in , , , ,

Το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου άνοιξε ξανά.  

 

26-9-16-laog-ag-nik-5

Ζούμε σε μια πόλη που έχει πολλούς όμορφους και ενδιαφέρον χώρους  με πολιτισμό, τέχνη και παράδοση που ο κάθε ένας από εμάς θα μπορούσε αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο του να κάνει μια επίσκεψη ,γνωρίζοντας και αποτυπώνοντας ξεχωριστές εικόνες. Ένας χώρος που θα μπορούσε να μας προσφέρει γνώση για την Κρητική παράδοση, είναι και το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.

26-9-16-laog-ag-nik-2

Το Μουσείο ήταν κλειστό και με αφορμή την πρακτική άσκηση φοιτήτριας με σχετική ειδικότητα άνοιξε ξανά την πόρτα του προς το κοινό. Το Λαογραφικό Μουσείο μικρό σε χώρο αλλά μεγάλο σε αξία δείχνει στους επισκέπτες μικρούς  και μεγάλους ενθύμια παλιάς εποχής.

26-9-16-laog-ag-nik-3

Βρίσκεται στην γέφυρα της λίμνης παραπλεύρως του γραφείου πληροφοριών Τουρισμού.

Ιδρύθηκε το 1978 από την (ΠΕΑΚ) Πολιτιστική Εταιρεία Ανατολικής Κρήτης ,περιέχει συλλογή αποτελούμενη από αυθεντικά και σπάνια δείγματα της Κρητικής Τέχνης, κυρίως υφαντά και κεντήματα .Επίσης αντικείμενα καθημερινής χρήσης ενός παραδοσιακού Κρητικού νοικοκυριού ,συλλογή από παλιές ιερές εικόνες ,πλούσια συλλογή ξυλόγλυπτων μικροαντικειμένων, χειρόγραφα και άλλα έγγραφα σχετικά με την τοπική ιστορία.

26-9-16-laog-ag-nik-4

26-9-16-laog-ag-nik-6

Επίσης εργαλεία γεωργικής χρήσης, αργαλειός, παλιές φωτογραφίες παραδοσιακά όργανα κ.α. Εξαιρετική η συλλογή από τσεβρέδες και άλλα κεντήματα ,δωρεά της κ. Χρυσούλας Ξανθουδίδου – Κούνδουρου. Με φιλοδοξία επισκέψεων από σχολεία ,έτσι ώστε τα παιδιά μας να γνωρίσουν από κοντά αντικείμενα Κρητικής Λαογραφίας και προσδωκόντας το ενδιαφέρον τόσο ντόπιων όσο και ξένων επισκεπτών ας ελπίσουμε για την συνεχή του λειτουργία .

 

                                                            ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΩΤΑΚΗ