in ,

Ολέθριο χτύπημα στην "καρδιά" της κρουαζιέρας

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος η ελληνική κρουαζιέρα να “χάσει το πλοίο”, και φέτος αλλά πολύ πιθανόν και για τις επόμενες σεζόν, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων απεργιών των λιμενεργατών στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης που όχι μόνο έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα δρομολόγια των εταιρειών, αλλά απειλούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη μεγάλων διεθνών ομίλων του κλάδου που έχουν εντάξει τη χώρα μας στα προγράμματά τους.
Οι ισορροπίες είναι πια λεπτές. Το Σάββατο στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται οκτώ κρουαζιερόπλοια που πρόκειται να αποβιβάσουν και να επιβιβάσουν ταυτόχρονα 6.660 επιβάτες, ενώ άλλοι 2.000 ταξιδιώτες αναμένεται να αποβιβαστούν από ένα κρουαζιερόπλοιο προκειμένου να επισκεφθούν την Αττική. Με το λιμάνι να είναι ουσιαστικά “αποκλεισμένο”, ήδη TUI και Carnival ματαίωσαν την προσέγγισή τους και άλλα κρουαζιερόπλοια συνεχίζουν κανονικά τα δρομολόγια τους για Τουρκία, παρακάμπτοντας την Ελλάδα, γεγονός που δεν κοστίζει μόνο σε έσοδα, αλλά παράλληλα επιφέρει ένα ισχυρότατο πλήγμα για την τουριστική εικόνα των προορισμών και μάλιστα στην αρχή της σεζόν.
Παράγοντες του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως εάν η χώρα χάσει το στοίχημα της κρουαζιέρας, θα αργήσει πολύ να ανακάμψει. Ειδικά όσον αφορά ο λιμάνι του Πειραιά, όπου τα τελευταία χρόνια επιδιώκεται να καταστεί λιμάνι εκκίνησης (home port) για ξένους ομίλους κρουαζιέρας, το χτύπημα θα είναι ολέθριο. Με δεδομένο μάλιστα πως και η περσινή χρονιά ήταν κακή (η κρουαζιέρα στην Ελλάδα σημείωσε πτώση 14% παρά την άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών), οι ελπίδες για ανάκαμψη εξανεμίζονται. Μόνο στον Πειραιά, οι αφίξεις επιβατών το 2015 υποχώρησαν στις 980 χιλιάδες από 1,056 εκατ. το 2014 και 1,3 εκατ. το 2013.
Τα προβλήματα είναι πολλά. Εξαιτίας της  απεργίας των υπαλλήλων των λιμανιών και των λιμενεργατών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι φορτοεκφορτώσεις αποσκευών των επιβατών, η τροφοδοσία πλοίων και η εξυπηρέτηση παράδοσης εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης δεν υπάρχουν λεωφορεία στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς για τη μεταφορά των τουριστών επιβατών κρουαζιέρας στους τερματικούς σταθμούς ελέγχου.
Ενδεικτική είναι άλλωστε και η επιστολή που έστειλε ο αντιπρόεδρος της Holland America στον υπουργό ναυτιλίας, την υπουργό τουρισμού και το ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ζητούσε ενημέρωση για την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, αν τα κρουαζιερόπλοια θα μπορούσαν να το προσεγγίσουν και οι τουρίστες θα εξυπηρετηθούν όπως πρέπει.
Και όλα αυτά όταν η γειτονική Τουρκία “καραδοκεί”, προσπαθώντας να κερδίσει όσο γίνεται μεγαλύτερα μερίδια από την κρουαζιέρα προκειμένου να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες που καταγράφει φέτος ο τουρισμός υπό τον κίνδυνο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, με την πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά να αγγίζει ακόμη και το 40%.
Φέτος η χρονιά είχε ξεκινήσει με πιο ευνοϊκές εκτιμήσεις όσον αφορά  στην επιβατική κίνηση, ωστόσο μετά τις συνεχιζόμενες απεργίες όλα δείχνουν να “κρέμονται από μια κλωστή”. Επιχειρηματίες του κλάδου προειδοποιούν πως οι επιπτώσεις δεν θα αφορούν μόνο τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά πιθανό να επηρεάσουν και άλλους προορισμούς που προσδοκούσαν από την κρουαζιέρα να τονώσουν τα έσοδά τους.
ΠΗΓΗ: capital.gr