in

Τη μισή αξία έχασαν την τελευταία 8ετία κατοικίες και διαμερίσματα – Έκθεση σοκ της Tράπεζας Ελλάδος

Με βουτιά στο κενό μοιάζει η συνεχής μείωση τα τελευταία 8 χρόνια (από το 2008) των εμπορικών αξιών κατοικιών και διαμερισμάτων ,των επαγγελματικών μισθωμάτων και ενοικίων κατοικιών και συνολικά των αγοραπωλησιών κάθε κατηγορίας ακινήτων.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά ακινήτων γνωρίζει μετά το 2008 μια πρωτοφανή κατρακύλα, χωρίς προς το παρόν, να διαφαίνονται τάσεις σταθερροποίησης η ανάκαμψης των τιμών αλλά και της ζήτησης.

Και αυτό γιατί όπως αναφέρεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος:

Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων προυποθέτει ,εκτός από την οριστική σταθεροποίηση  του οικονομικού κλίματος και διαρθρωτικές ενέργειες πρωτίστως στον τομέα της φορολόγησης…Ωστόσο και παρά τις δυσκολίες διαμορφώνονται πλέον ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες

Οι επενδυτικές ευκαιρίες συναρτώνται φυσικά με το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων στη χώρα μας που οδήγησε τις εμπορικές αξίες τους σε πρωτοφανή καθίζηση  καθώς μόνο την τελευταία 8 ετία κατοικίες και διαμερίσματα έχασαν σχεδόν τη μισή αξία τους ,ενώ περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό η ζήτηση, οι αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και η οικοδομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2008  και εντεύθεν οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν συνολικά  κατά 41,7 %, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση στα επαγγελματικά μισθώματα,τα ενοίκια των κατοικιών αλλά και ο  αριθμός των αγοραπωλησιών κατοικιών και διαμερισμάτων που χρόνο με το χρόνο βαίνει μειούμενος.

Η πτώση των τιμών των ακινήτων  συνεχίστηκε και το γ τρίμηνο του 2016 (-1,5% σε σχέση με το γ τρίμηνο του 2015) και αφορούσε κυρίως παλαιότερα διαμερίσματα μεγάλου εμβαδού σε ακριβές περιοχές.

Στην Αθήνα η συνολική μείωση των εμπορικών αξιών των ακινήτων έφτασε συνολικά την τελευταία 8ετία το 43,8%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 45,6%.Από την άλλη παρήγορο είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον φέτος σταθεροποιήθηκαν οι ονομαστικές τιμές και τα μισθώματα  των επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων και καταστημάτων) η σημείωσαν ανεπαίσθητη αύξηση.

newpost.gr