in , , , , ,

Τρείς και…κάηκες.

Με άμεση σφράγιση, αμέσως μόλις υποβληθεί από την Αστυνομία η τρίτη μήνυση για παράβαση της νομοθεσίας στη διάρκεια του ίδιου έτους, απειλούνται πλέον τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το παλαιό καθεστώς, που προέβλεπε την ανάμειξη του Δημάρχου στη διαδικασία έκδοσης απόφασης και σφράγιση του καταστήματος από υπαλλήλους του Δήμου, που διαμόρφωνε ένα ελαστικότερο κατά κάποιο τρόπο καθεστώς ως προς τον καθορισμό του χρόνου εφαρμογής της σφράγισης, δεν υφίσταται πλέον. 

Το κατάστημα που θα διαπιστωθεί να παραβαίνει το νόμο τρεις διαδοχικές φορές, μέσα στο ίδιο έτος, θα σφραγίζεται αμέσως και υποχρεωτικά από την Αστυνομία.

Η άδεια λειτουργίας του θα αφαιρείται για ένα δεκαήμερο. Η απόφαση της σφράγισης του καταστήματος και της σχετικής έκθεσης θα κοινοποιούνται αυθημερόν στον Δήμο, ο οποίος οφείλει στο χρονικό διάστημα των 10 ημερών να εκδώσει την απόφαση αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. 

Εάν ο Δήμος αποφασίσει ότι συντρέχουν λόγοι για αφαίρεση της άδειας περισσότερες από 10 ημέρες, τότε η σφράγιση του καταστήματος διατηρείται και πέραν του δεκαημέρου.
Αυτό ορίζει πλέον ο καινούργιος νόμος (Ν. 4249/24-3-2014).

Όπως τόνισε ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου ταξίαρχος Κων. Περάκης, η νομοθεσία είναι πλέον πολύ αυστηρή και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν τους οι καταστηματάρχες. 

Πρέπει όλοι τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα που σχετίζονται με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τους και να φροντίσουν να εκδώσουν άδεια χρήσεως μουσικής και από τη στιγμή που χρησιμοποιούν μουσική, να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των περιοίκων από την ηχορύπανση.

Φυσικά, εκτός από την ηχορύπανση, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβολή μήνυσης από την Αστυνομία, όταν στο κατάστημα γίνεται χρήση ναρκωτικών ή συχνάζουν αντικοινωνικά, κακοποιά ή ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών άτομα, για άλλες αιτίες που δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, τη νεολαία και τα ήθη.

Επίσης θα πρέπει να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται ρητά και συγκεκριμένα στην άδεια λειτουργίας σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα κλπ.

Αν κάποιος καταστηματάρχης παραβιάσει τη σφράγιση του καταστήματος και την απόφαση για προσωρινή αφαίρεση της άδειας, τότε η άδεια αφαιρείται οριστικά με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
www.anatolh.com