in , , , , ,

Οι μοναδικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, της Ιεράπετρας, στην Ελλάδα χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας!

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου με τις διοικήσεις των σωματείων των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού.

Συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΚΛ Μανόλης Πεπόνης και μέλη της διοίκησης καθώς και τα προεδρεία των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου, Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού.¨

Όπως ανέφερε ο Μανολης Πεπόνης αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η άρνηση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ιεράπετρας να προσυπογράψουν την τοπική σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου και Σητείας. 

Παράλληλα με το να μην ανήκει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Ιεράπετρας στην ΠΟΞ, μένουν χωρίς την κάλυψη συλλογικής σύμβασης οι εργαζόμενοι στην περιοχή της Ιεράπετρας.Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλαδα,Κρήτη αλλά και ιδιαίτερα εντός του ίδιου του Νομού Λασιθίου (Ιεράπετρα) ,θα υπάρχουν εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο, που θα αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. 

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της πίεσης προς τους ξενοδόχους Ιεράπετρας ούτως ώστε και τώρα να προσυπογράψουν την τοπική συλλογική σύμβαση. Ο πρόεδρος του ΕΚΛ αλλά και τα προεδρεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού, τόνισαν ότι ο σύνδεσμος ξενοδόχων Ιεράπετρας πρέπει να αντιληφθεί ότι η προνομιακή θέση τους έναντι άλλων κλάδων της οικονομίας έχει και υποχρεώσεις 

O Τουρισμός ένας κλάδος της οικονομίας που άντεξε στην κρίση να παραμείνει ρυθμισμένος και η Σύμβαση πρέπει να λειτουργήσει και ως ικανή συνθήκη επιβίωσης των εργαζομένων. 

“Θεωρούμε ως σημαντικό πλεονέκτημα ότι ο Τουρισμός ανθίσταται ικανοποιητικά στις διαλυτικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εξήλθε από την καλύτερη περίοδο των τελευταίων ετών από πλευράς επισκεψιμότητας και εσόδων και ως εκ τούτου ο κλάδος μπορεί να κινηθεί κόντρα στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατακρήμνιση των μισθών επενδύοντας στη διασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων και στον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων αναλόγως της διαχείρισης του εργατικού κόστους. 

Πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν χρεος απέναντι στους εργαζόμενους της Ιεράπετρας αλλά και χρέος απέναντι στην τοπική οικονομία και κοινωνία. 

Οφείλουν να αποδώσουν το κοινωνικό μερίδιο ευθύνης που αναλογει .Διαβεβαίωσαν τέλος τους εργαζόμενους ξενδοχοϋπάλληλους της Ιεράπετρας ότι θα φροντίσουν οι νόμοι σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την εργατική νομοθεσία θα εφαρομοστουν στο ακέραιο(πενθήμερο κλπ).

Ε.Κ.Λ.