in ,

Ο Νίκος λάτρεψε τον τόπο του, Ο Μαν. Θραψανιώτης μιλά για τον Κούνδουρο, video

Χαιρετισμός Μανόλη Θραψανιώτη στην εκδήλωση της Βουλής
για τον Νίκο Κούνδουρο
 
 
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
 
Αξιότιμοι  κυρίες  και κύριοι,
 
 
Με ιδιαίτερη τιμή αλλά και  συγκίνηση, από  αυτό  εδώ το  βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκ μέρους των συμπολιτών  μας  του Δήμου Αγ. Νικολάου, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, αποτίω ελάχιστο  φόρο τιμής σε μια εξέχουσα προσωπικότητα, του πολιτισμού, των τεχνών και  της πολίτικης, στον αγωνιστή της  Αριστεράς, άξιο τέκνο του Δήμου μας, στον  συμπολίτη Νίκο Κούνδουρο.
 
Ο Νίκος Κούνδουρος τίμησε και τιμήθηκε τόσο  σε τοπικό  όσο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την προσφορά του  στον πολιτισμό, τις  τέχνες και την πολιτική.
Για την συμμετοχή  στην εθνική αντίσταση και στον αγώνα για την απελευθέρωση από τη Γερμανική  κατοχή, τιμήθηκε με το «παράσημο» τριών χρόνων εξορίας στον σύγχρονο «Παρθενώνα» της εποχής, την Μακρόνησο.
 
Για την προσφορά του στις Τέχνες και τον πολιτισμό, τιμήθηκε με την διεθνή αναγνώριση και καταξίωση  ως πολυβραβευμένος σκηνοθέτης.
 
Είχα την τιμή να γνωρίσω   τον Νίκο Κούνδουρο  ως ενεργό συμπολίτη στον πολιτικό στίβο,  στις εκδηλώσεις του  πολιτισμού του Δήμου  Αγ. Νικολάου  όπου συμμετείχε  ενεργά, αλλά  και   σε   συναθροίσεις στο σπίτι  του στον Άγιο Νικόλαο για την προβολή ταινιών και συζητήσεις.
 
Ο Νίκος λάτρεψε τον τόπο του  και αγαπήθηκε από τους συμπολίτες του.
Δέθηκε με τους ανθρώπους,  πάσχιζε  μαζί τους  για να  αναδείξει την μικρή  άγνωστη κωμόπολη της δεκαετίας  του ’60, σε ονομαστό τουριστικό προορισμό.
Με παρεμβάσεις,  όπως στην λίμνη του  Αγ. Νικολάου,  σήμα κατατεθέν της πόλης, με  ενεργό συμμετοχή και συνεργασία  με τον τότε  Δήμαρχο Ρούσο Καπετανάκη, στην δημιουργία της πρώτης ξενοδοχειακής   μονάδας,  το Μίνως Μπιτς.
 
Η πόλη του ανταπέδωσε την αγάπη που της πρόσφερε απλόχερα. Τον τίμησε κατ επανάληψη με εκδηλώσεις, ενώ  το έργο του “η Αρπαγή της Ευρώπης”, που φιλοτέχνησε ο επίσης εκλιπών Νίκος Σωτηριάδης και ο αδελφός του Παντελής, δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης.
 
Διαβάζοντας το ημερολόγιο “Απειθάρχητη  Μνήμη”, είναι σαν να φυλλομετράς  την ιστορία της Ελλάδας. Ο Νίκος Κούνδουρος δεν καταγράφει  απλά σαν παρατηρητής την ιστορία. Συνδιαμορφώνει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από προσωπικά βιώματα. Αποτελεί μέρος της.
 
 
Αντίσταση, Εμφύλιος,  Μακρόνησος , μεταπολίτευση, μέχρι και  στις μέρες μας  λίγο πριν μας αποχωριστεί .
 
Ανακαλύπτεις επίσης ότι δεν κρατά τίποτα για τον εαυτό του.
 
Με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο, με ευθύτητα, με τη ντομπροσύνη που τον διέκρινε, άλλοτε αυτοσαρκαζόμενος, με χιούμορ αλλά και με τρυφερότητα, όπως όταν αναφέρεται στον φίλο του  Μάνο Χατζηδάκη.
 
Με σεβασμό και αγάπη για την οικογένεια, περήφανος για τους αρχαίους φιλοσόφους αλλά και για τους σύγχρονους,  στέκεται μπροστά μας σαν αρχάγγελος  όπως συνήθιζε να εκφράζεται με την ζωγραφική.
 
«Γεννήθηκα Κρητικός και ήθελα να συντηρήσω τον μύθο του έντιμου Κρητικού» λέει ο ίδιος.
 
Και τα κατάφερε. Τα κατάφερε με την αμέριστη συμπαράσταση και την αγάπη της συζύγου  του Σωτηρίας, άξιο σύντροφο και συμπαραστάτη ως το τέλος της ζωής του.
 
Τον φαντάζομαι δίπλα στον Μάνο Κατράκη, τον Ντίνο Ηλιόπουλο  και άλλους πολλούς, παρέα με τον Μάνο Χατζηδάκη να πασχίζουν για μια καλλίτερη Ελλάδα.
 
Η σκέψη μας τους συντροφεύει.
 
Σας ευχαριστώ.

«Η σιωπή δεν υπήρξε πουθενά στη ζωή του Νίκου Κούνδουρου» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρετίζοντας την εκδήλωση προς τιμήν του σπουδαίου κινηματογραφιστή

«Στην Αντίσταση, δεν έχω δικαίωμα, έχω υποχρέωση. Ανήκω σε μια γενιά ιστορική. Ζήσαμε πολέμους, χούντες, δυστυχίες, αλλά και τη λίγη ευτυχία που μας αναλογεί ανάμεσα στα τόσα πικρά που βιώσαμε. Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να έχουμε μνήμη». Με τα λόγια αυτά, του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, έκλεισε τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, στη σημερινή εκδήλωση τιμής για τον σπουδαίο κινηματογραφιστή, τον καλλιτέχνη, τον ενεργό πολίτη, τον άνθρωπο που «με πυγμή και νεανικό σφρίγος, που τον ακολουθούσαν μέχρι το τέλος της ζωής του, χάραξε τα δικά του σημάδια στην πολιτική, την ιστορία, την τέχνη και την ποίηση της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βούτσης που γνώριζε τον Νίκο Κούνδουρο από τα μαθητικά θρανία του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής άνοιξε, με τον χαιρετισμό του, την τιμητική εκδήλωση που έγινε στην Αίθουσα Γερουσίας, υπό την προεδρία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Δημήτρη Σεβαστάκη, παρουσία πολλών βουλευτών, μελών της Κυβέρνησης, ανθρώπων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.
«Ετοιμάζαμε, ζώντος του Νίκου, να κάνουμε μια μεγαλύτερη εκδήλωση, γιατί πιστεύουμε ότι η τιμή πρέπει να αποδίδεται εν ζωή των ανθρώπων στους οποίους ανήκει, τώρα όμως είναι υποχρέωσή μας», ανέφερε ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι ο Κούνδουρος «με το έργο του παρακολούθησε όλες τις ιστορικές τομές της πολυκύμαντης ιστορίας του ελεύθερου ελληνικού κράτους και έθνους. Για κάθε μία από αυτές υπάρχει η καταγραφή, η άποψη, η αισθητική, η εικόνα, το μήνυμα που έδινε».
«Έχουμε ακούσει αυτό που είπε ο Ρίτσος, ότι ‘‘όλα ξεχάστηκαν πριν ειπωθούν και η σιωπή δεν ήταν καταφύγιο’’. Με τη λήξη του εμφυλίου, η σιωπή δεν υπήρξε πουθενά στην πορεία του Νίκου Κούνδουρου», τόνισε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι «ήταν εκείνος που έκτισε στη Μακρόνησο το πρώτο θέατρο με πέτρες και χώμα. Κι όταν αφέθηκε ελεύθερος, αποφάσισε ν’ ακουστεί η φωνή του μέσα από τον κινηματογραφικό φακό ανοίγοντας τον δικό του δρόμο στον ελληνικό κινηματογράφο, με την πολιτική και την ιστορία να τροφοδοτούν το έργο του. Ευαίσθητος κοινωνικά, με υψηλή αισθητική, αλλά και με εθνικές και πατριωτικές πινελιές, για να μένουν ζωντανές οι μνήμες, ανέσυρε γεγονότα δίχως ίχνος πατριδοκαπηλίας και εθνικισμού».
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην ευρύτερη πολιτιστική προσφορά του Νίκου Κούνδουρου, ιδιαίτερα στη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αιγαίου, μεταξύ άλλων και μέσα από τον φορέα «Αρχιπέλαγος», που ολοκλήρωσε το μεγάλο έργο της αναστήλωσης και μετατροπής σε Μουσείο του αρχαιότερου βιομηχανικού μνημείου του Αιγαίου, το Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο.
Τον χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Ευάγγελο Πολίτη, διευθυντή του γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λυδίας Κονιόρδου, και από τον βουλευτή Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτη.
Για τον Νίκο Κούνδουρο και το έργο του μίλησαν οι κινηματογραφιστές κ.κ. Νίκος Καβουκίδης και Μάριος Παπαγεωργίου.
Αποσπάσματα κειμένων του σκηνοθέτη διάβασε ο κ. Ανδρέας Κούνδουρος, επιστημονικός συνεργάτης της Βουλής, ενώ αποσπάσματα από ταινίες του προβάλλονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν η σύζυγος του Νίκου Κούνδουρου, κυρία Σωτηρία Ματζίρη Κούνδουρου, και ο γιος τους Ιωσήφ Κούνδουρος, στους οποίους ο Πρόεδρος της Βουλής επέδωσε αναμνηστικό μετάλλιο.