in , , , ,

Φεύγουν σκάφη από την μαρίνα Αγ Νικολάου λόγο…φόρων.

Λάβαμε επιστολή στη οποία θίγεται ένα ιδιαίτερα σοβαρό, για την οικονομία της πόλης μας, θέμα. Ο φίλος από την Αγγλία αναφέρεται στους νέους φόρους που θα επιβάλλονται στα σκάφη τα οποία εισέρχονται στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και σχολιάζει τι επίδραση μπορεί να έχει αυτή η φορολόγηση στο μέλλον της Μαρίνας του Αγίου Νικολάου.
Ο νόμος 4211/2013 δημοσιεύτηκε στο φύλλο ΦΕΚ 256 / 28 Νοεμβρίου 2013 και είναι άμεσα εφαρμόσιμος.

Στην επιστολή αναφέρει: «Σύμφωνα με τους νέους προτεινόμενους (από την Τρόικα;) νόμους, κάθε σκάφος που θα εισέρχεται στα Ελληνικά χωρικά ύδατα θα φορολογείται ανάλογα. Αυτό αφορά οποιοδήποτε χρονικό διάστημα και θα βασίζονται στο μήκος του κάθε σκάφους.
 Με το νέο μέτρο, ο ιδιόκτητης σκάφους που θα έλθει στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου το μήνα Σεπτέμβριο, θα πρέπει να ανανεώσει ξανά τον Ιανουάριο. Αυτό θα έπληττε τον ιδιοκτήτη του σκάφους δύο φορές στον ίδιο χειμώνα.

 Συζητώντας με φιλικό ζευγάρι που διαθέτει σκάφος στη Μαρίνα, αυτός ο φόρος, με το συγκεκριμένο τύπο του σκάφους τους, θα μπορούσε να ανέλθει σε δυο φόρους των 800 ευρώ. Λόγω της αβεβαιότητας, μόνο 3 Βρετανοί ιδιοκτήτες σκαφών θα επιστρέψουν το επόμενο έτος στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου. Οι υπόλοιποι θα ξεχειμωνιάσουν είτε σε ιταλικά είτε σε τουρκικά χωρικά ύδατα όπου δεν υπάρχει τέτοιος φόρος.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές για κάποιες επιχειρήσεις, όπως τοπικά σούπερ μάρκετ, μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια, ενοικίασης αυτοκινήτων κλπ. Για πολλούς φίλους μας, που τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια μένουν στον Άγιο Νικόλαο, μάλλον αυτή θα είναι τελευταία χειμερινή σεζόν τους στον Άγιο Νικόλαο».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ κ. Στάθης Βιδάλης, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω, στη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου 2013, για την «Τιμολογιακή Πολιτική 2014 που θα ακολουθήσει η επιχείρηση για την Μαρίνα» (απόφαση 218), ενημέρωσε και εισηγήθηκε στα μέλη τα παρακάτω:
«Ψηφίστηκε ο υπ’ αριθμ. 4211/2013 νόμος (ΦΕΚ 256/Ά/28-11-2013) που αφορά την επιβολή φορολογίας η οποία βαρύνει δυσβάσταχτα ειδικά τα σκάφη αναψυχής / ιδιωτικά και επαγγελματικά άνω των 12μετρων μήκους. Θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη λόγω πιθανής μετακίνησης μόνιμων ελλιμενιζόμενων προς την Τουρκία λόγω χαμηλότερης φορολογίας. Προτείνεται λοιπόν να τους δοθεί ως προσφορά, έκπτωση 7% στα τέλη ελλιμενισμού και συγκεκριμένα για τα σκάφη πάνω από 12 μέτρα και μόνο για ετήσια συμβόλαια».

Η παραπάνω εισήγηση του προέδρου εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
www.anatolh.com