in ,

Το σήμερα θρέφεται από τα περασμένα…

Αυτό το χρονικό διάστημα σε όλα τα χωριά, αλλά και σε κάποιες γωνιές στις πόλεις, γίνονται τα καζανέματα. Η παραδοσιακή παραγωγή της ρακής, τοπικού ποτού που γίνεται με μια τελετουργία που έχει τις ρίζες της πολύ παλιά. Η διαδικασία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού η ρακή ή τσικουδιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής κουλτούρας.
Ευτυχώς η Ελλάδα είναι μια χώρα που κρατάει τις παραδόσεις της . Και η παράδοση έχει πολλούς κλάδους, που σαν παραπόταμοι αρδεύουν τον εθνικό μας πολιτισμό. Παράδοση στη Γλώσσα και στο Πνεύμα, παράδοση στα ήθη και έθιμα, στη μουσική, στους χορούς, στις αξίες και σε τόσα άλλα που συνθέτουν το θησαυρό του τόπου μας.
Με την παράδοση δεν επιστρέφουμε μόνο πίσω αλλά συνεχίζουμε. Βάζουμε ένα μπόλιασμα στο σήμερα. Ζούμε, τραγουδάμε, κλαίμε, ζωγραφίζουμε, πιστεύουμε, δημιουργούμε. Η παράδοση δεν ταυτίζεται με την στατικότητα. Κρατούμε αυτό που έχουμε και προσθέτουμε αυτό που δημιουργούμε. Δύναμη και συστατικό στοιχείο ενός λαού η παράδοση, δύναμη και συστατικό του και η δημιουργία.
Το παρόν παίζει την αποφασιστική σημασία στην ιστορία. Στο παρόν κρίνεται το παρελθόν και το μέλλον. Το παρόν όμως γίνεται γόνιμο όταν αποτιμήσει τις αξίες της παράδοσης και τις κάνει δικές του. Δεν αντιγράφουμε τους παλιούς τρόπους, παίρνουμε όμως τα στοιχεία εκείνα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις νέες όψεις της ζωής.
Το να καλλιεργήσουμε την εθνική μας παράδοση δεν σημαίνει πως αρνιόμαστε ή περιφρονούμε τις παραδόσεις των άλλων λαών. Όλα τα έθνη είναι σεβαστά και όλα τα έθνη έχουν κάτι ωραίο να προσφέρουν στον πολιτισμό. Η αλληλεξάρτηση των λαών εντείνεται συνεχώς και αυξάνεται και η ανάγκη της ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας τους.
Ένα νανούρισμα, μια μαντινάδα, μια ενδυμασία, ένα κέντημα, μία παροιμία, η λαϊκή αρχιτεκτονική και οικοτεχνία, είναι μερικοί από τους θησαυρούς που θα πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει…
Ν. Καζαντζάκης.