in , ,

Προσκύνημα στον Αγιο Φανούριο…

«Με την Ματιά της Μαρίας»
 
«ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΆΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ »
 
Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου γιορτάζεται ο Άγιος Φανούριος που όλα τα φανερώνει και μπορεί να σταθεί αρωγός του αδικημένου.
Έτσι οι πιστοί προσφέρουν στην χάρη του Φανουρόπιτες ένα έθιμο που ξεκίνησε ως ευλαβική χειρονομία των πιστών, συνδεδεμένη με την εύρεση απωλεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων.
Την δύναμη που αποδίδεται στην Φανουρόπιτα έρχονται να την ενισχύσουν τα 7 ή 9 υλικά της όσο και οι λεγόμενοι ιερείς. Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου επισκέφτηκα για εκκλησιασμό τον ναό που βρίσκεται στο Καβούσι Ιεράπετρας στην περιοχή ΄΄Καμίνα΄΄δίπλα στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου Σητείας .
29 8 16 fan 1
Πρόκειται για μονόχωρο καμαροσκεπή λιθόκτιστο ναό .Με εντυπωσίασε η κατασκευή του όπως και το ότι είναι μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από ελιές και δεκάδες πεύκα που προσφέρουν δροσερή σκιά. Αντικριστά του πανέμορφου μικρού κεδρόδασους της Χαλέπας. Κτίστηκε την περίοδο του 1979-1989 από τον Λεωνίδα Σηφάκη και την σύζυγο του Σοφία.
29 8 16 fan 2
Ο Λεωνίδας Σηφάκης από το Καβούσι θέλησε με τον τρόπο αυτό να τιμήσει την μνήμη του αδερφού του που έφυγε πρόωρα από την ζωή. Η εκκλησία οικοδομήθηκε από το υστέρημα του αλλά και με προσφορές ευσεβών χριστιανών κατοίκων του Καβουσίου .Καθώς σημαντική ήταν και η προσφορά μαστόρων και τεχνιτών.
29 8 16 fan 3
Τα εγκαίνια του ιερού  ναού τελέσθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας  κ.Ευγένιο στις 21 Αυγούστου του 2005.Από τότε αποτελεί ένα από τα γνωστά πανηγύρια της περιοχής σύμφωνα με τις φήμες με κάθε χρόνο που όλο και πληθαίνουν οι πιστοί στον εσπερινό και ανήμερα της γιορτής.
 
Τα παιδιά του κτήτορα του ναού Φάνης και Γιώργος Σηφάκης καθώς και τα εγγόνια του και λοιποί συγγενείς φροντίζουν κάθε χρόνο, έτσι και φέτος για το κέρασμα προς τους πιστούς  με πλούσια εδέσματα γεμάτοι ευχαρίστηση ,τιμώντας τον Άγιο Φανούριο καθώς και την μνήμη του πατέρα τους Λεωνίδα.
                                                                                 ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΩΤΑΚΗ