in , , , ,

Το ΚΚΕ για τον τουρισμό

Στον Άγιο Νικόλαο περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ.


Στις επαφές που είχε το κλιμάκιο του ΚΚΕ τόσο με τους εργαζομένους στον Τουρισμό όσο και με τον Εμπορικό Σύλλογο του Αγ. Νικολάου, παρατέθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για τον Τουρισμό ενώ τονίστηκε η ανάγκη της  δημιουργίας μιας πανίσχυρης λαϊκής συμμαχίας από εργατοϋπαλλήλους – μικρούς αυτοαπασχολούμενους – φτωχομεσαίους αγρότες και νεολαία, ως βασικό στοιχείο για να αντιμετωπιστεί η συντονισμένη επίθεση που δέχεται ο λαός από τους αντιλαϊκούς νόμους και μεθοδεύσεις κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον Τουρισμό:
Εργαζόμενε, εργαζόμενη στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, στην εστίαση
Όλο το προηγούμενο διάστημα, στην διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού μάτωσαν κυριολεκτικά για να μεγαλώσουν τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και κυρίως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, είχαν μεγάλες μειώσεις μισθών (πάνω από 15%) και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με 10ωρες (ή ακόμα και παραπάνω) βάρδιες. Το 2013 η απασχόληση, παρά την «έκρηξη» των τουριστών, ήταν 3,5% λιγότερη, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να δουλεύει το πολύ έως 6 μήνες.
Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου. Σημαντικές και συγκεκριμένες είναι οι ευθύνες των συμβιβασμένων – φιλεργοδοτικών ηγεσιών του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησαν την μοιρολατρία και το ραγιαδισμό, ενίσχυσαν με τη στάση τους τον εκφυλισμό και την αποτελεσματικότητα των αγώνων, εμπόδισαν την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς «απαγορεύοντας» τον ελεύθερο συνδικαλισμό, προώθησαν την «υγιή σχέση» με τους μεγαλοξενοδόχους. Στην κυριολεξία διέλυσαν την συνδικαλιστική ενότητα στον κλάδο του τουρισμού (αποκλείοντας το 1/3 του κλάδου από το Σύνδεσμο, αφήνοντας τους εργαζομένους συνδικαλιστικά ακάλυπτους), στήριξαν την στρατηγική της ανταγωνιστικότητας με «δωράκια» προς τους εργοδότες (αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, υπογραφή κατάπτυστης Σύμβασης το 2012 και κατώτερης των αναγκών φέτος) για να εφαρμόζουν τους μνημονιακούς νόμους στους χώρους δουλειάς.
Σήμερα, κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι πανηγυρίζουν για το ρεκόρ αφίξεων (19 εκατομμύρια πανελλαδικά με πρώτη την Κρήτη) και την ανάπτυξη στον τουρισμό, ενώ η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές. Την ίδια ώρα που το εισόδημα είναι τσακισμένο, οι τιμές σε εισιτήρια και δωμάτια είναι απλησίαστες, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη με την μερίδα του λέοντος να την καρπώνονται τα μονοπώλια του κλάδου αξιοποιώντας το σύστημα all inclusive.  
Η ανάπτυξη του τουρισμού που διαφήμιζε η συγκυβέρνηση δεν είναι ανάπτυξη για το λαό. Γίνεται πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, περνάει από λουκέτα των μικρών επιχειρήσεων, τσαλαπατάει το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για διακοπές. Οι μόνοι τελικά που τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση και περισσότερα κέρδη είναι οι μεγάλοι tour operators, οι ντόπιοι μεγαλοξενοδόχοι και οι αεροπορικές εταιρίες.
Το ανακάτεμα του πολιτικού σκηνικού με πρωταγωνιστές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κι από κοντά διάφορα «νέα» κόμματα, γίνεται για να θολώνουν τα νερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκλίνεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και την στρατηγική του κεφαλαίου στον τουρισμό και γενικά. Η εκλογική του άνοδος όχι μόνο δεν ωφέλησε το λαό, αλλά συνέβαλε και στην υποχώρηση των αγώνων και των διεκδικήσεων γεμίζοντας τον αυταπάτες πως τάχα μια «αριστερή κυβέρνηση» μπορεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση των «απογόνων» του Χίτλερ Χρυσή Αυγή, είναι στην υπηρεσία του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι το μαντρόσκυλο της μεγαλοεργοδοσίας σε αγαστή συνεργασία και καθοδήγηση με θυλάκια του κρατικού μηχανισμού και του μαύρου παρακράτους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απομονώσουν τα φασιστοειδή από τους χώρους δουλειάς και από κάθε γειτονιά, να ξεσκεπάζουν τον βρώμικο ρόλο και την υποκρισία τους, να τους πετάξουν έξω από κάθε σωματείο.
Η τοπική διοίκηση, είτε με τους πρώην είτε με τους νυν, ως μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, εφαρμόζει την αντιλαική πολιτική σε δήμους και περιφέρειες. Υπηρετεί το κεφάλαιο μέσω των πλειοψηφιών (είτε ανοιχτών είτε συγκαλυμμένων) ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων για επιχειρηματική εκμετάλλευση, τον χαρακτηρισμό τουριστικών ζωνών. Διαχειρίζεται και κατευθύνει κονδύλια όπως το ΕΣΠΑ σε μεγάλες επιχειρήσεις. Να γιατί συμμετείχαν μεγαλοξενοδόχοι και οι πέριξ αυτών στα ψηφοδέλτια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες τοπικές εκλογές!


Το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στον τουρισμό, όμως πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών του λαού σε διακοπές και αναψυχή, ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, έτσι ώστε όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και οι περιοχές να αναπτύσσονται παράλληλα. Επιπλέον, αυτή η ανάπτυξη να διασφαλίζει την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε αναλογία με τη βιομηχανική αγροτική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, σε ισορροπία με τη φύση, την πλήρη και σταθερή εργασία των εργαζομένων του κλάδου με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Στον καπιταλισμό, η ανάπτυξη του τουρισμού με σκοπό το κέρδος δεν μπορεί να καλύψει αυτούς τους στόχους. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου και οι μικροί επιχειρηματίες, έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ταχθούν με το ΚΚΕ, να δυναμώσει παντού η πρότασή του για λαϊκή συμμαχία και εργατική-λαική εξουσία. Πρόταση που προϋποθέτει σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπώλια, ώστε να θέσει στην υπηρεσία του λαού και της ευημερίας του όλο τον πλούτο της χώρας. Σε αυτή την κοινωνία ο τουρισμός θα έχει περίοπτη θέση ως λαϊκό δικαίωμα στην ξεκούραση και την αναψυχή.

Ξενοδοχοϋπάλληλε, εργαζόμενε στον τουρισμό,


Είναι ανάγκη σήμερα να φτιαχτεί μια ισχυρή συμμαχία στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού και να παλέψει για τα άμεσα και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των μικρών αυτοαπασχολουμένων του κλάδου, μαζί με τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες.
Με τη δική σου συμβολή χρειάζεται τώρα να πάρουν ζωή τα σωματεία, να δυναμώσουν οι πρωτοπόρες συνδικαλιστικές δομές, να προχωρήσει άμεσα η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος ως μοναδική προϋπόθεση αντίστασης και προώθησης των εργασιακών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε όμιλο, σε κάθε μικρό ή μεγάλο χώρο δουλειάς, οι εργαζόμενοι να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα. Να ανατραπούν οι συσχετισμοί στο Σύνδεσμο Ξεν/λων ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στέκοντας δίπλα στο ενιαίο Συνδικάτο του κλάδου.


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Καλούμε τους εργαζομένους ΜΑΖΙ, να διεκδικήσουμε άμεσα:
·         Το δικαίωμα για διακοπές, αναψυχή, δωρεάν για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.
·         Κοινωνικό τουρισμό για τη λαϊκή οικογένεια, τους ανέργους, με ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, πολιτιστικούς – αρχαιολογικούς χώρους.

·         Κατάργηση του all inclusive που χρησιμοποιείται ενάντια στους εργαζομένους και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.
·         Ουσιαστική προστασία των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού και για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Κατάργηση του νόμου που «κόβει» το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζομένους.

·         Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, των δουλεμπορικών συνεργείων. Πρακτική άσκηση και μαθητεία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

·         Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων με υποχρεωτική ισχύ.

·         Επαναφορά μισθών στα επίπεδα του 2008 ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τις μειώσεις.

·         Επανένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των ειδικοτήτων του κλάδου.

·    &nb
sp;    Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Σύγχρονη και εντελώς δωρεάν δημόσια Υγεία, μόρφωση, πολιτισμό, αθλητισμό, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, προστασία της γυναίκας και της μητρότητας, εξασφάλιση της λαϊκής στέγης.
Άγιος Νικόλαος, Ιούλιος 2014