in

Το ευχαριστώ ενός ξένου!

Όσο κι αν αντιμετωπίζεις με ψυχραιμία, χαρά κι ευχαρίστηση το γεγονός της παρουσίασης ενός βιβλίου, του δικού σου βιβλίου σε μια πόλη, μια άλλη πόλη και όχι την δική σου, έστω κι αν είναι επιτυχημένο, κάπου μέσα σου, κάποιες στιγμές, σε κατακλύζει η ανασφάλεια κι ένα: “Πού πας; Ξέρεις πού πας;” Πώς θα αντιμετωπίσει το τοπικό κοινό το βιβλίο σου; Θα χαρούν; Θα οικτίρουν; Θα χειροκροτήσουν; Θα περιφρονήσουν; Θα φύγουν σιωπηλοί κι αγέλαστοι ή θα σου σφίξουν γελαστά το χέρι; Όλα ετούτα, μπορεί να σταθούν, να γιγαντώσουν μέσα σου είκοσι φορές εν όψει αυτής της παρουσίασης.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ, Κυριακή 5 Μαρτίου 7μ.μ. Αίθουσα Λυκείου Ελληνίδων της πόλης.
Τη σκεπτόμουν καιρό πριν, ετούτη τη μέρα. Είχα μερικούς φίλους αγαπημένους εδώ, μα δεν είχα ανθρώπους που θα μπορούσαν να αναλάβουν το εγχείρημα μιας παρουσίασης, μεγάλη ευθύνη κι αληθινός μπελάς, κι εσύ τι να κάνεις από τέτοια απόσταση; Το βιβλιοπωλείο “Καρτέρη” ήταν αλήθεια μια καλή και πρέπουσα λύση, μα, ούτε κι αυτούς τους ανθρώπους ήξερα. Ένα λογοτεχνικό βραβείο που πήρα σε ετούτη την πόλη το 2005 και μια έκθεση φωτογραφίας το 2009, δεν μου εξασφάλιζαν την ησυχία και την επιτυχία μιας παρουσίασης. Γύρευα καιρό έναν άνθρωπο να αναλάβει αυτά όλα, ξέροντας την ευθύνη που θα είχε και σίγουρα, θα την ήξερε κι αυτός.
Με όλα ετούτα αγωνιούσα και το βιβλίο έπρεπε να ταξιδέψει. Ξεναγός η γυναίκα μου, τηλεφωνεί ένα απόγευμα στην συνάδελφό της Μιράντα Σπίθα στον Άγιο Νικόλαο για να ρωτήσει την άποψή της. Εκείνη, χωρίς δεύτερη κουβέντα και ξέροντας το πρόβλημα της απόστασης, της λέει ευθέως και χωρίς καν να ερωτηθεί: “Εγώ θα το αναλάβω. Εγώ θα τα αναλάβω όλα!” Ούτε που την ήξερα τη γυναίκα, μια φορά μόνο, την είχα δει. Έγνεψα ξαφνιασμένος, καταφατικά.
Απόγευμα, ήμουν ξαπλωμένος, σήκωσα το τηλέφωνο. “Στέλιο τι κάνεις;” μου είπε μια οικεία, γυναικεία φωνή και μέσα σε τρεις λέξεις, τη χροιά, την υφή, την ζεστασιά και τον τονισμό τους, κατάλαβα ότι πάνω τους, μπορείς να στηρίξεις όχι μόνο μια παρουσίαση αλλά κι ένα ολόκληρο μυθιστόρημα αληθινής φιλίας, καλοσύνης και γνήσιας, ανιδιοτελούς δοτικότητας.
Όλα γίναν όπως έπρεπε και από την Μιράντα και απ’ όσους ενεπλάκησαν στην παρουσίαση κι ας μην με γνώριζαν. Μια πόλη, οι άνθρωποι, το κοινό της, με δέχτηκαν σαν έναν δικό τους άνθρωπο. Δεν κούνησα ούτε το δακτυλάκι μου. Το βράδυ της παρουσίασης σε μια αίθουσα που έσφυζε από κόσμο, ζωή, καλοσύνη και πάθος για πολιτισμό, είχα μια από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει ποτέ, σε παρουσίαση βιβλίου μου.
Ένα δελτίο τύπου για ένα «ευχαριστώ» σε όποιον εμπλεκόμενο στην εκδήλωση μου, σίγουρα εμπεριέχει μια τυπικότητα. Αν θέλω όμως, να πω κάτι πέραν του «ευχαριστώ» σε όλους εσάς που με τιμήσατε με την παρουσία σας, αλλά και σε όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, είναι να μιλήσω, αν και δεν φτάνει ο χώρος, με δυο λέξεις, για τους σπουδαίους αυτούς ανθρώπους που διαθέτει η πόλη σας. Ανθρώπους, που μπορούν με ικανότητα, συνέπεια, ανιδιοτέλεια, πάθος, ακρίβεια και καλοσύνη, να στηρίξουν όταν χρειαστεί, κάθε κίνηση πολιτισμού που θα τους ζητηθεί και να εδραιώσουν αυτό που ονομάζουμε όλοι εμείς, “Κρητική Φιλοξενία”.
Ευχαριστώ πολύ για όλα, τους αγαπημένους:
Μιράντα Σπίθα, ξεναγό, για όλα όσα έκανε με δύναμη, καλοσύνη κι αληθινή αγάπη γι αυτήν την παρουσίαση, καθώς και για τον συντονισμό της βραδιάς.
Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα, φιλόλογο, για την υπέροχη ανάλυση την φιλολογική, λογοτεχνική αρτιότητα της παρουσίασης καθώς και για την δημιουργία των προβαλλόμενων φωτογραφιών που συνόδεψαν την ομιλία της.
Τη θεατρική ομάδα του Αγίου Νικολάου και προσωπικά την Μιράντα Σπίθα, την Μαριάνθη Μενεγάκη και τον Γιώργο Ταβλά για την εξαίσια κι από ψυχής ερμηνεία κι ανάγνωση των κειμένων του βιβλίου μου.
Τον οδοντίατρο Μιχάλη Κλώντζα με την εκπληκτική φωνή και τον ερχομό του, έκπληξη και τιμή για μένα, που πλούτισε με τρία τραγούδια έναν μαγικό επίλογο, καθώς και τους δύο φίλους που τον συνόδεψαν. Τον Κώστα Κλώντζα (ακορντεόν) και τον Μανόλη Κλώντζα (κρουστά).
Τον αγαπητό φίλο Σωτήρη Μπαρσάκη που ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη της επιτυχημένης προβολής των φωτογραφιών.
Το βιβλιοπωλείο “Καρτέρη” για την οργάνωση, την προσφορά και την όμορφη φιλοξενία που χρειάστηκε αυτή η παρουσίαση.
Το Λύκειο των Ελληνίδων του Αγίου Νικολάου για την όμορφη αίθουσα που μας παραχώρησε, μια όχι εύκολη μέρα όπως είναι η Κυριακή καθώς και τα μέλη του για την στήριξή τους.
Την εφημερίδα “Ανατολή” και προσωπικά τον δημοσιογράφο Λεωνίδα Κλώντζα για την όμορφη προβολή της παρουσίασης.
Την ηλεκτρονική σελίδα “Fonien.gr” και προσωπικά τον δημοσιογράφο Θάνο Κορομπύλια για την όμορφη προβολή της παρουσίασης.
Το ραδιοφωνικό σταθμό “Λατώ” και προσωπικά την δημοσιογράφο Μαρία Κοκολάκη για την συνέντευξη που έδωσα.
Τον ραδιοφωνικό σταθμό “104,4” και προσωπικά τον δημοσιογράφο Γιώργο Τουτουδάκη για την όμορφη προβολή της παρουσίασης.
Την Εταιρία TOURIST GUIDES OF CRETE PC (Ξεναγοί Κρήτης) που ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου. Μεγάλη τιμή για μένα από έναν χώρο που με τρόπο μοναδικό, αποκαλύπτει και διαδίδει την μεγάλη, ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά.
Τις εκδόσεις «Μύστις» για την έκδοση και την επιτυχημένη, εμπορική διακίνηση του βιβλίου μου.
Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς, το κοινό του Αγίου Νικολάου και όσους φίλους ήρθαν από το Ηράκλειο, τιμώντας όλοι μαζί, εμένα και το βιβλίο μου.
Εύχομαι να σμίγουμε πάντα, τέτοιες όμορφες στιγμές
Στέλιος Βισκαδουράκης