in , , , ,

Συνέντευξη με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Γεωργία Πολυχρονάκη στο merambellonews.

Η Γεωργία Πολυχρονάκη είναι μία νεαρή συντοπίτισσα μας  που σε αυτές τις εκλογές είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του “Σύγχρονου Δήμου” στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης.

Το merambellonews.gr μίλησε μαζί της και μας παραχώρησε μια συνέντευξη όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στους λόγους της συμμετοχής της στο εκλογές και στις προτεραιότητες της.


 Τι έκανε μια νέα κοπέλα σαν κι εσένα να ασχοληθεί με τα δημοτικά και να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος;μ

Επιστρέφοντας απ’ τις σπουδές μου στην Λάρισα συνειδητοποίησα ότι ο τόπος μας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα συγκρίνοντας τον με άλλα μέρη, που είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ. Απλώς έλειπε αυτό το «κάτι», που κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό πάντα θα λείπει. Εν μέρει καλώς γιατί αυτό είναι που μας δίνει τροφή για αναζήτηση και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ψάχνοντας το λοιπόν δραστηριοποιήθηκα σε πολλούς τομείς και συμμετείχα σε πολλούς συλλόγους και φορείς. Ποτέ δεν επαναπαύτηκα στον καναπέ μου.   
 
Έτσι άρχισα εκ νέου να ανακαλύπτω τον τόπο μας και τις ομορφιές του και κατ’ επέκταση την Κρήτη. Στην Νεάπολη καθώς και στην ευρύτερη περιοχή αυτό που δυστυχώς κυρίευσε ήταν η αδράνεια. Ολόκληρη η περιοχή έχασε την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια της μα το πιο στενάχωρο είναι ότι εμείς οι ίδιοι ξεχάσαμε να την αγαπάμε.
 
 Η Νεάπολη έχασε πολλές ευκαιρίες. Έφερνε ο αέρας λεφτά στην πόρτα της και εμείς τα φυσούσαμε πίσω. Δεν φταίνε μόνο οι άνθρωποι που διοίκησαν τον τόπο φταίμε πρωτίστως εμείς σαν πολίτες που το δεχθήκαμε. Όλα αυτά όμως είναι κύκλος και ήρθε η ώρα να ξαναβρούμε το σημείο αναφοράς μας. 
 
Για όλα αυτά λοιπόν αποφάσισα να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές. Γιατί αγαπώ τον τόπο μου όπως τον αγάπησε ο πατέρας μου και ο παππούς μου. Γιατί αξίζει και οφείλει να αλλάξει σελίδα. Γιατί έχει πολύτιμη ιστορία και ομορφιές  που είναι θαμμένες και που ελάχιστοι γνωρίζουν και ήρθε η ώρα να τις προβάλουμε.


Γιατί επέλεξες το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟ;



Η σκέψη του να κατέβω στις εκλογές είχε ξεκινήσει πολύ πριν για μένα και μάλιστα είχα συμμετάσχει και σε κινήσεις πολιτών, που τελικά όμως δεν καταφέραμε να φθάσουμε στις εκλογές. Βασικό ρόλο στο τελικό ναι με τον «Σύγχρονο Δήμο» έπαιξε το γεγονός ότι συμμετάσχουν άνθρωποι, τους οποίους εκτιμώ και έχω συνεργαστεί πολλάκις μαζί τους σε διάφορες δράσεις. 
 
Τους θεωρώ εν ολίγοις ομάδα μου και μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις, ανησυχίες και θέλω. Δεύτερον θεωρώ ότι ο Κουνενάκης αν έχει στο πλάι του δυνατούς, μάχιμους και ενεργούς συνεργάτες με προτάσεις και πυγμή μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα, με μέτρα πάντα την ισονομία, την εντιμότητα και το δίκαιο.


Έχεις ασχοληθεί με εθελοντικές και κοινωνικές δράσεις, και με ποιες;


Δραστηριοποιούμαι ενεργά με πολλούς συλλόγους και φορείς. Είμαι μέλος των Συλλόγων: Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Νεάπολης», Λέσχη Φίλων Νοσοκομείου Νεάπολης «Η Θετική Σκέψη», Φωτογραφική Ομάδα Νεάπολης, ιδρυτικό μέλος του Αθλητικού Ποδηλατικού Ομίλου Νεάπολης (Α.Π.Ο.Ν.), Φωτογραφική Ομάδα Αγ. Νικολάου, μουσικός στην Δημοτική Φιλαρμονική Νεάπολης για πολλά χρόνια. Είμαι μέλος των συμβουλίων του Σωματείου Φίλων Παιδόπολης Νεάπολης και του Οργανισμού Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Αγ. Νικολάου (Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν.). Εθελόντρια εδώ και αρκετά χρόνια στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Λασιθίου (πρώην Παιδόπολη) και του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΛΠΙΖΩ» του Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν. 
 
Έχω συμμετάσχει ενεργά σε όλους τους αγώνες που έχει δώσει ο τόπος μας στην διεκδίκηση των φορέων και των υπηρεσιών του όπως Διαλυνάκειο Νοσοκομείο, Τ.Ε.Ι., Μαρίνα , Εφορία- Ι.Κ.Α. –Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεάπολης κ.α. Διετέλεσα επί τριετίας Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Νεάπολης. Επίσης τα τελευταία 3 χρόνια συμμετείχα στην διοργάνωση α)των αγώνων (Ποδηλατοδρομία, Δρήρειος Δρόμος, Τιμίου Σταυρού) που πραγματοποιούνται στις 14-15 Αυγούστου στην Νεάπολη καθώς και β) του 4ου Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Κρήτης.


 Μπορεί το Μεραμπέλλο να βελτιωθεί όσον αφορά στην ποιότητα ζωής των νέων κατοίκων; Ποια πράγματα μπορεί να κάνει ο Δήμος;


 Σαφώς. Η ποιότητα της ζωής δεν είναι μόνο θέμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής αλλά πρωτίστως είναι θέμα του ίδιου του πολίτη. Πρέπει να μάθουμε αρχικά να σεβόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό και εν συνεχεία το σπίτι μας, την γειτονιά μας, το περιβάλλον,  τις παραλίες μας κ.ο.κ.  Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής μας και να πάρουν την θέση που τους αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. 
 
Το θέμα των απορριμμάτων – κομποστοποίησης  είναι ένα απ’ τα βασικά ζητούμενα που πρέπει να κοιτάξει η δημοτική αρχή. Η δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομών αποτελεί για μένα βασικό ζήτημα, που πρέπει να το δούμε σοβαρά. Γενικότερα δεν θεωρώ ότι η περιοχή μας στην παρούσα φάση έχει ανάγκη από «τεράστια» έργα. Πρέπει να δοθούν λύσεις σε λειτουργικά θέματα της καθημερινότητας. Έπειτα πρέπει να αξιοποιηθεί η κληρονομιά που έχουμε είτε είναι αρχαιολογική, θρησκευτική, κτιριακή είτε περιβαλλοντολογική (δάση, βουνά, παραλίες). 
 
Δεν είμαι υπέρ της υπέρμετρης ανάπτυξής αλλά μιας ανάπτυξης χτισμένης με σταθερά βήματα, ήπια και φιλική προς τους πολίτες και στο περιβάλλον.  Βέβαια όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα. Και επιτέλους πρέπει να δοθούν λύσεις στα αδέσποτα ζώα, που και αυτά αποτελούν μέρος του κοινωνικού συνόλου και ας μην μπορούν να μας το πουν.


 Η Νεάπολη μπορεί να βγει ωφελημένη από τη συνένωση με το Δήμο Αγ. Νικολάου και πως;


Στην Νεάπολη όπως προανέφερα πέρασαν πολλά χρόνια αδράνειας δυστυχώς. Χάσαμε υπηρεσίες, παραλίγο το Νοσοκομείο και και και… Ότι έγινε- έγινε όμως και πρέπει να πάμε μπροστά. Βλέπω ότι η Νεάπολη σιγά-σιγά έχει ξεκινήσει και πάλι να βρίσκει τον χαμένο της εαυτό. 
 
Οι Νεαπολίτες άρχισαν και πάλι να εξωτερικεύονται και να συζητάνε και αυτό είναι πολύ θετικό. Έχουμε πολλές δυνατότητες  και τώρα πρέπει να αρπάξουμε την όποια ευκαιρία απ’ τα μαλλιά. Έχει μοναδικά χαρακτηριστι
κά και αυτά πρέπει να προβάλλουμε (ιστορία, κτίρια, μνημεία, εκκλησίες, μοναστήρια, φύση, αθλητισμό, τα μοναδικά μετόχια μας). Έτσι στον τομέα της θεωρώ ότι εμείς οι ίδιοι οι πολίτες μπορούμε να την κάνουμε ανταγωνιστική και περισσότερη επισκέψιμη. 
 
Ο εναλλακτικός τουρισμός δεν είναι απλά ένα γεγονός, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να την δούμε κατάματα και πιστεύω ότι αν δουλέψουμε ομαδικά με οργάνωση και ζήλο, θα τα καταφέρουμε. H Νεάπολη αυτό που χρειάζεται είναι άνθρωπους που θα τις ράψουν ένα καινούριο «φουστάνι», να την ντύσουν  και να την ξανακάνουν ΚΥΡΙΑ όπως τις αξίζει (σε συνεργασία πάντα με όλη την τοπική κοινωνία).


Τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια Αγ. Νικολάου δεν είχαν καθόλου νέους στη σύνθεση τους. Πιστεύεις ότι αυτό είναι εύκολο να αλλάξει;


Το θέμα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και σωρείας άλλων αντίξοων συνθηκών που βιώνουμε έχει γονατίσει την πλειοψηφία των πολιτών. Πολλοί έφθασαν στο σημείο μηδέν. Μας έχουν ξεζουμίσει την περηφάνια και την αξιοπρέπεια μας. 
 
Όλα αυτά όμως λειτουργούν και εποικοδομητικά όσο οξύμωρο και αν ακούγεται. Αυτό που λαμβάνω σαν κοινή γνώμη είναι ότι ήρθε η ώρα οι νέοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να αλλάξουν εκ βαθέων το πολιτικό σκηνικό. Κακά τα ψέματα όμως δεν μπορούν οι νέοι μόνοι τους να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη απ’ την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται η εμπειρία , η συμβουλή και η διδαχή των παλαιοτέρων. 
 
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να αλλάξει το όλο σκηνικό αλλά νιώθω ότι και ο ίδιος ο κόσμος έχει ανάγκη να δει κάτι καινούριο, κάτι φρέσκο και ελπιδοφόρο. Θέλει να δώσει τόπο στα νιάτα. Στηριζόμενη σ’ αυτά τα δεδομένα αισιοδοξώ.


 Ποιες είναι οι πρώτες σου εμπειρίες από τον προεκλογικό αγώνα;


Ενδιαφέρουσες. Πάντα μου άρεσε να γνωρίζω ανθρώπους. Ένα συνήθειο που έχω εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι δεν αφήνω σχεδόν ποτέ να περάσει μια μέρα χωρίς να έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο , μια καινούρια ιδέα, μια άλλη σελίδα. Κατά την προεκλογική περίοδο έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους κάτι που με χαροποιεί ιδιαιτέρως. 
 
Άπαξ και δήλωσα την υποψηφιότητα μου έρχονται άνθρωποι να μου μιλήσουν, να μοιραστούμε ιδέες και απόψεις και να μου εκφράσουν τα προβλήματα τους. Αυτό για μένα είναι μάθημα ζωής, αφύπνισης και ευθύνης και με πεισμώνει ακόμα περισσότερο για να διεκδικήσω αυτό που αναλογεί σε σένα, σε μένα, στον τόπο μας.


Θέλω, Μπορώ, Διεκδικώ, Κερδίζω

Υ.Γ. Όπου Νεάπολη εννοώ την ευρύτερη περιοχή του Πάνω Μεραμπέλου.