in , , , ,

Σίγουρα μπορούμε, άραγε θέλουμε;

Λίγα χρόνια πριν, όταν στην πόλη του Αγίου Νικολάου ξεκινούσαν δειλά- δειλά κάποιες δράσεις εν όψει της περιόδου των Απόκρεω, η συμμετοχή των πολιτών όλων των ηλικιών έδειχνε ότι θα υπάρξει μια κάποια συνέχεια. Μαθητές, σχολεία, σύλλογοι και ομάδες πολιτών συμμετείχαν ενεργά.
Από την άλλη, σε εκδηλώσεις σε γειτονικές περιοχές δεν έλειπε και η συμμετοχή ομάδων από τον Άγιο Νικόλαο. Μάλιστα στα Καρναβάλια στη Νεάπολη και στα Μάλια συχνά έκαναν την εμφάνιση τους ομάδες από τον Άγ. Νικόλαο.
Μετά ξεκίνησαν οι δράσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, όπου ξανά η συμμετοχή ήταν σημαντική. Αλλά και οι προσπάθειες για μικρές αποκριάτικες εκδηλώσεις στα σχολεία είχαν αυξημένη συμμετοχή.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι εκδηλώσεις των διαφόρων συλλόγων ή και καταστημάτων, όπου και πάλι οι συμμετοχές είναι πολλές, με δυσκολία μπορεί κανείς να πιστέψει ότι δεν πραγματοποιείται μια δράση πιο οργανωμένη και μαζική, αποκριάτικη, που να συμπεριλάβει τις μεταμφιέσεις, τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου.
Σαφώς και χρειάζεται η περιοχή εκδηλώσεις μαζικές που να κρατούν τον κόσμο και να δίνουν το δικαίωμα σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μετακινηθούν  να βιώνουν την ξεγνοιασιά και την διασκέδαση που ο ρυθμός της Αποκριάς προσφέρει.
16 3 16 apokries 2
Το να κάνει βέβαια κανείς κάτι και από την αρχή να έχει συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία δεν είναι εύκολο ούτε και θα πρέπει και η περιοχή του Αγ. Νικολάου να μπει στην διαδικασία να κάνει το δικό της καρναβάλι με την μορφή άλλων εκδηλώσεων, διότι ένας τέτοιος θεσμός πρέπει να ξεκινήσει και να διευρύνεται σιγά- σιγά.
Εκτιμώ ότι ο χώρος ώστε να δημιουργηθεί ένας φορέας με σκοπό της δράσης του ίσως μόνο την περίοδο της Αποκριάς υπάρχει, όπως επίσης υπάρχει και η ανάλογη διάθεση των πολιτών, αν κανείς κρίνει τα σχόλια και τις εκτιμήσεις πάρα πολλών αναφορικά με τις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν στην Κιτροπλατεία.
Κόσμος, άτομα και ομάδες υπάρχουν και δημιουργούν πάρα πολλές και σημαντικές δράσεις. Αν συντονιστούν και στοχεύσουν όλοι μαζί σε κάτι ενιαίο, τότε σαφώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την περίοδο της Αποκριάς δεν θα έχει να ζηλέψει άλλων περιοχών σε τίποτα.
Πάντα χρειάζεται ο τρόπος ώστε να γίνουν όλα και βασικά χρειάζεται ο φορέας, που θα αναλάβει τον συντονισμό όλων αυτών των δράσεων. Νεάπολη, Κριτσά, Σίσι, Ελούντα, σχολεία, επαγγελματίες, σύλλογοι, οι ομάδες που συμμετέχουν στο κυνήγι του θησαυρού του Αγ. Νικολάου, έχουν δείξει και αποδείξει ότι και ξέρουν και μπορούν να κρατήσουν εκδηλώσεις με αξιόλογο περιεχόμενο στον τόπο μας.
Δεν μένει παρά να ξεκινήσει να γίνεται κάτι μαζικό από όλους για… όλους.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ