in , , , ,

Τιμή μετά από 27 χρόνια, video – fotos

Σε μια πρωτοβουλία που περίμενε 27 ολόκληρα χρόνια προχώρησε χθες το μεσημέρι η Ένωση των Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Λασιθίου. Τα μέλη της Ένωσης αισθανόμενα βαθειά την υποχρέωση να τιμήσουν δύο συναδέλφους τους, το Σαράντο Σακκά και το Νίκο Κοκολάκη, που σκοτώθηκαν στο καθήκον εν ώρα υπηρεσίας, προχώρησαν στην κατασκευή μιας επιτύμβιας στήλης στον εξωτερικό τοίχο του σωφρονιστικού καταστήματος της Νεάπολης.
Ήταν σαν χθες, 8 Ιουνίου 1998, ανήμερα των εκλογών, όταν σήμανε συναγερμός στη Νεάπολη για ομαδική απόδραση. Με μια επιχείρηση που όμοιά της ποτέ δεν είχε συμβεί στο παρελθόν και κανείς δεν περίμενε, απέδρασαν από τις φυλακές της Νεάπολης οκτώ κρατούμενοι σκοτώνοντας τους δύο αστυνομικούς.
Έως τώρα μόνο ένα μικρό εκκλησάκι έξω από τις φυλακές, ξεχασμένο από όλους, μαρτυρούσε τι είχε συμβεί τότε.
_D200032 p3
«Η εκδήλωση σήμερα δεν είναι απλά μία ακόμα εκδήλωση αλλά μια εκδήλωση ουσίας για δύο ανθρώπους που θυσιάστηκαν  στο καθήκον ενσαρκώνοντας την ουσία του  χρέους του αστυνομικού και εμπνέοντας έως και σήμερα όλους μας να παραμείνουμε πιστοί στον ρόλο που έχουμε αναλάβει υπηρετώντας τον πολίτη υπό δύσκολες συνθήκες», είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης  Γιώργος Καρτσάκης, συμπληρώνοντας ακόμα ότι η μνήμη των συναδέλφων που σκοτώθηκαν τιμάται σήμερα μπροστά από το μνημείο που ανεγέρθηκε για να θυμίζει και να διδάσκει και παράλληλα να αποτελεί η θυσία αυτή ένα αληθινό «φάρο» για όλους.
S1620045 p7
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου ταξίαρχος Μανόλης Πετάσης ευχαρίστησε τους διοργανωτές για αυτή τους την πρωτοβουλία και ιδιαίτερα τον πρόεδρο που οραματίστηκε την δημιουργία του μνημείου αλλά και όλους όσους βοήθησαν για την ολοκλήρωσή του.
_D200059 p6
Από την μεριά του ο διοικητής των εργαζομένων στην εξωτερική φρουρά Νίκος Καμινογιαννάκης είπε ότι είναι δύσκολο να αποδώσει κανείς με λόγια και να εκφράσει με τον δέοντα τρόπο την οφειλόμενη τιμή και τον σεβασμό σε ανθρώπους που εκτέλεσαν  το καθήκον τους πλήρως και έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα.
_D200063 p7
Παίρνοντας το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Υγείας Μανόλης Κλώντζας αναφέρθηκε στις θύμισες του παρελθόντος, που πολλές φορές δεν διορθώνονται όταν έρχονται στο παρόν.
Των χαιρετισμών προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμανδρίτης π. Τίτος Ταμπακάκης.
_D200022 p2
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
S1620030 p10 _D200046 p6 _D200014 p9
_D200024


ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ