in , ,

Προσφυγικό: Τι λέει ο Πάπας.

 

Μεταφέρω την είδηση χωρίς σχολιασμό. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα των λόγων του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πάπας: Καλεί τις χώρες να “υπολογίζουν με σύνεση” τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Ευρώπη να ανοίξει τις πύλες της στους πρόσφυγες, παραδέχτηκε σήμερα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν το δικαίωμα να υπολογίζουν με σύνεση τις δυνατότητες φιλοξενίας που διαθέτουν ώστε να μπορούν πραγματικά να ενσωματώνουν στην κοινωνία τους ανθρώπους αυτούς.

“Πιστεύω ότι θεωρητικά δεν μπορούμε να κλείσουμε την καρδιά μας σε έναν πρόσφυγα” είπε ο ποντίφικας, μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος με το οποίο επιστρέφει στο Βατικανό από τη Σουηδία. “Οι κυβερνώντες θα πρέπει να είναι πολύ ανοιχτοί όσον αφορά την υποδοχή τους αλλά επίσης να κάνουν τους υπολογισμούς τους για τη υποδοχή τους γιατί δεν θα πρέπει μόνο να υποδεχτούν έναν πρόσφυγα αλλά και να τον ενσωματώσουν”, σημείωσε.

Δεν είναι ανθρώπινο να κλείνουμε τις πόρτες και τις καρδιές μας και μακροπρόθεσμα αυτό έχει πολιτικές επιπτώσεις. Όμως επίσης μπορεί να έχει πολιτικό τίμημα μια απερισκεψία στους υπολογισμούς, αν υποδεχτούν περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους μπορούν να ενσωματώσουν“, επέμεινε ο πάπας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επιστρέφει στο Βατικανό από τη Σουηδία, μια χώρα με μακρά παράδοση φιλοξενίας προσφύγων, η οποία δέχτηκε στο έδαφός της 245.000 ανθρώπους, κυρίως Σύρους, το διάστημα 2014-15. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ     1-11-2016

Άγιος Νικόλαος 11-11-2016

Μιχάλης Σταυρακάκης