in

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό με υπόμνημα.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ασκεί αποκεντρωμένες κρατικές αρμοδιότητες και έχει ως κύριο μέτοχο το Κράτος καθώς και συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων.

Διαχειρίζεται κυρίως τον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ από κοινού με το αρμόδιο Υπουργείο. Ο ΟΑΚ με την αρμόδια υπηρεσία του εξασφαλίζει την  εγγύτητα, που έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία επίλυση προβλημάτων. Δυστυχώς κύριε πρόεδρε μετά από τέσσερα κοινοτικά πλαίσια, ο ΒΟΑΚ είναι ημιτελής και μικρά μόνο τμήματά του έχουν ολοκληρωθεί, ενώ λίγες μελέτες έχουν εκπονηθεί. Είναι το βασικό αίτημα της Κρήτης, δεδομένης της σημασίας του ΒΟΑΚ για τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και τις μεταφορές γενικά. Η υλοποίηση του οδηγεί σε σύγκλιση των περιοχών του νησιού με δυνατότητες καλύτερης αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών. Συνεπώς κρίνεται μεγάλης σημασίας η εξασφάλιση ενός ορατού σχεδιασμού και υλοποίησης αυτής της κρίσιμης υποδομής για την Κρήτη.

Ο ΝΟΑΚ βρίσκεται ακόμα πιο πίσω παρόλη τη σημασία που έχει για τη σύνδεση με το νότιο τμήμα, όπου υπάρχουν και σημαντικές καλλιέργειες πρώιμων κηπευτικών αλλά και τουρισμός.

Ακόμα όμως και έργα που βρίσκονται υπό ολοκλήρωση και εντάχθηκαν σε προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια έχουν πρόβλημα, όπως το τμήμα προς τη Σητεία (Αυχήν Αγκαθιάς) όπου πριν παραδοθεί το έργο χρειάζεται να διατεθούν πιστώσεις. Χρήματα δηλαδή από τον ελληνικό προϋπολογισμό για να αποπερατωθεί και να μην απενταχθεί.

Ο Οργανισμός έχει επίσης μακρά ιστορία και εμπειρία στη διαχείριση υδραυλικών έργων σε επίπεδο μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης, πάντα με τη διοικητική και κυρίως την οικονομική στήριξη του υπουργείου. Το πρόβλημα της διαχείρισης του υδατικού δυναμικού είναι από τα πλέον κρίσιμα στο νησί μας λόγω του ξηροθερμικού κλίματος, που είναι πιο έντονο στο ανατολικό μέρος της Κρήτης. Υπάρχουν αιτήματα για φράγματα, ενίσχυση των  υπαρχόντων, αλλά και σχεδιασμού νέων. Σταθερό αίτημα είναι να προχωρήσουμε σε μια στρατηγική μελέτη για την ενιαία διαχείριση του υδατικού δυναμικού για όλο το νησί ώστε να επιτευχθεί καλύτερη και ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων. Έχουμε υποβάλει σχετικό αίτημα προς το ΥΠΟΜΕΔΙ και υπάρχει θετική προσέγγιση για το θέμα.

Ένα από τα φράγματα που διαχειριζόμαστε, όπου μάλιστα πρόσφατα αναλάβαμε την ολοκληρωτική ευθύνη λειτουργίας του, είναι εκείνο του Αποσελέμη που βρίσκεται στα όρια των νομών Λασιθίου-Ηρακλείου. Τροφοδοτεί με νερό ύδρευσης το Ηράκλειο την Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο. Απομένουν όμως εργασίες γιο το φράγμα το ίδιο, αλλά και για την διευθέτηση της ροής των υδάτων και έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα. Απομένουν επίσης η κατασκευή αγωγών προς Ελούντα, Κριτσά, Σίσι-Μίλατο όπου πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη και να εξασφαλιστούν κονδύλια για την κατασκευή. Επίσης απομένει η υλοποίηση των έργων που είναι συνοδά του φράγματος στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο αποτελεί τον κύριο τροφοδότη σε νερά, μαζί με το Οροπέδιο Καθαρού Κριτσάς όπου επίσης υπάρχει αίτημα για το σχεδιασμό φράγματος. Απαιτείται τέλος να προκηρυχθεί το έργο για τα αρδευτικά δίκτυα του Οροπεδίου Λασιθίου με μελέτη που εκπόνησε ο ΟΑΚ καθώς και έργα για βιολογικούς καθαρισμούς.

Ο ΟΑΚ επιδιώκει καλή συνεργασία με τους φορείς ώστε από κοινού να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια και να βοηθούμε στο σχεδιασμό και την εκτέλεση έργων. Η εξασφάλιση κοινού βηματισμού εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης ο ΟΑΚ στηρίζει ιδιαίτερα τους μικρότερους φορείς (ΟΤΑ κλπ) σε επίπεδο τεχνικής στήριξης, δεδομένων των ελλείψεων που έχουν σε τεχνικό προσωπικό.

Ελπίζουμε πως η παρουσία σας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση και την προώθηση πολλών θεμάτων που υπάρχουν στην Κρήτη και για τα οποία ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

 

Σημείωση: Για τον ΒΟΑΚ ήδη έχει εξαγγελθεί η ανάθεση της στρατηγικής μελέτης για το σύνολο του δρόμου ΣΗΤΕΙΑ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ που θα γίνει το 2017.

Για το πρόβλημα στον ΒΟΑΚ, στον Αυχένα Αγκαθιά, ήδη εξευρέθηκαν οι πιστώσεις (6.000.000,00) έγινε η δημοπρασία για την πρώτη φάση του έργου και αναδείχθηκε ο μειοδότης.

 

Με εκτίμηση

 

Δημήτρης Κουνενάκης

Πρόεδρος ΟΑΚ ΑΕ