in ,

Περαστικός ο Τσιρώνης από την πρωτεύουσα του νομού, δηλώσεις – videos

Με την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη συναντήθηκε πρώτα στις 12 το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός  αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης ενώ στην συνέχεια επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό.




 
Το Δελτίο τύπου της Π.Ε Λασιθίου
 
Δελτίο Τύπου
Η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Τσιρώνη για τα έργα της αρμοδιότητας του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, την Παρασκευή 26 Μαΐου.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Βουλευτής Λασιθίου Μ. Θραψανιώτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μ. Κλώντζας και Μ. Βάρδα, Συνεργάτες του Υπουργού και διευθυντικά στελέχη των υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε.Λ.
Η κα Πετράκη έθεσε υπόψη του Υφυπουργού τα ιδιαίτερης σημασίας θέματα του πρωτόγεννη τομέα που αφορούν το Νομό Λασιθίου. Η δακοκτονία, η προώθηση του ελαιολάδου,  τα θέματα των βιοκαλλιεργειών, της κτηνοτροφίας, των τοπικών σπόρων, των δασικών χαρτών, η στήριξη των πρώιμων οπωροκηπευτικών, της Agroexpo Ιεράπετρας όπως και τα έργα άρδευσης είναι τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη σύσκεψη.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα υποδομών και διαχείρισης του νερού. Σημαντικό είναι τόνισε η κ. Πετράκη σε εποχές οικονομικής κρίσης οι υφιστάμενες υποδομές να αξιοποιηθούν στο μέγιστο, όπως είναι το φράγμα των Μπραμιανών που στηρίζει ολόκληρη την αγροτική δραστηριότητα της περιοχής της Ιεράπετρας. Για την καλύτερη αξιοποίηση του φράγματος, απαιτείται η κατασκευή του «Προσαγωγού του Μύρτους», έργο πολύ ώριμο με εγκεκριμένη οριστική μελέτη. Το έργο είχε ενταθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΥΠΠΑΤ και ζήτησε από τον Υπουργό να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του το συντομότερο δυνατό.
Επίσης ζήτησε χρηματοδότηση για τα τα ώριμα  μελετητικά έργα «Λιμνοδεξαμενή Ζου» , «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών», «Φράγμα Λιθινών» και το «Φράγμα Αγίου Ιωάννη»
Ο Υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τα παραπάνω θέματα και διάθεση συνεργασίας. Τόνισε δε πως «θα πρέπει να υπάρξει μια διοικητική αναδιάρθρωση και απλοποίηση της διοίκησης προς όφελος των πολιτών και του αγροτικού κόσμου».
 
Η Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε εκ των προτέρων τον Υπουργό και δήλωσε την βεβαιότητα της ότι θα ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα,  τα οποία θα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της Ανατολικής Κρήτης.

το Δελτίου Τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου 
Στα ζητήματα που σχετίζονται με : τον πρωτογενή τομέα – την διαχείριση υπολειμμάτων της ελαιοπαραγωγής, καθώς και την διασφάλιση των υδατικών πόρων,  επικεντρώθηκε  η συζήτηση που είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με τον  Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Τσιρώνη κατά την επίσκεψη του στο δημαρχείο της πόλης.
“Μας δόθηκε – ανέφερε ο ίδιος- η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια εκτενή αναφορά σχετικά με τα προιόντα της περιοχή μας (λάδι),  ενώ ιδαίτερη μνεία έγινε και για  το θέμα διαχείρισης των υπολειμμμάτων της ελαιοπαραγωγής.
Έθεσα -πρόσθεσε-  ζητήματα διασφάλισης των υδατικών πόρων μέσα απο έργα που εδώ και καιρό συζητούνται και πρέπει επιτέλους να περάσουν σε τροχιά υλοποίησης (μικρό φράγμα Καθαρού- Κρούτσα, Λιμνοδεξαμενή Φουρνής- Καστελλίου)- έργα τα οποία αναμφισβήτα θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα και κατά συνέπεια τον τουρισμό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την παραπάνω συνάντηση τέθηκαν από τον δήμαρχο θέματα που σχετίζονται με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΣΤΕΚ) που λειτουργούν στην περιοχή, ενώ εκφράστηκε η ευχή τα ζητήματα που εκκρεμούν να περάσουν σε τροχιά υλοποίησης ώστε να υπάρξει το προσδοκώμενο επιθυμητό αποτέλεσμα.