in ,

Υποδομές, υγεία,τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, απο Ζερβό σε Μητσοτάκη, video

Θέματα υποδομών, υγείας,τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τέθηκαν από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό στον πρόεδρο της Ν.Δ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του το μεσημέρι της Τρίτης, στο δημαρχείο της πόλης.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το οποίο χαρακτήρισε ώς έργο επίβιωσης για το νησί, υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση του, μέσω της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι η μόνη λύση ώστε να  ολοκληρωθεί ενιαία (από την Κίσσαμο έως τα Χανιά), αυτό το βασικό έργο ζωής -όπως το χαρακτήρισε- που επί σειρά ετών “σέρνεται”..

Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που υπάρχει για άμεση βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου “Ν.Καζαντζάκης” και ταυτόχρονα στην δυνατότητα επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης του αεροδρομίου Καστελίου μέσω ΣΔΙΤ, με σύντομες διαδικασίες, ώστε σ΄ ένα λογικό χρονικό διάστημα η σύνδεση της Κρήτης με τον υπόλοιπο κόσμο να είναι η καλύτερη δυνατή.

Ο ίδιος δεν παρέλλειψε ν΄αναφερθεί στα λειτουργικά προβλήματα του Γ.Ν.Ν.Α.Ν κυρίως στο κομμάτι της υποστελέχωσης σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, καθώς και στην ανάγκη ανέγερσης του Κέντρου Αποκατάστασης (Νεάπολη), ενός δημόσιου ιδρύματος που θα στηρίξει ουσιασικά -όπως είπε- το νησί, αλλά και την τουριστική βιομηχανία στο κέντρο της οποίας χωροθετείται (Μάλια, Χερσόνησος-Αγ. Νικόλαος/Ελούντα).

Σε ότι αφορά τα θέματα Γ/θμιας εκπαίδευσης, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί -η σε βάρος του Λασιθίου διαχείριση του ζητήματος αυτού- δήλωσε ότι με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και εξαιτίας της εξαιρετικής συνεργασίας που υπάρχει με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδ. Ζώρα, δρομολογείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας, για την ίδρυση “Κέντρου Δια Βίου Μάθησης” στον Άγιο Νικόλαο σε κτίριο που θα παραχωρήσει ο δήμος καθώς επίσης και η αναβάθμιση του σταθμού Ατμοσφαιρικών Μετρήσεων στον Φινοκαλιά σε Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για δύο σημαντικές εξελίξεις, που θα δώσουν την ευκαρία στο Πανεπιτήμιο να διευρύνει τις δράσεις του, στο  Νομό Λασιθίου, με την στήριξη του δήμου Αγίου Νικολάου.

Επίσης δεν παρέλειψε ν΄αναφερθεί στα ζητήματα που σχετίζονται με την ΑΣΤΕΚ, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης ενός κτιρίου (ΕΟΜΜΕΧ) για την καλύτερη λειτουργία της, υπενθυμίζοντας το αίτημα για την παραχώρηση του πρώην κτιρίου του Ειρηνοδικείου (έχει συνταχθεί από τον δήμο σχετική μελέτη για το κόστος συντήρησης) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς.

 

Καταδυτικά Πάρκα

Με αφορμή την υφιστάμενη νομοθεσία (2014), και την απαγορευτική διάταξη για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων (περίπου 5,5 χιλμ) από ενάλιες αρχαιότητες, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, έκανε γνωστό στον πρόεδρο της Ν.Δ, ότι ο δήμος έχει έτοιμο – πλήρη φάκελο με όλα τα προβλεπόμενα για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην περιοχή, ενώ έχει ήδη μεριμνήσει για την παραχώρηση πλοίου που θα διατεθεί από το πολεμικό ναυτικό για βύθιση.

Μάλιστα, καταθέτοντας το συγκεκριμένο αίτημα, διαπίστωσε όπως δήλωσε, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ ήταν ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα, αφού σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο, θα πρέπει οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι επισκέψιμοι με συνοδούς αρχαιολόγους της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι και οι χώροι θα προστατεύονται και μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός κατά την διάρκεια της παραπάνω συνάντησης, δώρισε στον πρόεδρο της Ν.Δ , ένα γυπτό, έργο των αδελφών Σωτηριάδη από την σύλλογή “ψάρια” και το βιβλίο της πόλης.