in

Προθεσμία μέχρι τέλος Ιουλίου: Πώς θα «πιαστούν» όσοι δεν εγκαταστήσουν POS

Ακόμη τρεις μήνες, μέχρι 27 Ιουλίου, για την εγκατάσταση του μηχανήματος – Με 5 «καρφωτές» θα έρχεται ο έλεγχος – Πώς μειώνεται το πρόστιμο στους παραβάτες
Τρεις μήνες διορία από την ημερομηνία δημοσίευσης της κοινής υπουργικής απόφασης (πήρε ΦΕΚ χθες 27/4/2016) έχουν μια σειρά επαγγελματικών κλάδων για να εγκαταστήσουν POS. Αν δεν το πράξουν, μένουν ανοικτοί σε έλεγχο και πρόστιμο. Στο στόχαστρο των ελέγχων θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται από τις αρχές ότι δεν συμμορφώθηκαν, ιδιαίτερα δε όμως όσοι δεχτούν 5 καταγγελίες και πάνω από καταναλωτές επειδή δεν είχαν εγκαταστήσει μηχάνημα αποδοχής καρτών για να τους πληρώσουν.

Ποιοι επιλέγονται για έλεγχο

Η απόφαση που από τις 13 Απριλίου είχε αναγγελθεί με Δελτίο Τύπου πως υπεγράφη-αλλά όπως φαίνεται τελικά υπεγράφη στις 20 Απριλίου και «τρέχει» από χθες που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ- προβλέπει ότι:

1.     Εντός 3 μηνών από την δημοσίευση πρέπει οι υπόχρεοι (ακολουθεί αναλυτικός πίνακας) να εγκαταστήσουν POS. Αν όμως κάνουν έναρξη δραστηριότητος 30 μέρες πριν λήξει η διορία (τέλη Ιουνίου-τέλη Ιουλίο), θα έχουν προθεσμία 4 μηνών για να τακτοποιήσουν το θέμα των πληρωμών με κάρτα. Μετά τις 27 Ιουλίου, όσοι κάνουν έναρξη δραστηριότητας θα έχουν περιθώριο μόνον 30 ημερών για να εγκαταστήσουν σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών.

2.     Η ΑΑΔΕ θα καταρτίζει λίστες με τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεοι και θα ελέγχει με άλλα στοιχεία αν άρχισαν να πραγματοποιούν ή όχι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι ύποπτες περιπτώσεις θα δέχονται επίσκεψη ελεγκτών (τουλάχιστον 2 άτομα ανά συνεργείο ελέγχου).

3.     Αν οι συναρμόδιες Υπηρεσίες (ΑΑΔΕ, Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ΣΔΟΕ κλπ) δεχθούν τουλάχιστον 5 καταγγελίες μέσα σε διάστημα τριών διαδοχικών μηνών για την μη αποδοχή πληρωμών με χρήση Μέσων Πληρωμής με Κάρτα από Υπόχρεο, αυτές μπαίνουν (βάσει συστήματος αξιολόγησης και προτεραιότητος των υποθέσεων) στο πρόγραμμα για τη διενέργεια ελέγχων.

4.     Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ, που μειώνεται στο μισό (750 ευρώ)  εάν το πληρώσουν άμεσα χωρίς να κάνουν προσφυγή ή αν σπεύσουν εντός 30 ημερών  να αγοράσουν POS.

Η λίστα των υποχρέων περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες (αναλυτικά ανά κωδικό –ΚΑΔ):





protothema.gr