in , , ,

Στόχος η ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα.

«Να περάσουμε από την θεωρία στη πράξη στην ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας» ζήτησε ο Περιφερειάρχης από ηγετικό στέλεχος της Κίνας επικεφαλής υψηλόβαθμης Κυβερνητικής αντιπροσωπείας

 

2-2

Την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Κίνα για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων τουριστών στην Κρήτη, την αύξηση εξαγωγών Κρητικών προϊόντων στην μεγάλη αγορά της Κίνας, τη συνεργασία με τα επιστημονικά-ερευνητικά ιδρύματα αλλά και την προώθηση των επενδύσεων, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης από το ηγετικό στέλεχος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κίνας και γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ Liu Yunshan, στη σημερινή τους συνάντηση στο “Creta Maris” της Χερσονήσου παρουσία μελών της Κυβέρνησης της χώρας του, του Κινέζου πρέσβη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, και Αντιπεριφερειαρχών.

Ο κ. Liu Yunshan ανέφερε ότι στις προθέσεις της Κινεζικής Κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας  στον τουρισμό, στις επενδύσεις, στον αγροτικό τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν είναι δυνατόν κάθε οικογένεια της Κίνας να έχει ένα μπουκαλάκι ελαιόλαδο της Κρήτης».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη με όσο το δυνατόν περισσότερες εξαγωγές Κρητικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και ιδιαίτερα του ελαιολάδου ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού.

Το ηγετικό στέλεχος της Κίνας χαρακτήρισε «Παράδεισο» την Κρήτη και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την φιλία και τη συνεργασία, λέγοντας παράλληλα ότι ο ίδιος, η κυβέρνηση της χώρας του και ο λαός της Κίνας είναι ευγνώμονες στον κ. Αρναουτάκη και στις Ελληνικές αρχές για τη μεγάλη βοήθεια στη φιλοξενία και επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων από τη φλεγόμενη Λιβύη πριν λίγα χρόνια. Μάλιστα ο κ. Liu Yunshan προσκάλεσε στην Κίνα για επίσκεψη τον κ. Αρναουτάκη όπως επίσης και να συνοδεύσει από την Κρήτη την Κινεζική αποστολή στην Αθήνα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο Περιφερειάρχης ευχαριστώντας αποδέχτηκε την πρόσκληση και θα συνταξιδέψει σε λίγη ώρα με την Κινεζική αποστολή στην Αθήνα. Ο κ. Liu Yunshan με τα μέλη της Κυβέρνησης, στελέχη Υπουργείων, εμπειρογνώμονες-επιστήμονες, και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου όπου εξέφρασε τον θαυμασμό του για Μινωικό Πολιτισμό και την ιστορία του νησιού.

6

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κινεζικής Πρεσβείας το απόγευμα στην Αθήνα παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις η Κινεζική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη  Τσίπρα.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός της επίσκεψης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας αλλά και στην προβολή της Κρήτης αφού πολλά μέσα ενημέρωσης της Κίνας συμμετέχουν στην αποστολή και θα προβάλλουν το νησί μας σε πολλά εκατομμύρια Κινέζους πολίτες.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι μια αποστολή από την Κίνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης και του κόμματος βρίσκονται στην Κρήτη. Η επίσκεψη στην Κνωσό και στο αρχαιολογικό μουσείο αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την έρθουν τουρίστες από την Κίνα στην Ελλάδα, και ειδικά στην Κρήτη» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε:

«Όταν έχουμε περίπου 100 εκ. Κινέζους τουρίστες που φεύγουν στο εξωτερικό για διακοπές, εμείς ζητούμε το 1% ως Κρήτη. Σήμερα έχουμε τεράστια τουριστική προβολή της Κρήτης καθώς καλύπτει την επίσκεψη το δορυφορικό κρατικό κανάλι της Κίνας (CCTV) όπως και πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα αυτό το οποίο ζητήσαμε είναι να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις όπως είναι με τον πρωτογενή τομέα αλλά και οι συνεργασίες με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες συνεργασίες, ωστόσο όλα αυτά θέλουμε να ενδυναμωθούν. Εμείς από την πλευρά την δική μας θέλουμε ενδυνάμωση των σχέσεων και σε οικονομικό επίπεδο. Η Κρήτη συγκαταλέγεται στις Περιφέρειες που θέλουν να επενδύσουν, να έρθουν τουρίστες από την Κίνα, λόγω του πολιτισμού, της ιστορίας μας του περιβάλλοντος. Μάλιστα μετά από μια μικρή περιήγηση που έκανε το πρωί στη Χερσόνησο, ο κ. Liu Yunshan χαρακτήρισε την Κρήτη ως «Παράδεισο».

Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης αν έγινε συζήτηση για το αεροδρόμιο του Καστελίου αναφέρθηκε στη προχθεσινή συνάντηση του με τον Κινέζο Πρέσβη λέγοντας:

«Δυο Κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο Καστελίου όπως συζητήσαμε προχθές και με τον Κινέζο Πρέσβη στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης. Πρέπει να επενδύσουμε στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα ο κ. Liu Yunshan μου ανέφερε ότι για το εξαιρετικό ελαιόλαδο του νησιού μας θα πρέπει να υπάρχει ένα μπουκαλάκι σε κάθε Κινεζικό τραπέζι. Ζητάμε να γίνουν συμφωνίες, συμβόλαια, υπάρχει καλή συνεργασία με την Κινεζική Κυβέρνηση».