in , ,

«Το μεγάλο μας Τσίρκο» από τους μαθητές του ΓΕ.Λ Νεάπολης

Αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας Τσίρκο» παρουσίασε το Γενικό Λύκειο Νεάπολης στην επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821, στον κινηματογράφο «Δρήρος», σε θεατρικό αναλόγιο.
Πρόκειται για αλληγορικό έργο που διηγείται την ιστορία και τις ταλαιπωρίες του ελληνικού κράτους από τον ερχομό του Όθωνα το 1833 μέχρι την Κατοχή. Μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γίνεται μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του ʼ40 και το –τότε– σήμερα. Σκοπός του το 1973 που ανέβηκε για πρώτη φορά από το θίασο Τζένης Καρέζη-Κώστα Καζάκου, ήταν να παραπλανηθεί η λογοκρισία της Χούντας και να περάσουν μηνύματα αφύπνισης στον ήδη αγανακτισμένο ελληνικό λαό. Στη θρυλική εκείνη παράσταση μεγάλο ρόλο είχε η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και η εμβληματική φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Οι μαθητές της Α και Β τάξης παρουσίασαν τα τμήματα που αναφέρονταν στο 1821, στο ρόλο των μεγάλων δυνάμεων και της ιερής συμμαχίας, καθώς και στο σύνταγμα του 1843, ενώ διασκεύασαν και τραγούδησαν με σεμνότητα και σεβασμό μερικά από τα γνωστά εκείνα τραγούδια. Λόγος μεστός και προδήλως επίκαιρος ο λόγος του Καμπανέλλη καθήλωσε μαθητές και γονείς, που στο τέλος καταχειροκρότησαν τους συντελεστές, μαθητές και καθηγητές.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ενός σπάνιου αποσπάσματος από την παράσταση του 1973 από το αρχείο της ΕΡΤ. Οι καθηγήτριες που είχαν την ευθύνη της εκδήλωσης ήταν οι Κατερίνα Γιωτοπούλου και Ευαγγελία Μακριδάκη.
Ενώ οι μαθητές που την παλαίωσαν ήταν: Κέλλη Τσιχλή, Γιάννης Μπαγορδάκης, Μαρία Συσκάκη, Ιωάννα Συλλιγαρδάκη, Εφηλίνα Στεφανάκη, Μιχάλης Φρουδάς, Κωστής Φρουδάς, Ιωάννα Δινεράκη, Άννα Ζαγιανάκη, Νικολέτα Μαμάκη, Έφη Μαρκάκη, Χαρά Παπαστεφανάκη, Στέλα Πισμίρη, Κατερίνα Ροβίθη, Ελισάβετ Σουλαδάκη, Κατερίνα Ζερβάκη, Γιάννης Ψαλίδης. Τραγούδι- κιθάρα: Μανώλης Παπαχρυσάνθου, Κατερίνα Τσερνοτοπούλου, Τζοάνα Φαϊτού.

Μαζί με τους πολλούς γονείς την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Πανοσιολογιότατοι κ. Τίτος Ταμπακάκης και Κωστής Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιάννης Τσιχλής, η Αντιπρόεδρος κ. Μαρία Φορτετζανού.

Η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Κωστάκη μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ «Συγχαίρω θερμά τις καθηγήτριες και τους μαθητές για την επιλογή τους και την παρουσίασή τους. Έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε εντέλει πως οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τη χώρα μας και τα θέματά της. Τους ευχαριστούμε πολύ. Θερμές ευχαριστίες επίσης στη Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, τον πρόεδρό της και τον ηχολήπτη Γιώργο Παπαχατζάκη για τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες του.»

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ