in

Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες μειώσεις μισθών – Τι μισθούς παίρνουν οι Γερμανοί και οι Βούλγαροι

Η καταβαράθρωση των μισθών στην Ελλάδα, οι μειώσεις σε μικρότερο βέβαια επίπεδο σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση και οι μεγαλύτερες αυξήσεις που αφορούν τους Γερμανούς εργαζόμενους, αποτυπώνονται και στην Έρευνα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων (ETUI), οι μισθοί στην Ελλάδα μεταξύ του 2009 και του 2016 μειώνονταν κατά 3,1% κάθε χρόνο.

Ειδικότερα, μεταξύ 2009-2016 ο μέσος (αποπληθωρισμένος) μισθός μειώνεται κάθε χρόνο κατά 3,1% στην Ελλάδα, 1% στην Κροατία, 0,9% στην Ουγγαρία, 0,7% στην Πορτογαλία, 0,6% στην Κύπρο, 0,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,3% στην Ιταλία.

Στην έρευνα σημειώνεται ότι σε 18 χώρες της ΕΕ οι μισθοί έχουν αυξηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό κατά τη διάρκεια των επτά αυτών ετών που ακολούθησαν την κρίση από ό,τι τα οκτώ χρόνια που προηγήθηκαν. Μόνο σε 3 χώρες -τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία- οι αυξήσεις στους μισθούς κατά την περίοδο 2009-2016 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες αυξήσεις της περιόδου 2001-2008.

Ακόμη και το 2016, χρονιά κατά την οποία οι πραγματικοί μισθοί άρχισαν να αυξάνονται, στην πραγματικότητα μειώθηκαν στο Βέλγιο και έμειναν σχεδόν στάσιμοι στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα, καταλήγει η έρευνα.

ΠΗΓΗ: newpost.gr