in , ,

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου ΛΑΤΩ κ. Αιμίλιο Μασσάρο

Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λατώ κ. Αιμίλιος Μασσάρος στην Άννα Μετζογιαννάκη – Τζώρτζη
Αιμίλιε όλοι σε ξέρουν με το μικρό σου όνομα και είσαι μάλιστα γνωστός μαντινιαδολόγος. Έτσι όπως σε έχω δει σε φωτογραφίες με τις δράσεις του Συλλόγου είσαι ένας παραδοσιακός λεβέντης Κρητικός Πρόεδρος. Μίλησε μου για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κριτσάς, πότε ιδρύθηκε ;
Ο πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1982 από συγχωριανούς που ήθελαν να αναδείξουν τα ήθη και τα έθιμα του χωριού.
 
-Το όνομα του Συλλόγου;
Το όνομα του είναι ΄΄Λατώ΄΄ από την αρχαία Λατώ και το σήμα του είναι από ένα σφραγιδόλιθο που βρέθηκε σε ανασκαφές στην περιοχή Λάκους
 
-Πόσα μέλη έχει ο Σύλλογος;
Εγγεγραμμένα είναι 250 μέλη αλλά το χωριό είναι όλο κοντά στο Σύλλογο σε ότι και αν κάνει.
 
– Υπάρχει τμήμα Νέων;
Ναι υπάρχει ξεχωριστό Τμήμα Νέων που υπάγεται όμως στο Σύλλογο και πραγματοποιεί δικές τους εκδηλώσεις όπως η Φεγγαροβραδυά στο Δάσος της Κριτσάς και η βραδιά του Κλύδωνα
 
-Ποιές άλλες εκδηλώσεις κάνετε το καλοκαίρι;
Η κύρια εκδήλωση μας είναι τα Μαγειροτσικαλιάσματα. Παλιότερα κάναμε τον Κρητικό Γάμο αλλά μόνο όταν βρίσκεται πραγματικό ζευγάρι.
 
-Διανύομε οικονομική κρίση. Πιστεύεις ότι πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις με οικονομικό κόστος;
Πιστεύω ότι τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται για να προβάλλονται οι παραδόσεις του χωριού. Να μαθαίνουν οι νέοι, να συνεχίζουν την Παράδοση, αλλά και να προβάλλονται τα ήθη και τα έθιμα του χωριού μας στους επισκέπτες. Εξάλλου τα χρήματα που εισπράττουμε τα χρησιμοποιούμε προς όφελος του χωριού και των ανθρώπων του.
 
-Ο Σύλλογος έχει δικό του κτίριο;
Ναι, του έχει   παραχωρηθεί από το Δήμο. Ήταν το παλιό ειρηνοδικείο. Κάποιες εκδηλώσεις του Συλλόγου γίνονται όμως και στην αίθουσα ΄΄Λατώ΄΄ που εγκαινιάστηκε πέρυσι και που είναι μια πανέμορφη αίθουσα, στολίδι του χωριού μας. Σε αυτήν τη αίθουσα έρχονται σχολεία και τους παρουσιάζουμε τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές και την ιστορία τους. Επίσης ο Δήμος, μας έχει παραχωρήσει το παλιό νηπιαγωγείο, το οποίο είναι ένα τούρκικο κτίριο, για να κάνουμε έκθεση λαογραφικού υλικού.
 
-Μέσα την ιστοσελίδα σας έχω δει ότι κάνετε παρέλαση με τις τοπικές φορεσιές
Έχουμε σελίδα στο διαδίκτυο που δίνει πληροφορίες για τις δράσεις του Συλλόγου μας. Πραγματικά με δική μου πρωτοβουλία ξεκινήσαμε να παρελάσουμε στις εθνικές επετείους, θέλοντας έτσι να προβάλλουμε την τοπική ιστορία μας. Η παραδοσιακή φορεσιά είναι κομμάτι της.
 
 
-Αιμίλιε έχω δει ότι πραγματοποιείτε αιμοδοσίες
Κάθε 3 μήνες κάνουμε αιμοδοσία στο χωριό και είναι μια σημαντική προσπάθεια του Συλλόγου για να βοηθήσει συνανθρώπους μας .
 
-Μπράβο στα μέλη σας, η αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας . Βλέπω ότι ο Σύλλογος σας έχει εκδώσει βιβλία.
Ναι : ΄΄ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΔΡΩΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΣΑΣ΄΄του Ν. Τζώρτζη, ΄΄ΚΑΥΜΕ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΙΔΙ ΜΟΥ΄΄του Μ. Βάρδα , ΄΄ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ΄΄ του Ν. Τζώρτζη και την ΄΄ΡΟΔΑΝΘΗ΄΄ που είναι δικό μου βιβλίο.
 
-Μίλησε μας για το δικό σου βιβλίο
Η ΄΄ΡΟΔΑΝΘΗ΄΄ είναι η ιστορία μιας Κριτσωτοπούλας που γράφτηκε το 1909 από τον Διαλυνομιχάλη και εγώ έκανα κάτι σαν διασκευή, το έγραψα σε δεκαπεντασύλλαβο, χρησιμοποιώντας τοπική διάλεκτο και γράφοντας ξανά την ιστορία.
 
-Συνεργάζεστε με άλλους Συλλόγους;
Πάμε όπου μας καλέσουν, πάντα όμως ντυμένοι παραδοσιακά. Πέρυσι μας κάλεσαν στα Ανώγεια στη πρώτη Παγκρήτια Καντάδα και εντυπωσιάσαμε με τις φορεσιές μας. Το 2009 συμμετείχαμε με δικό μας περίπτερο στην έκθεση για το Λαϊκό Πολιτισμό, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πήραμε το πρώτο βραβείο για το ΄΄Νυφικό μας Σπίτι΄΄. Ένα νυφικό σπίτι στολισμένο με όλη την Παράδοση του τόπου μας.
 
-Αιμίλιε τι είναι για σένα η Παράδοση;
<<Τόπος χωρίς παράδοση τίποτα δεν αξίζει
είναι δεντρό χωρίς καρπό, ρόδο που δεν ανθίζει…>>
 
– Σ΄ευχαριστώ πολύ που μας μίλησες για τον δραστήριο Σύλλογο της πανέμορφης Κριτσάς. Πιστεύω ότι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενός τόπου προσπαθούν να κρατήσουν αναμμένη την φλόγα του πολιτισμού στον τόπο μας και γι’ αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να υποστηρίζονται τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από την πολιτεία. Και όλοι εμείς να είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες που κάνουν.
Επιμέλεια: Άννα Μετζογιαννάκη – Τζώρτζη