in

Ο χαιρετισμός του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου στα εγκαίνια του Κ.Φ.Η. [VIDEO]

Με ιδιαίτερη εν Κυρίω χαρά αλλά και συγκίνηση εγκαινιάζουμε σήμερα το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων « η Μεγάλη Παναγία » της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.
Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα σημαντικό έργο, που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο του Μεραμβέλλου  όσο και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και χρηματοδοτήθηκε υπό των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013.
Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα κοινωφελές έργο της τοπικής Εκκλησίας, που οραματίστηκε και θεμελίωσε ο μακαριστός Προκάτοχος μας Μητροπολίτης κυρός Νεκτάριος και αποτελεί προέκταση της ευχαριστιακής λειτουργικής μας διακονίας, έκφραση αγάπης προς το λαό μας, συνέχεια και ανάπτυξη του Γηροκομείου του Λασηθίου « Παναγία η Γερόντισσα», που λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια και της Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων της Ενορίας Αγίας Τριάδος της πόλεως του Αγίου Νικολάου.
Η Εκκλησία στην ιστορική της πορεία εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού και των Αποστόλων και ενσωματώνοντας τα υγιή στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αντιμετώπισε το γήρας με υποδειγματικό και υπερβάλλοντα σεβασμό.
Για να διακονήσει δε τους ενδεής και ασθενείς γέροντες, που δεν είχαν συγγενικά πρόσωπα, ανέπτυξε για πρώτη φορά στην ιστορία, σε οργανωμένη μορφή, τον θεσμό των γηροκομείων ανάμεσα στο πλήθος των άλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, νοσοκομείων, πτωχοκομείων, λεπροκομείων, ορφανοτροφείων, πανδοχείων, κ.ά.
Η φιλανθρωπία και η κοινωνική πρόνοια, για την οποία τόσος λόγος γίνεται σήμερα, ασκήθηκε αθόρυβα και αποτελεσματικά επί αιώνες από την Εκκλησία, όχι απλώς ως θεραπεία κάποιων κοινωνικών αναγκών και πληγών, αλλά ως ανταπόκριση στο θείο θέλημα και ως φροντίδα για τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, που αποτελεί εικόνα Θεού με απροσμέτρητη αξία, αφού ο ίδιος ο Θεός, έγινε άνθρωπος από αγάπη, σκόρπισε αγάπη και έλεος στους ενδεείς και πάσχοντας και σταυρώθηκε στη διακονία αυτής της αγάπης.
Το γνωστό δημιούργημα του Μ. Βασιλείου, η «Βασιλειάς», που περιελάμβανε σχεδόν όλους τους τομείς της φιλανθρωπίας, έγινε το πρότυπο για την οργάνωση της κοινωνικής πρόνοιας από την Εκκλησία, η οποία λειτουργεί το χάρισμα της διακονίας της μέσα και έξω από τα όρια των Ιερών Ναών και έχει κύρια αποστολή της να εκκλησιάζει τη ζωή των ανθρώπων μ’ όλα τα προβλήματα τους.
 Έτσι ο Χριστιανισμός μπορούμε να πούμε εξακτίνωσε την κοινωνική πρόνοια σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και προέταξε την ανάγκη της φιλοστοργίας και της φιλανθρωπίας, ως έμπρακτη απόδειξη της πίστης προς τον Θεό και της αγάπης προς τον πλησίον.
Έκτοτε η κοινωνική πρόνοια πέρασε από πολλά στάδια, τα κράτη άλλαξαν, κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και εθνικές κρίσεις διαμόρφωσαν τα νέα δεδομένα, για να πάρει τη σημερινή μορφή με δράσεις σημαντικές, οι οποίες ωστόσο πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο, με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο.
 
 Σεβασμιώτατοι, Εντιμότατοι ‘Αρχοντες και αγαπητοί Αδελφοί
Ο οίκος φιλοστοργίας που εγκαινιάζουμε σήμερα ανταποκρίνεται πρώτα απ’ όλα στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας και θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του.
Το όραμα μας είναι η νέα αυτή προνοιακή δομή της Εκκλησίας να λειτουργήσει πρότυπα και να αποτελέσει μία εστία, μια ζεστή αγκαλιά, για άτομα, πού βιώνουν την μοναξιά κι αναζητούν ένα χώρο συντροφικότητος και καλύτερης συμβίωσης.
Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος, παράλληλα με τη διασφάλιση μόνιμης, άνετης διαμονής και γηριατρικής φροντίδας.
Αυτή είναι η πίστη μας, το όραμά μας, που τα εκφράζουμε έργοις και λόγοις.
 
Αυτή την εόρτια για τον τόπο μας ημέρα αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω θερμότατες ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για την ολοκλήρωση του έργου και τη μερική χρηματοδότηση της μελέτης από το Περιφερειακό Ταμείο Κρήτης. Είμαστε ευγνώμονες για την πολυποίκιλη στήριξή του, για τον αγώνα που έκανε να γίνει αυτό το έργο. Χωρίς αυτόν δεν θα κατορθώναμε τίποτε. Του οφείλουμε εξ ολοκλήρου την προσφορά αυτή στον τόπο μας. Τον ευχαριστούμε θερμότατα, και του ευχόμαστε να είναι πολύχρονος, αφού μόλις προχθές εόρτασε την γενέθλιο ημέρα του και να τον έχει ο Θεός πάντοτε καλά.
 Ευχαριστούμε την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη και τον τέως Αντιπεριφερειάρχη Νικόλαο Καστρινάκη, καθώς και την κ. Μαρία Κασωτάκη μ’ όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για την στήριξη και βοήθειά τους. Συνέβαλαν αποφασιστικά στην προώθηση και αποπεράτωση του έργου.
 Ευχαριστούμε τα πρόσωπα και τους φορείς που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του Κέντρου Φροντίδας Ηλικιωμένων εδώ στην πανέμορφη ενδοχώρα του Μεραμβέλου, στη θέση «Αγία Παρασκευή» Λατσίδας. Τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Ζερβό καθώς και την πρόεδρο του τοπικού Λατσίδος κ. Μαρία Συλιγάρδου για την διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου και τη σύνδεση της μονάδος με το βιολογικό καθαρισμό Νεάπολεως. 
Τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ. Δημήτριο Καμαράτο, τους κατά καιρούς προϊσταμένους και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, στην Υπηρεσία Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και την Πολεοδομία Αγίου Νικολάου. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε όλους. Όλοι κοπίασαν πολύ. Οι διαδικασίες ήταν χρονοβόρες, με πολλές γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, με δυσκολίες στην κατασκευή. Δόξα τω Θεώ τα υπερβήκαμε όλα με την καλή συνεργασία της Μητροπόλεως, των επιβλεπόντων μηχανικών και του εργολάβου. Ο σκοπός μας άλλωστε δεν ήταν να στεναχωρήσομε κάποιον, αλλά να δώσουμε στην Εκκλησία και την κοινωνία ένα κέντρο με τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην αρχιτέκτονα κ. Αικατερίνη Σχοινιωτάκη, και στους μηχανικούς κ. Ελισάβετ Μαργιούλα, κ. Νικόλαο Κουράκη, κ. Μαρία Καρύδη, κ. Σόνια Αλέξη και τον κ. Μιχαήλ Πέτκα, τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου κ. Γεώργιο Πάγκαλο και κ. Ελένη Καρυδιανάκη και τον εργολάβο, κ. Ιωάννη Βαμβάτσικο.
Ευγνωμονούμε τον Διευθυντή του Νοσοκομείου Νεαπόλεως κ. Νικόλαο Παντιέρα και τον ιατρό κ. Ιωάννη Ιωάννου για την πολύτιμη και ουσιαστική στήριξη τους.
Τους ευχαριστούμε όλους. Ζητώ συγγνώμη αν λησμόνησα κανέναν.
Επίσης ευγνωμόνως και αξιοχρέως χαιρετίζω τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Φ.Η. η Μεγάλη Παναγία,  τον Αντιπερειφεριάρχη Υγείας κ. Εμμ. Κλώντζα, Ιατρό, τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη, τον Μηχανικό   κ. Εμμ. Ζερβάκη, την Ιατρό κ. Ανθούλα Χαλκιαδάκη, την Δικηγόρο κ. Μαρία Αρναουτάκη, την Αρχιτέκτονα κ. Αικατερίνη Σχοινιωτάκη και τον Διευθυντή Νικόλαο Παπαδάκη, για το άοκνο ενδιαφέρον τους την αγάπη και την βοήθεια τους.
Ευχαριστώ τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, όλους όσους κοπίασαν και συνέδραμαν για την προετοιμασία των εγκαινίων και όσους προσέφεραν τα δώρα της αγάπης τους για τους πρώτους προσκεκλημένους του Κέντρου μας.
 Σας ευχαριστώ όλους που ήλθατε σήμερα κοντά μας.
Κι εδώ θα ήθελα να καλωσορίσω τους μελλοντικούς φιλοξενούμενους μας και να τους ευχαριστήσω για ότι έχουν προσφέρει στην κοινωνία την Εκκλησία και την Πατρίδα μας. Τους τιμούμε και τους σεβόμαστε.
Στα πρόσωπά τους βλέπουμε τον πατέρα και τη μητέρα μας, τα αδέλφια μας και τους στενούς συγγενείς μας, βλέπουμε τον ίδιο τον εαυτό μας, αλλά και τον ίδιο τον Κύριό μας, αφού Εκείνος είπε, «εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε».
Εύχομαι σε όλους την χάρη του Αναστάντος και Αναληφθέντος Χριστού και την ευλογία της Μεγάλης Παναγίας μας.
 

fonien.gr - Εγκαίνια μονάδας φροντίδα ηλικιωμένων Νεάπολη - π. Γεράσιμος (27-5-2017)