in , , ,

Παιχνίδια όπως χιλιάδες χρόνια πριν στο Α΄ Δημ. Νεάπολης

Τα σημερινά παιχνίδια, στην πλειοψηφία τους μπορεί να είναι πολύχρωμα, εντυπωσιακά και παίζονται πολλές φορές από μικρή ηλικία σε οθόνες υπολογιστών, τηλεόρασης υπολογιστών και tablet.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα ίδια τα παιδιά εντυπωσιάζονται και από πιο απλά παιχνίδια που παίζονταν ακόμα και χιλιάδες χρόνια πριν. Τα παιχνίδια της Σπιναλόγκας γνώρισαν τα παιδιά της Δ τάξης του 1ού Δημοτικού σχολείου Νεάπολης μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε η αρχαιολόγος κ. Εύη Σάλιακα. 
Τα παιδιά έμαθαν για τη ζωή στο νησί από τα ενετικά μέχρι τα νεώτερα χρόνια, για τους κατακτητές και τους πειρατές που το απειλούσαν, για τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν πάνω στο νησί αλλά και για τα παιχνίδια που έπαιζαν οι Ενετοί στρατιώτες φυλώντας σκοπιά. Παιχνίδια όπως η εννιάδα και η ντάμα που τα χάραζαν πάνω σε πλάκες και πέτρες. 
Οι μικροί μαθητές, που λατρεύουν τα παιχνίδια, παρακολούθησαν και συμμετείχαν με πολλή χαρά στη συζήτηση. Όμως η αγωνία τους ήταν να ξεκινήσει το παιχνίδι. Ασχολήθηκαν με την εννιάδα, ζωγράφισαν τα δικά τους παιχνίδια-ταμπλό, έφτιαξαν με φίμο τα χρωματιστά πιόνια τους και αφού χωρίστηκαν σε δυάδες, ξεκίνησαν με σκέψη και προσοχή το παιχνίδι. 
Η ώρα περνούσε, αλλά ο ενθουσιασμός και η αγωνία του παιχνιδιού κέρδισε το ενδιαφέρον όλων των παιδιών, τόσο που κανένα δεν ήθελε να βγει διάλλειμα. Μετά από αρκετή ώρα εξάσκησης και ευχαρίστησης ολοκληρώθηκε η συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών με την κ. Σάλιακα, την ευχαρίστησαν και την αποχαιρέτησαν με αγάπη για τον χρόνο που τους αφιέρωσε και τις καινούριες εμπειρίες  που τους χάρισε. 
ΘΑΝΟΣ Κ.