in

Στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ πήγε να στείλει στον ψυχίατρο τον κόσμο της, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε κι αυτός Ενωσίτης. Περίπου 50.000 οπαδοί γιόρτασαν άλλον ένα θρίαμβο επί του Ολυμπιακού που νίκησε 1-0 αλλά δεν έφτανε…

Η πρώτη τελική του αγώνα ήρθε στο 3′ και ήταν για τον Ολυμπιακό, με τον Φορτούνη να κάνει ένα καλό σουτ έξω από την περιοχή και τον Ανέστη να διώχνει σε κόρνερ. Δύο λεπτά αργότερα ο Αραούχο έκανε ωραία προσπάθεια και μπήκε στην περιοχή από δεξιά, όμως ο Ντα Κόστα πρόλαβε να βάλει την κόντρα στο σουτ που επιχείρησε. Στο 9′ ο Αραούχο διεκδίκησε με τον Ρέτσο μια ψηλή μπαλιά, κατάφερε να στρώσει τη μπάλα μπροστά, αλλά ο Καπίνο τον πρόλαβε με έξοδο.

Τρία λεπτά μετά και έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Χριστοδουλόπουλος κατέβασε τη μπάλα μέσα στην περιοχή, έπιασε το σουτ, όμως αυτό κόντραρε σε σώματα. Στο 25′ εκτελέστηκε γρήγορα ένα φάουλ για τον Ανσαριφάρντ, όμως ο Ανέστης βγήκε και μπλόκαρε έγκαιρα, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Αραούχο προσπάθησε να βγει ξανά τετ α τετ, αλλά ο Ρέτσος κατάφερε να τον κόψει. Στο 28′ η ΑΕΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία όταν έπειτα από σέντρα του Μάνταλου ο Χριστοδουλόπουλος έπιασε με τη μία το σουτ μέρα από την περιοχή, αλλά ο Καπίνο απέκρουσε εντυπωσιακά.

Ο Ολυμπιακός… απάντησε με μια σημαντική φάση στο 33′, όταν ο Μαρίν έκανε προσωπική ενέργεια, βρήκε χώρο έξω από την περιοχή, έκανε το σουτ, όμως είδε τη μπάλα να περνά ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Ανέστη. Στο 44′ ο Ντε Λα Μπέγια έκανε σέντρα, ο Καμπιάσο έπιασε το σουτ μέσα από την περιοχή και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έδιωξε σε κόρνερ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Ρομαό βρέθηκε σε καλή θέση στην περιοχή της Ένωσης, όμως το σουτ που έκανε ήταν πολύ άστοχο. Έτσι, το 0-0 ήταν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου.

Στο παιχνίδι με Ρομαό…

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με χαμηλό ρυθμό και τους δύο προπονητές να προχωρούν σταδιακά στις κινήσεις τους από τον πάγκο. Πρώτα ο Τάκης Λεμονής έριξε στο ματς τον Καντρόσο αντί του Ανσαριφάρντ (στο 58′) και τον Ανδρούστο στη θέση του Καμπιάσο (στο 60′) και δύο λεπτά αργότερα ο Μανόλο Χιμένεθ έβαλε στο παιχνίδι τον Γαλανόπουλο αντί του Πατίτο («τραβώντας στο αριστερό άκρο τον Μάνταλο).

Στο 70′ η ΑΕΚ είχε την πρώτη σημαντική φάση της επανάληψης, με τον Μάνταλο να εκτελεί απευθείας ένα φάουλ και τον Καπίνο να κάνει εξαιρετική απόκρουση στη δεξιά του γωνία. Τρία λεπτά αργότερα ο Ντίντακ έκανε καλή σέντρα από αριστερά, όμως ο Ντε Λα Μπέγια βρήκε στο πίσω δοκάρι τη μπάλα όσο χρειαζόταν για να μη τη βρει καλά ο Χριστοδουλόπουλος, που ήταν πίσω του σε… θέση βολής. Στο 77′ ο Ρέτσος πήρε μια κεφαλιά από καλή θέση μέσα στην περιοχή, όμως έστειλε η μπάλα ψηλά άουτ.

Στο 79′ ο Ανέστης βγήκε γρήγορα και πρόλαβε κάθετη μπαλιά προς τον Καρντόσο. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός βρήκε το γκολ που έψαχνε για να μπει ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης στο 82′. Ο Μάνταλος έκανε μια λάθος πάσα, ο Καρντόσο έβγαλε με τη μια για τον Ρομαό, που μπήκε κατά μέτωπο και με πλασέ έκανε το 0-1. Και μετά από ένα… νεκρό διάστημα, ακολούθησαν δύο τεράστιες ευκαιρίες, μια για κάθε ομάδα.

Δύο ευκαιρίες, δύο αποβολές!

Στο 89′ ο Ντε Λα Μπέγια έκανε μια σέντρα από αριστερά, ο Καρντόσο πήρε την κεφαλιά και είδε τη μπάλα να σταματάει στο δοκάρι(!), ενώ στην εξέλιξη ουσιαστικά της ίδιας φάσης ο Αλμέιδα βγήκε τετ α τετ, έκανε το πλασέ και η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ! Στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων άλλαξαν οι ισορροπίες του αγώνα, με τον Ανέστη να δέχεται δύο κίτρινες κάρτες με διαφορά δευτερολέπτων.

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ δέχθηκε την πρώτη κάρτα για καθυστέρηση στην εκτέλεση ενός φάουλ, στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε ότι ο Καρντόσο δεν ήταν σε κοντινή απόσταση και είδε και δεύτερη κίτρινη κάρτα για καθυστέρηση, με τον Αλμέιδα να φορά τα γάντια του τερματοφύλακα, καθώς η ΑΕΚ είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές της! Μάλιστα, σχεδόν τρία λεπτά αργότερα έμεινε με παίκτη λιγότερο και ο Ολυμπιακός, αφού ο Ντα Κόστα είδε κόκκινη για χτύπημα στον Σιμόες, με το παιχνίδι να λήγει δευτερόλεπτα αργότερα και τους Κιτρινόμαυρους να παίρνουν την πρόκριση.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (77′ Αλμέιδα), Μάνταλος (90′ Βάργκας), Πατίτο (62′ Γαλανόπουλος), Αραούχο.

Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Καπίνο, Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Ρέτσος, Ντε Λα Μπέγια, Ρομαό, Μάρτινς, Καμπιάσο (60′ Ανδρούτσος), Φορτούνης, Μάριν (82′ Ελιουνούσι), Ανσαριφάρντ (58′ Καρντόσο).

ΠΗΓΗ: sdna.gr