in

Χρυσό μετάλλιο σε μαθητή σχολείου της Κρήτης στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Το… νήμα της 34ης Εθνικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας “Ο Αρχιμήδης” έκοψε ο μαθητής της Γ΄ τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου, Μηνάς Μαργαρίτης, ο οποίος κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία «Μικρών» (μαθητές Γυμνασίου).

Η καλή προπόνηση αποτελεί το «μυστικό» της επιτυχίας του, αποκαλύπτει στην «Π» ο Μηνάς, ο οποίος προετοιμάζεται για τη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Είναι η τρίτη φορά που ο Μηνάς παίρνει μέρος σε διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ενώ και πέρσι είχε διακριθεί.

Όπως λέει, η συνταγή της επιτυχίας είναι «η προπόνηση και η συνεχής ενασχόληση, δεν έχει σημασία τόσο το ταλέντο όσο η προπόνηση και η αγάπη για τα μαθηματικά».

Αγάπησε τα μαθηματικά από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού και του άρεσε να μην μένει μονάχα σε όσα μαθαίνει στο σχολείο αλλά να εξερευνεί το μαγικό κόσμο των μαθηματικών και εκτός της τάξης.

Αισθάνεται χαρούμενος για την επιτυχία του, όμως, όπως λέει, υπάρχει και συνέχεια και πρέπει να δουλέψει ακόμα περισσότερο. Επόμενος στόχος είναι ο προκριματικός διαγωνισμός για τη Βαλκανιάδα τον ερχόμενο μήνα.

Σε ερώτηση, τι τον ενδιαφέρει να σπουδάσει, απαντά πως θα επιλέξει σίγουρα κάτι που θα έχει σχέση με τα μαθηματικά.

Ο πατέρας του, κ. Αντώνης Μαργαρίτης, είναι χημικός στο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου.

Το παράρτημα Ηρακλείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, σε συγχαρητήριο μήνυμά του, αναφέρει:

«Πρώτος των πρώτων ο Μηνάς!

Τέλος της 34ης Εθνικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας “Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ” στην Αθήνα και τι καλύτερο από τα εξαιρετικά αποτελέσματα και την παρουσία της Κρήτης στο διαγωνισμό αυτό.

Συγχαρητήρια στον Μηνά (Μίνο) Μαργαρίτη του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου για την κατάκτηση του 1ου ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΊΟΥ στην κατηγορία “Μικρών” (μαθητές Γυμνασίου) αλλά και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, για την προσπάθειά τους στην κορυφαία και δυσκολότερη μαθηματική δοκιμασία εντός συνόρων. Μηνά, με το καλό και το μετάλλιο στη Βαλκανιάδα!

Συγχαρητήρια επίσης και σε άλλους τρεις κρητικούς μαθητές από τα Χανιά, τους Επιμενίδη Κουντουράκη του Λυκείου Σούδας (αργυρό μετάλλιο), Καλαμαράκη Θεόδωρο του 2ου Λυκείου Χανίων και Μπορμπαντωνάκη Ι. του Λυκείου Νέας Κυδωνίας (χάλκινο μετάλλιο) στους “Μεγάλους”.

Πρόκειται για μια πολύ καλή εκπροσώπηση της περιφέρειάς μας! Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, σε όσους διακρίθηκαν και στους γονείς τους που τους υποστηρίζουν!

Στους μαθητές που συνεχίζουν καλή επιτυχία στον προκριματικό διαγωνισμό για την ανάδειξη της ομάδας που θα μας εκπροσωπήσει στο εξωτερικό στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών!»

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΕΜΕ Λασιθίου, κ. Μιχάλης Περάκης, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Μαθητής του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου, ένας έφηβος όπως όλοι οι συμμαθητές του, επιλέγει να διαγωνιστεί σε καιρούς δύσκολους.

Πάνω στο γραπτό του θαρρείς πως βλέπεις τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς όλης της Ελλάδας άοκνα να προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον σε αυτό τον τόπο.

Αύριο (σήμερα) Παρασκευή 10 του Μάρτη, χιλιάδες μαθητές του Δημοτικού θα διαγωνιστούν στον πανελλήνιο διαγωνισμό του «μικρού Ευκλείδη», της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Αύριο το πρωί εκατοντάδες παιδιά θα ακολουθήσουν αθόρυβα την πορεία του Μ”.

Για τους καθηγητές του, κ.κ. Ανδρέα Βαρβεράκη (πρόεδρο της ΕΜΕ Ηρακλείου) και Αλέξανδρο Συγγελάκη, αναφέρει:

«Αδιάκοπα και ανιδιοτελώς δεκαετίες τώρα διδάσκουν και προπονούν παιδιά όπως τον Μ.

Βραβεύουν παιδιά, διορθώνουν γραπτά, επιτηρούν διαγωνισμούς, συμμετέχουν σε συνέδρια, ταξιδεύουν τον κόσμο όλο προσφέροντας απλόχερα στους μαθητές τους μαθήματα όχι μονάχα γνώσης αλλά και κοινωνικής προσφοράς.

Το έργο τους σιωπηλό, μα τόσο ουσιαστικό.

Στο υστέρημα του χρόνου τους και του μισθού τους.

Η ανιδιοτέλεια και η δωρεά σε όλο της μεγαλείο”.

Της Κατερίνας Μυλωνά

ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ