in

Στο 2ο Γυμνάσιο Αγ. Νικολάου μιλάνε….Γαλλικά

Ημερίδα Γαλλοφωνίας στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου
 
Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2016-2017, και για δεύτερη συνεχόμενη, το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου βραβεύτηκε στον Ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας.
Οι μαθητές εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γαλλικών του σχολείου, κας Ελένης Ιωαννίδου, και συμμετείχαν στο διαγωνισμό με το έργο τους «Θυμάμαι…», το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Ν. Καζαντζάκη και με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατό του.
Ο θεσμός της Γαλλοφωνίας, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις Γαλλικές πρεσβείες των χωρών που μετέχουν σ’ αυτόν και είναι ανοιχτός σε όλα τα σχολικά ιδρύματα. Φέτος το θέμα του ήταν η αφήγηση και η μνήμη και είχε τίτλο «Ιστορίες και αναμνήσεις».
Οι μαθητές στο πλαίσιο του διαγωνισμού κλήθηκαν να εργαστούν επιλέγοντας ένα θέμα από την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από φωτογραφίες αρχείου, συλλογικής ή ατομικής μνήμης για να αναπαραστήσουν επί σκηνής ένα γεγονός ή στιγμιότυπο του παρελθόντος, συνθέτοντας την προσωπική τους ερμηνεία.
Η ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου είχε για πηγή έμπνευσης τον Ν. Καζαντζάκη, όπως αναφέρθηκε. Επεδίωξε να αξιοποιήσει στοιχεία από τη βιογραφία και το πλούσιο έργο του (την πρώτη του επαφή με τη γαλλική γλώσσα και το γαλλικό πολιτισμό, τα χρόνια που έζησε στη Γαλλία, την επιρροή που του άσκησε η γαλλική γλώσσα, η  γαλλική λογοτεχνία και η γαλλική φιλοσοφία τόσο στη ζωή του και στην κοσμοθεωρία του, όσο στη σκέψη και το λογοτεχνικό του  έργο) για να συνθέσει τη δική της πρόταση.
Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας πολύγλωσσος Κρητικός, ο οποίος σημαδεύτηκε από την παιδική του κιόλας ηλικία από τη γαλλική γλώσσα και που δεν σταμάτησε να διακηρύσσει έως το τέλος της ζωής του τις παγκόσμιες αξίες του Γαλλικού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη, Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.
Στην εκδήλωση της Τετάρτης 24 Μαΐου, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο  του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, θα παρουσιαστεί το βραβευμένο πρότζεκτ και ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Philippe MOGENTAL θα απονείμει το βραβείο στην ομάδα του σχολείου.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του καθηγητή του σχολείου κ. Γιάννη Σταμέλου με τίτλο «Στην Ελόντα» το οποίο περιλαμβάνει εκτενή αποσπάσματα από τρία γαλλικά φιλμ – ντοκιμαντέρ για την περιοχή, του 1927, 1935 και 1973, καθώς και τις μαρτυρίες και απόψεις του διακεκριμένου εθνολόγου και φιλέλληνα Dr. Maurice Born.
Ο Dr. Born θα τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση και θα μιλήσει με θέμα «Η Σπιναλόγκα κι εγώ».
Ειδικότερα το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως ακολούθως:
ΑΜέρος

  • Καλωσόρισμα από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρίνα Τουτουδάκη.
  • Χαιρετισμοί.
  • Μουσικό Πρελούδιο (αυτοσχεδιασμός) από τη μαθήτρια Χαρασανάκη Αλέξια.
  • Αναφορά στην Πολιτιστική Ιστορία του Νομού Λασιθίου από τον καθηγητή κ. Γιάννη Σταμέλο.
  • Ο θεσμός της «Γαλλοφωνίας» – «Ο Καζαντζάκης και ο Γαλλικός Πολιτισμός», από την καθηγήτρια Γαλλικών κα Ελένη Ιωαννίδου .
  • Παρουσίαση του βραβευμένου προγράμματος «Θυμάμαι…» από μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας του σχολείου που ασχολήθηκε με το πρόγραμμα.
  • Βράβευση της Ομάδας από το Μορφωτικό Ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
  • Η χορωδία των μαθητών του σχολείου, που παρακολουθούν το μάθημα των γαλλικών, θα αποδώσει το τραγούδι «Ο χορός του Ζορμπά» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
  • Μικρό διάλειμμα

 
ΒΜέρος

  • Μουσικό πρελούδιο (Romance) από τον μαθητή Φώτη Τζήμητρα
  • Μικρό εισαγωγικό σχόλιο από τον καθηγητή κ. Γιάννη Σταμέλο σχετικά με το ντοκιμαντέρ του «Στην Ελόντα».
  • Προβολή του ντοκιμαντέρ «Στην Ελόντα».
  • «Η Σπιναλόγκα και εγώ», από τον κ. Maurice Born.
  • Η μαθήτρια Μαρίνα Πετσαγγουράκη θα ερμηνεύσει τη σύνθεση του Ζωρζ Μουστακί «Μέτοικος».
  • Τέλος εκδήλωσης.

 
Τη μουσικήδιδασκαλίακαιδιεύθυνση έχειη καθηγήτριακαΓιάνναΠαπαδάκη
και την ορχήστρα θα αποτελέσουν οι μαθητές:
Πιάνο: Μαρία Διαλυνά
Κιθάρα: Παναγιώτης Αλεξούδης
Κιθάρα: ΓιώργοςΛαβδάκης
Μπουζούκι : ΜάνοςΑρναουτάκης
Η εκδήλωση προβλέπεται να αρχίσει στις 10.30 π.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.