφους της ιταλικής ακτοφυλακής και πολλών εμπορικών πλοίων, οι διασώστες προσπάθησαν να περισυλλέξουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη θάλασσα σωστικές λέμβους ενώ ένα ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής στην προσπάθεια να ανασύρει επιζώντες και σορούς.
Τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκε εξάλλου να παραβιάσουν τους σύρτες που κρατούσαν κλειδαμπαρωμένους εκατοντάδες μετανάστες στα αμπάρια του πλεούμενου.
Περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του 2017 στο πιο επικίνδυνο στον κόσμο πέρασμα που χρησιμοποιούν οι μετανάστεςοι οποίοι διαφεύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
ΠΗΓΗ: newpost.gr