in , , , ,

Τι θα συμβεί αν όλοι αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αντίθετα;

140 βιβλιοθήκες σε περισσότερες από 100 πόλεις της Ελλάδας ξεκινούν από τις 15 Ιουνίου να ζουν στο ρυθμό της 3ης καλοκαιρινής εκστρατείας του Future Library και σκέφτονται ήδη αντίθετα!


Η Κουνδούρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αγίου Νικολάου συμμετέχει για 3η συνεχή χρονιά στην καλοκαιρινή εκστρατεία του Future Library και περιμένει τους μικρούς μας φίλους, 5 έως 13 ετών, να γνωρίσουν τις αντιθέσεις μέσα από αφηγήσεις, παντομίμα, πειράματα, κυνήγι χαμένου θησαυρού, εικαστικά εργαστήρια, ταξινομήσεις μέσα στη βιβλιοθήκη, ανάποδες εξιστορήσεις, ανταλλακτικά παζάρια, παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας, εργαστήρια κατασκευών και φωτογραφίας, χαρτογραφήσεις και μουσικά εργαστήρια.

Όλες οι δράσεις αντλούν τη θεματική τους από τους αντίθετους κόσμους που μας περιβάλλουν και επιστρατεύουν μια σειρά από διαφορετικά βιβλία, τα οποία προσφέρονται από το Future Library σε κάθε βιβλιοθήκη και έχουν στόχο την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας.

Για 3 μήνες, τις ημέρες της καλοκαιρινής εκστρατείας, παιδιά και γονείς θα ζήσουν τη μέρα της τάξης και της ακαταστασίας, του ράβε και του ξήλωνε, του ξύπνιου και του ύπνου, του καθαρού και του βρώμικου, του γυμνού και του ντυμένου, του αγοράζω και του πουλάω, του δίνω και του παίρνω, του Βορρά, του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης, του θυμάμαι και του ξεχνάω, του μαζί και του χώρια, των παιδιών και των ηλικιωμένων, του γέλιου και του κλάματος, της γης και του ουρανού, της γνώσης και όχι της αμάθειας, της αλήθειας και του ψέματος.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. 

Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει διαθέσει συνολικά €1,08 δισεκατομμύρια ($1,42 δισεκατομμύρια), μέσω 2.676 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. 

Το 2012 και το 2013, το Ίδρυμα ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες – συνολικού ύψους €100.000.000 ($130.000.000) εκατομμυρίων εκάστη, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. 

Η πρωτοβουλία του 2012 αποσκοπούσε στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στην δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά. 

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος
(€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το έργο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. 

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.