in

Τι συνέβη με τη «13η σύνταξη» του …Μπαλαούρα -Ποιος την ανακάλυψε

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας ήταν μεταξύ των δικαιούχων που έλαβαν τη «13η σύνταξη» που έδωσε η κυβέρνηση ως επίδομα στους συνταξιούχους στο τέλος του 2016.

«Την πήρα αλλά την δώρισα»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του είπε ότι η καταβολή της «13ης σύνταξης» έγινε αυτομάτως από το σύστημα, χωρίς ο ίδιος να αιτηθεί κάτι τέτοιο. Όπως εξήγησε, αυτό συνέβη επειδή, αφότου εκλέχθηκε βουλευτής, η σύνταξή του περικόπηκε δραστικά και έτσι το σύστημα μηχανογράφησης των ασφαλιστικών ταμείων, η ΗΔΙΚΑ, τον κατέταξε στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Η ΗΔΙΚΑ βλέπει τις συντάξεις και θεωρώντας ότι είμαι χαμηλοσυνταξιούχος, το σύστημα αυτόματα μου έδωσε αυτό το ποσό», είπε συγκεκριμένα.

Παράλληλα ο κ. Μπαλαούρας έσπευσε να τονίσει ότι διέθεσε τη σύνταξη άμεσα στο ταμείο αλληλεγγύης συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδας και στο απεργιακό ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας.

«Δεν το είχα συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να γίνει γενίκευση αυτού του θέματος, δυστυχώς όμως η ΗΔΙΚΑ δεν έχει δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων και δεν μπορεί, ακόμη και τώρα που μιλάμε, να γίνει διασταύρωση στοιχείων», είπε επίσης.

Αλλα λέει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΤτΕ

Σήμερα, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε τα χρήματα, αφού πρώτα βγήκε το θέμα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σχετικά με το θέμα της καταβολής βοηθήματος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Μπαλαούρα το οποίο αναδείχθηκε από πολλά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Ως γνωστόν τον Δεκέμβριο του 2016 η κυβέρνηση ψήφισε τη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2017 υπέπεσε στην αντίληψη τόσο του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (Σ.Υ.Τ.Ε.) όσο και του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος (Σ.Σ.Τ.Ε.) ότι το μέλος του τελευταίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας είχε λάβει το εν λόγω βοήθημα ως… χαμηλοσυνταξιούχος!

Η αποκάλυψη του θέματος έγινε με ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος Νο 31/9.1.2017 όπου αναφέρεται ότι “ο γνωστός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που καταβάλει ειδικότερη προσπάθεια κάθε φορά να μας ‘σώσει’, καρπούται το δωράκι των 300 € ως χαμηλοσυνταξιούχος της ΤτΕ…”!!!

Σχετική αναφορά επίσης γίνεται και στην ανακοίνωση Νο 53/11.1.2017 του Σ.Υ.Τ.Ε..

Η παραπάνω αποκάλυψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση τόσο στο εν ενεργεία προσωπικό της ΤτΕ όσο και στους συνταξιούχους της, με αποτέλεσμα ο κ. Μπαλαούρας να αποστείλει με 9 ημέρες καθυστέρηση, στις 18/1/2017, επιστολή προς τον ΣΥΤΕ και τον ΣΣΤΕ με την οποία δηλώνει ότι θα καταθέσει το ποσό του βοηθήματος κατά το ήμισυ στο απεργιακό ταμείο του Σ.Υ.Τ.Ε. και στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του Σ.Σ.Τ.Ε».

Μπαλαούρας για το επίδομα: Με κάρφωσαν από τους συλλόγους της τράπεζας

Θέμα εκ του μη όντος χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας το έκτακτο επίδομα που έλαβε ως χαμηλοσυνταξιούχος.

Μάλιστα, επιτέθηκε κατά των συλλόγων υπαλλήλων, αλλά και συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδας, γιατί, όπως λέει, τον κάρφωσαν. «Κάποιος από τους συλλόγους της τράπεζας με κάρφωσε και λυπάμαι αν έχει γίνει έτσι. Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό, στόχος ήμουν και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας έξω από τη Βουλή σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, είπε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από άλλα κόμματα, που πήραν κάποια ποσά και δεν τα αντιλήφθηκαν. «Είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές και να μην το έχουν πάρει χαμπάρι», ανέφερε.

Οι δηλώσεις του κ. Μπαλαούρα

«Πληροφορήθηκα στις 17/1 από συναδέλφους μου στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου ήμουν μέχρι πρόσφατα υπάλληλός της, ότι μέσα στη λίστα με τις συντάξεις ήμουν και εγώ. Ζήτησα τη λίστα, μου τη έστειλαν στις 18 Ιανουαρίου και πράγματι είδα ότι ήμουν κι εγώ. Αμέσως ετοίμασα δύο επιστολές προς τον σύλλογο των υπαλλήλων της Ελλάδας και προς τον σύλλογο των συνταξιούχων, με τις οποίες δήλωνα ότι όταν πιστωθούν τα χρήματα θα τα έδινα στους δύο συλλόγους. Όταν πιστώθηκαν, έστειλα τα αποδεικτικά στοιχεία στο απεργιακό ταμείο υπάλληλων της Τράπεζας της Ελλάδος, που ήταν δημιούργημά μου όταν ήμουν πρόεδρος, και στο ταμείο αλληλεγγύης συνταξιούχων υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο φορέας που μας δίνει τη σύνταξη είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν ήθελα να τα επιστρέψω στην Τράπεζα της Ελλάδος, επειδή ήταν η τράπεζα. Αν ήταν το ΙΚΑ, θα τα έδινα στο ΙΚΑ. Αν ήταν το ταμείο ναυτικών, θα τα έδινα στο ΝΑΤ. Τα έδωσα εκεί από όπου τα παίρνω με έμμεσο τρόπο.

Με κάρφωσε κάποιος μέσα από την τράπεζα. Ήταν μαχαίρωμα μέσα από την τράπεζα. Το ρεπορτάζ του Star επικαλέστηκε τις δύο επιστολές που έστειλα στους συλλόγους. Κάποιος από τους συλλόγους της τράπεζας με κάρφωσε και λυπάμαι αν έχει γίνει έτσι. Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό. Στόχος ήμουν και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι τυχερός γιατί το πληροφορήθηκα και έκανα αυτήν την κίνηση. Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από άλλα κόμματα, που πήραν κάποια ποσά και δεν τα αντιλήφθηκαν. Είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές και να μην το έχουν πάρει χαμπάρι. 

Πρέπει να γίνει μία βάση δεδομένων που να αντιμετωπίζει τα εισοδηματικά ζητήματα. Υπάρχει κενό στο σύστημα, το διαπιστώνω κι εγώ. Με αυτό που έγινε νομίζω ότι θα λυθούν πολλά σοβαρά ζητήματα. Όφειλα να ενημερώσω τις υπηρεσίες για να μου εξηγήσουν».

Πηγή: iefimerida.gr