in

Παράνομη υιοθεσία μωρού, video

 
Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χρονάκης μιλά για την υπόθεση
 
Συνελήφθησαν η μητέρα, τρεις συμπατριώτες της και οι θετοί γονείς

Σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη η περίπτωση παράνομης υιοθεσίας μωρού 24 ημερών που εξιχνιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στον Άγιο Νικόλαο.
Μετά από άψογη και ιδιαιτέρα γρήγορη και αποτελεσματική συνεργασία των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγ. Νικολάου, που εκτίμησαν ορθά πληροφορίες της ομάδας ΔΙΑΣ, συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης τέσσερις Βούλγαροι υπήκοοι (μεταξύ των οποίων και η μητέρα του παιδιού) καθώς και ένα ζευγάρι Ελλήνων, κατοίκων Δήμου Αγίου Νικολάου, που φέρεται να πλήρωσαν 12.000 ευρώ για να υιοθετήσουν το παιδί.
Οι τρεις Βούλγαροι ήταν ουσιαστικά οι μεσολαβητές, που «προξένεψαν» στη φυσική μητέρα του παιδιού το ζευγάρι των Ελλήνων, ηλικίας 48 και 36 ετών, που χρόνια τώρα προσπαθούσε να αποκτήσει το δικό του παιδί και δεν τα είχε καταφέρει.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που είχαν λάβει από τους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, έφτασαν στα χνάρια των αλλοδαπών και εντόπισαν τη μητέρα του βρέφους, που ομολόγησε την πράξη της και υπέδειξε το ζευγάρι στο οποίο είχε παραδώσει το παιδί της.
Η 40χρονη μητέρα, κατά τη σύλληψή της, παρέδωσε στους αστυνομικούς μέρος του συνολικού ποσού, ύψους 6.700 ευρώ. Επίσης, όπως προέκυψε, χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ, έλαβαν σαν αμοιβή για τη μεσολάβησή τους ο 36χρονος και η 35χρονη συμπατριώτες της, ποσό το οποίο παραδόθηκε και αυτό στους αστυνομικούς.
Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί πήγαν στο χωριό που τους υπέδειξε η φυσική μητέρα και βρήκαν τους θετούς γονείς και το βρέφος. Οι μεν πρώτοι κρατήθηκαν, ενώ το βρέφος μεταφέρθηκε, μετά από εντολή του Εισαγγελέα, στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικόλαου για  φροντίδα και φιλοξενία.

Το περιστατικό
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Μανόλης Χρονάκης, σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, ξετύλιξε το κουβάρι του συμβάντος, τονίζοντας ότι είναι βέβαια μεγαλείο η υιοθεσία ενός παιδιού, αλλά δεν πρέπει να ακολουθούνται μη νόμιμοι τρόποι.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 40χρονη φυσική μητέρα του παιδιού πήρε από το ζευγάρι των Ελλήνων 9.000 ευρώ, ενώ 3.000 ευρώ έλαβαν οι συμπατριώτες της «μεσολαβητές».
Η γυναίκα, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, έχει ήδη άλλα πέντε παιδιά και ζουν στην περιοχή της Κατερίνης. Την ενημέρωσαν συμπατριώτες της που ζουν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ζευγάρι συντοπιτών μας για υιοθεσία του νεογέννητου μωρού, στην οποία και συμφώνησε και κατέβηκε στην Κρήτη. 
Τελικά, μετά την αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθη λίγο πριν αναχωρήσει για την επιστροφή της στην Κατερίνη, παραδέχτηκε την πράξη της και ομολόγησε με όλες τις λεπτομέρειες το τι είχε γίνει.
Ο κ. Χρονάκης στη συνέντευξή του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους αστυνομικούς που έδρασαν πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

Στον Εισαγγελέα
Το πρωί της Παρασκευής και οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Λασιθίου στη Νεάπολη όπου και τους απαγγέλθηκε κατηγορία για παράνομη υιοθεσία και μεσολάβηση σ’ αυτή με σκοπό το αθέμιτο όφελος.
Η δίκη έγινε το πρωί του Σαββάτου. Ο θετός πατέρας καταδικάστηκε σε εφέσιμη ποινή  φυλάκισης πέντε μηνών – ωστόσο η Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει γι’ αυτόν ποινή φυλάκισης 30 ημερών –  ενώ μετά το αίτημά του για αναστολή της ποινής, αφέθηκε ελεύθερος, κάνοντας έφεση.
Ο πατέρας πάντως στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δέχθηκε ότι επρόκειτο για «αγοραπωλησία». Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσέφερε το ποσό στη μητέρα ως δώρο, καθώς γνώριζε ότι βρισκόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση, μη μπορώντας να ζήσει τα άλλα πέντε παιδιά της.
Εξάλλου, όπως δήλωσε και η δικηγόρος του ζεύγους στην ΑΝΑΤΟΛΗ, είχε προηγούμενα  συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη δήλωσης ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού στους θετούς γονείς από τη φυσική μητέρα, πράξη νόμιμη και προπαρασκευαστική της διαδικασίας της υιοθεσίας.
Στη μητέρα και στους τρεις συμπατριώτες της, απαγγέλθηκε  ποινή φυλάκισης δύο χρόνια, επίσης με αναστολή, και αφέθηκαν ελεύθεροι υποβάλλοντας και αυτοί έφεση. 

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ