in , , , ,

Πολιτισμός – Διαχείριση Δημόσιας και Δημοτικής Περιουσίας και Ενέργεια,

Συνεχίζουμε ως  Πρωτοβουλία Δημοτών Δήμου Αγίου Νικολάου  τη δημοσίευση των εισηγήσεων  για την ανοιχτή εκδήλωση της Τετάρτης 19/2 στο REX, όπου θα γίνει η πρώτη συζήτηση και θα αποφασιστούν οι βασικοί άξονες των θέσεων της παράταξης.


Σήμερα δημοσιεύουμε τις εισηγήσεις για τα θέματα Πολιτισμού, Διαχείρισης Δημόσιας και Δημοτικής Περιουσίας και ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Η οργάνωση και η ανάπτυξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία και συνδέεται πλέον και με τις έννοιες όπως η τοπική και η οικονομική ανάπτυξη και η «αναζωογόνηση των πόλεων».
  • Ο Πολιτισμός δεν πρέπει να αναζητείται μονάχα σε μερικές πόλεις που διαθέτουν υποδομή και στελέχωση. Υπάρχει χώρος για δράση και για τις μικρές κοινωνίες.
  • Ο κάθε τόπος κατέχει τον δικό του πλούτο( ανθρώπινο δυναμικό, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τοπική-πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη), ο οποίος δυστυχώς τις περισσότερες φορές μένει ανεκμετάλλευτος.
  • Επαναλειτουργία Πνευματικών Κέντρων και Βιβλιοθηκών: Η στήριξη αυτών σημαίνει την εξέλιξη τους σε εστίες μόρφωσης και πολιτισμού για ολόκληρο τον πληθυσμό.
  • Οι Δήμοι και οι τοπικές κοινότητες , ως πρωτοβάθμιες μορφές Δημοκρατίας  και γνήσιας λαϊκής παράδοσης, μπορούν να διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο στην σύνθεση των πολιτισμών, στην προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς, στη διατήρηση και προβολή των τοπικών ιδιαιτεροτήτων αλλά και στη σύνθεση του Δήμου με άλλους πολιτισμούς μέσω των δικτύων πόλεων και των αδελφοποιήσεων καθώς και να χρησιμοποιήσουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής σαν συνοδευτικό κρίκο επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς.
  • Αρκετές σύγχρονες πόλεις χρησιμοποιούν τον πολιτισμό ως εργαλείο ανάπτυξης χρησιμοποιώντας τις πολιτιστικές υποδομές που διαθέτουν και τις αντίστοιχες δράσεις με σκοπό την προβολή μιας πιο ελκυστικής εικόνας προς τους επισκέπτες του τόπου.
  • Ο Πολιτισμός και η κουλτούρα της χώρας μας είναι ξακουστοί παγκοσμίως. Πάνω στις αρχές του πολιτισμού μας στηρίζονται και πολιτισμοί άλλων λαών.
  • Ο Δήμος πρέπει να υποστηρίζει και να συνεργάζεται με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής.
  • Κανένας αρχαιολογικός χώρος μπαζωμένος από σκουπίδια ή κλειστός.
  • Κανένα μουσείο κλειδωμένο.
  • Προβολή των παραδόσεων μας και της κουλτούρας μας.
  • Ενθάρρυνση των δημοτών σε δράσεις όπως εθελοντισμός, δημιουργική απασχόληση, αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου κ.α.
  • Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω.. στην ΙΣΤΟΡΙΑ μας.
  • Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ενός τόπου ξεκινά απ’ τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ του
Διαχείριση Δημόσιας και Δημοτικής Περιουσίας


  • Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου και
    αναπτυσσόμενου κόσμου, οι ΟΤΑ κατέχουν ή ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα
    γη, δημόσια κτήρια, σχολεία, καταστήματα ή απλές κατοικίες.
  • Η μέχρι τώρα διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι μπορεί η διαχείριση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας να έδωσε κάποιες λύσεις, δεν έλυσε όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις το οικονομικό πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ο.Τ.Α. είναι μια δύσκολη υπόθεση.

ΣΤΟΧΟΙ

  • Καταγραφή – Απογραφή της δημόσιας και δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
  • Διεκδίκηση παραχώρησης στο Δήμο της χρήσης ή της κυριότητας ανεκμετάλλευτων δημόσιων ακίνητων και κτηρίων
  • Διαχείριση γης και εκμετάλλευση αυτής από άνεργους συνδημότες μας.
  • Αποκέντρωση Δημόσιων Υπηρεσιών, οι οποίες στεγάζονται σε ιδιωτικά κτίρια  πληρώνοντας υπέρογκα νοίκια και η μεταστέγαση σε δημόσια κτίρια, τα οποία παραμένουν κλειστά και μαραζώνουν.
  • Σχέδιο , Μελέτη και Πρόγραμμα ώστε η Τ.Α. να έχει κέρδος απ’ την περιουσίας της π.χ. εκμετάλλευση κτιρίων για την δημιουργία ξενοδοχείων κοινωνικού τουρισμού (HOSTELS).
  • Εκμετάλλευση του προγράμματος LEADER για την ανάδειξη ιστορικών μας κτιρίων – μνημείων. 
     

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 

Η ενέργεια είναι ένα από τα πιο σημαντικό αγαθά απαραίτητο για την ανάπτυξη της κοινωνίας. Σε πολλές περιπτώσεις η κατανάλωση της είναι και δείκτης ανάπτυξης μιας χώρας.

Οι ενεργειακές λοιπόν πηγές αποτελούν στόχο όλων των αναπτυγμένων κρατών που εξαρτούν την ανάπτυξη τους από την ενεργειακή τους ανεξαρτησία και επάρκεια. Η λογική της συνεχώς μεγαλύτερης κατανάλωσης ενεργειακών πόρων στο βωμό της ανάπτυξης είναι ξεπερασμένη. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας αποδείχθηκε τραγική όσο και αν προσπάθησαν συστηματικά να μας την παρουσιάσουν ως ¨καθαρή¨. Δυστυχώς τελείως καθαρή ενέργεια δεν υπάρχει. Εκ των πραγμάτων η δημιουργία οποιασδήποτε μορφής ενέργειας θα έχει και κάποιες έστω μικρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ραγδαία οι ΑΠΕ με στόχο να καλύψουν ένα σημαντικό πόστο της κατανάλωσης ενέργειας. Αλλά και εδώ , όταν πάνω από τις ανάγκες του λαού μπαίνει το κέρδος φτάσαμε να ¨αναθρέφουμε¨ τέρατα με οικολογικό προσωπείο. Ακόμη και αυτές οι ΑΠΕ που τόσο πολύ αναμέναμε την υιοθέτηση τους , οδηγούν σε τραγικά οικολογικά αποτελέσματα όταν δεν λαμβάνονται υπόψιν το μέγεθος , οι τοπικές ανάγκες και οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Αυτό έγινε ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια με τις τερατώδεις επενδύσεις σε ΒΑΠΕ που ήδη εφαρμόζουν σε άλλες περιοχές και ετοιμάζονται να τις εγκαταστήσουν και στο νησί μας με τραγικές συνέπειες για την αειφορία και την μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και του περιβάλλοντος. Επενδύσεις που δεν περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας αν και επιδοτούνται με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Αντίθετα υπόσχονται θέσεις ανεργίας από ένα κατεστραμμένο τουριστικό και αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Για εμάς η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε μέσα από δεκάδες διαθέσιμες δράσεις. Η πιο καθαρή κιλοβατώρα είναι αυτή που δεν θα χρειαστεί να καταναλώσουμε και ερχόμαστε να αντικρούσουμε το δείκτη ανάπτυξης σε σχέση με την κατά κεφαλήν καταναλισκόμενη ενέργεια με ένα άλλο πιο φιλικό στο περιβάλλον αλλά μη φιλικό σε αυτούς που βλέπουν τον ενεργειακό τομέα σαν πεδίο πλουτισμού και την ενέργεια από αγαθό σε προϊόν. Το δείκτη που θα μετράει την ανάπτυξη της κοινωνίας με την κατά κεφαλήν εξοικονόμηση ενέργειάς δίνοντας το πραγματικό νόημα στον όρο αειφόρος ανάπτυξη. Αυτές τις αρχές προσδοκούμε να περάσουμε και στο δήμο μας , στη λογική λειτουργίας των υπηρεσιών του, των εγκαταστάσεων του και της ενεργειακής διαχείρισης των κτηρίων του.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ