in , , ,

Στην Παλαιόχωρα οι λαθρομετανάστες.


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση του λιμενικού για τη διάσωση μεγάλου αριθμού μεταναστών, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά που επέβαιναν σε αλιευτικό το οποίο εντοπίστηκε 65 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης και εξέπεμψε σήμα κινδύνου αργά το βράδυ της Κυριακής.

Το δεξαμενόπλοιο Olympic Faith στο οποίο επιβιβάστηκαν οι μετανάστες ύστερα από επιχείρηση διάσωσης εν πλω κατευθύνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, όπου αναμένεται να φτάσει το πρωί της Τρίτης
Στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος αναφέρεται ότι μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που είχε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του λιμενικού από το αντίστοιχο κέντρο της Ιταλίας, εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός παράνομων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή, περίπου 70 ν.μ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, κοντά στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης Μάλτας.

Οι μετανάστες επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος περίπου 32μ. το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα όταν εντοπίστηκε από το υπό ελληνικής σημαίας παραπλέον δεξαμενόπλοιο «OLYMPIC FAITH».

Άμεσα και υπό το συντονισμό του ενιαίου κέντρου, στην περιοχή κατέπλευσε πλοίο ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού το οποίο και συνέδραμε στην ασφαλή πρόσδεση του αλιευτικού στο «OLYMPIC FAITH».

Στο σημείο δεσμεύθηκαν για παροχή συνδρομής, δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία και το πλοίο USΝS «JOHN LENTHALL» του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα έσπευσε στην περιοχή κατόπιν σχετικού αιτήματος, Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παρείχε και ιατρική βοήθεια στους διασωθέντες.

Με τη συνδρομή του λιμενικού, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεπιβίβασης των μεταναστών στο «OLYMPIC FAITH», παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή με αποτέλεσμα τη διάσωση πλέον των 300 ατόμων, με προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά.

Παράλληλα ξεκίνησε η κατάμετρησή τους και, όπως διαπιστώθηκε, αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 400, πρόκειται για 331 άτομα μεταξύ των οποίων 24 γυναίκες και 40 παιδιά. Ως προς την εθνικότητά τους, αρκετοί από αυτούς δηλώνουν Σύριοι.

πηγη cretalive.gr