in , , ,

Τουρίστες μεν, άφραγκοι δε.

Yπερτίμηση της πραγματικότητας που σε ένα βαθμό υποκρύπτει και πολιτική σκοπιμότητα, ανιχνεύουν ξενοδόχοι της Κρήτης πίσω από την κινητικότητα για τα θέματα τουρισμού και κυρίως για την πορεία και εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου.


Η απόσταση των δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων από τη ζώσα πραγματικότητα της τουριστικής αγοράς, ξενίζει τους επιχειρηματίες του τουρισμού στην Κρήτη, όπως επίσης ξενίζει και η στάση που κρατά η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη απέναντι στους βασικούς παράγοντες της τουριστικής αγοράς, τους Κρήτες ξενοδόχους, οι οποίοι συμπεραίνουν ότι οι πρόσφατες επισκέψεις της δεν είχαν παρά «εθιμοτυπικό» χαρακτήρα.

 Για να μη σταθούμε στο γεγονός ότι σταθερά αποφεύγει να επισκεφθεί το Λασίθι και τον Άγιο Νικόλαο, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις που έχει δεχθεί.


Και ενώ η Κρήτη δείχνει να «σφύζει» φέτος από το πλήθος των τουριστών, ο ταμειακός απολογισμός των επιχειρήσεων παραμένει μέχρι σήμερα αρνητικός, βασικά γιατί η ποιότητα των τουριστών είναι τόσο χαμηλή, που δεν τους επιτρέπει να ξοδέψουν χρήματα στις διακοπές τους και να αιμοδοτήσουν την ευρύτερη αγορά του νησιού.

Το γεγονός προβληματίζει έντονα τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του κλάδου, που αγανακτούν ακούγοντας την πολιτική ηγεσία του τουρισμού και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες να επαίρονται για τα «ρεκόρ» (σε αφίξεις, σε συνάλλαγμα κλπ.) που καταρρίπτονται.

Φαίνεται όμως ότι σε υψηλό επίπεδο ακόμη και παράγοντες του τουρισμού σε ένα βαθμό «συμπράττουν» στο πολιτικό παιχνίδι, παρέχοντας με δηλώσεις τους σχετική στήριξη για το φετινό «θαύμα» στον ελληνικό τουρισμό, αν και γνωρίζουν πολύ καλά, εκ των έσω, ποια είναι η πραγματικότητα.

Σε πρόσφατη συνάντησή τους στα Χανιά, οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων της Κρήτης συζήτησαν όλα αυτά τα ζητήματα, κριτικάροντας την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν από τους πολιτικούς παράγοντες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «συζητούν για μας, χωρίς εμάς…».

 Προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη φωνή, την παρουσία και δυνατότητα παρέμβασής τους στα τουριστικά πράγματα της Κρήτης και στα φόρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι Κρήτες ξενοδόχοι επισπεύδουν την επανασύσταση του Ενιαίου Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, επί του καταστατικού του οποίου συζήτησαν στην τελευταία συνάντησή τους.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
www.anatolh.com