in , , ,

Παράδειγμα προς μίμηση

90 κάδρα, μεγεθύνσεις της αφίσας της HELMERA,  παρέδωσε στον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Μανόλη Μπαρμπεράκη ο Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου Σπύρος Αγγελάκης.

Tα κάδρα είναι φτιαγμένα από υλικό kmount, φιλικό προς τα παιδιά, με αντοχή σε πτώσεις και προστασία uv από το φως για καλύτερη φωτεινότητα, ενώ θα παραδοθούν σε όλα τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία του νομού Λασιθίου. 
Η νέα αυτή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των εργαζομένων στην ασφάλεια της θάλασσας για την προσοχή του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο κάδρο απεικονίζονται όλα εκείνα τα υλικά που συχνότερα κάποιος πετάει στην θάλασσα και πόσο χρόνο χρειάζονται ώστε να διαλυθούν μέσα στα νερά της. 

Ένα γυάλινο μπουκάλι χρειάζεται 1 εκ. χρόνια για να διαλυθεί, ένα πλαστικό 400 χρόνια, μια πλαστική σακούλα 20 χρόνια και άλλα πολλά παραδείγματα ώστε όλοι οι μαθητές ακόμα και από τις πιο μικρές τάξεις να δουν με μεγάλες εικόνες και ευδιάκριτα γράμματα ότι πετώντας ένα σκουπίδι στην θάλασσα αυτό για αν διαλυθεί θα χρειαστούν δεκάδες εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια. 
Άρα να μην πετάξει κανείς τους κανένα σκουπίδι και βέβαια αν μπορεί και έχει την δυνατότητα όποιο σκουπίδι βλέπει να το μαζεύει και να το πετάξει σε κάδο κοντινό. Αν και η μέρα προστασίας του περιβάλλοντος είναι στις αρχές του επόμενου μήνα 5 του Ιουνίου συγκεκριμένα η δράση αυτή γίνεται τώρσα ώστε οι μαθητές με την βοήθεια των εκπαιδευτικών των σχολειών να ασχοληθούν νωρίτερα με το θέμα αυτό και να ενημερωθούν συντομότερα σχετικά. 

Ο κ. Μπαρμπεράκης ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία αυτή το λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου και προσωπικά τον λιμενάρχη και τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες τόσο μέσα από περιβαλλοντικά πρόγραμμα όσο και μέσα από τις διαφορές εκδηλώσεις για να είναι οι αυριανοί πολίτες ενημερωμένοι από τώρα ενώ τόνισε την σωστή χρονική περίοδο που γίνεται αυτή η κίνηση καθώς ακόμα τα παιδιά έχουν αρκετές μέρες έως το τέλος της χρονιάς ώστε να συζητήσουν σχετικά με τους δασκάλους τους. 
Ο λιμενάρχης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ πως η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα προσπάθεια ώστε όλοι να ευαισθητοποιηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την θάλασσα. «Η αφίσα αυτή υπάρχει ήδη πολλά χρόνια και με πολλές εικόνες και παραδείγματα μας δείχνει πόσο καταστροφικές για την θάλασσα είναι κάποιες από τις κακές μας συνήθειες. 
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον κ. Μαρμπεράκη για την συνεργασία τους, και τον Μανόλη Βουτσαλά, ή «Μπλομπλός», που κάλυψε την οικονομική δαπάνη για την δημιουργία των κάδρων αυτών.   

Μια πρωτοβουλία που σαφώς χειροκροτείτε από όλους και δείχνει το δρόμο ώστε να υπάρξουν και άλλες τέτοιους κινήσεις και σε άλλους νομού ενώ στέλνει και το μήνυμα προς το Υπουργείο ώστε να ευαισθητοποιηθεί και το ίδιο και να χαράξει παρόμοιες πορείες στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ