in

Δεν αποκλείουν νέα μέτρα παρά το υπερπλεόνασμα 7,4 δισ.

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων περί υπερκάλυψης κατά 8 φορές του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 (διαμορφώθηκε στο 4,19% του ΑΕΠ ή στα 7,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ ή 800 εκατ ευρώ περίπου) η ελληνική αποστολή στην Ουάσιγκτον συνεχίζει και σήμερα τις επαφές για να αποκρούσει τα νέα μέτρα που παρ’ όλα αυτά μένουν στο τραπέζι, αλλά και να αναζητήσει τον οδικό χάρτη προς τη συνολική συμφωνία που προαναγγέλλεται ως δύσκολη.

Σήμερα, υπάρχουν στο πρόγραμμα των κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη διαδοχικά ραντεβού με τον Andy Baukol (Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ), τον Pierre Moscovici, και τον Poul Thomsen. Χθες η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με την Christine Lagarde, τον Jeroen Dijsselbloem, τον Wolfgang Schaeuble και τον Michel Sapin.

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο και για το “αποτέλεσμα” των συναντήσεων ήταν πολύ περιορισμένες. Άλλωστε εκ των προτέρων ήταν δεδομένο ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε υψηλότερο επίπεδο που δεν θα “περιλάμβανε” την Ελλάδα. Αυτό που αναζητείται είναι η “χρυσή τομή” στις θέσεις Βερολίνου-ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος ώστε να “κλειδώσουν” οι αναλύσεις χρέους και να μπορέσει να προχωρήσει η συνολική συμφωνία. Η διαφωνία επιχειρείται να λυθεί σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο στην Ουάσιγκτον (Washington Group).

Στόχος είναι μiα πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, για να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να επιστρέψουν τη Δευτέρα-Τρίτη οι θεσμοί στην Αθήνα και αναζητείται τεχνική συμφωνία από τα κλιμάκια των θεσμών (SLA) μέσα στον Απρίλιο, ώστε στη συνέχεια να γίνει εφικτή η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή έως τις 15/5.

Οι ελληνικές ανακοινώσεις

Χθες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου διαμορφώθηκε στο 4,19% του ΑΕΠ το 2016. Τα στοιχεία δείχνουν την τεράστια υπεραπόδοση κατά 6,5 δισ. ευρώ έναντι του μνημονιακού στόχου που πέτυχε το ΓΛΚ αλλά και την εξίσου τεράστια υπερφορολόγηση και την “αποστράγγιση” της αγοράς που έλαβε χώρα το 2016 και συνεχίζεται, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και “ραπίζοντας” τον ιδιωτικό τομέα. Πλέον επιχειρείται τα στοιχεία αυτά να αναδειχθούν από το ΥΠΟΙΚ ως “ασπίδα” για τα νέα μέτρα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, καθώς ακόμη οι θεσμοί αμφισβητούν ότι είναι διατηρήσιμα. Το ΔΝΤ δεν δέχεται ότι οι επιδόσεις του 2016 θα έχουν σταθερότητα προβλέποντας 2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και 1,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά και έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων (ή μεγαλύτερων παρεμβάσεων στο χρέος που δεν επιθυμεί ο γερμανικός άξονας). Σημειώνεται ότι ο μνημονιακός στόχος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά για έναν “μεσοπρόθεσμο ορίζοντα” που επιχειρείται να διευκρινισθεί στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα με το βασικό σενάριο να είναι η διατήρησή τους για μία 5ετία, δηλαδή έως το 2023.

Οι “αντιρρήσεις” από την Ουάσιγκτον

Παρά το ότι επίσημες δηλώσεις μετά τις διμερείς συναντήσεις της ελληνικής αποστολής με τους αξιωματούχους και τους ΥΠΟΙΚ δεν υπήρξαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το “κλίμα” αποτυπώθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου που κορυφώνεται σήμερα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ερωτήθηκε χθες για το πλεόνασμα και δήλωσε ότι τα ελληνικά νούμερα αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ. Αλλά σημείωσε ότι το Eurogroup έχει αποφασίσει πως, εάν το 2018 καταδειχθεί πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επομένων ετών, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020. Σημειώνεται ότι, όπως έγραφε το Capital.gr την προηγούμενη Πέμπτη, το ενδεχόμενο το 2019 -αν δεν διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα- να τεθούν σε εφαρμογή όχι μόνο οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (περικοπή συντάξεων), αλλά και στο φορολογικό (μείωση αφορολογήτου), αναφέρεται ξεκάθαρα σε επιστολή του Προέδρου Ντάισελμπλουμ για τον απολογισμό των πεπραγμένων του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Σε καλύτερο κλίμα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στην τηλεόραση του Bloomberg, επισήμανε: “Έχουμε πλήρη συμφωνία στο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, τι θα εφαρμοστεί, πότε και τι ύψος θα έχει”. Αλλά πρόσθεσε ότι “μετά θα ακολουθήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, διότι υπάρχουν πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη”, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι και σε αυτό το μέτωπο θα επιτευχθεί συμφωνία.

Είχε προηγηθεί χθες το απόγευμα μία ακόμη “βολή” από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα, Poul Thomsen, που “ολοκληρώνει” σήμερα το βράδυ τις επαφές της ελληνικής πλευράς. Επέμεινε σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και σε ελάφρυνση του χρέους. Και κυρίως έκανε σαφές ότι το Ταμείο δεν θα εκταμιεύσει κεφάλαια για την Ελλάδα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Michel Sapin, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μέσω Twitter ανέφερε ότι τον “διαβεβαίωσε ξανά για την υποστήριξη” της Γαλλίας και “χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς” παραπέμποντας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Πάντως, χθες, από ελληνικής πλευράς ο κ. Τσακαλώτος προέβη σε δηλώσεις μόνο κατά το πρώτο ραντεβού με την κ. Lagarde. Εισερχόμενος στη συνάντηση ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που έφτασε στο 4,19% του ΑΕΠ. “Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε”, επισήμανε σχετικά. Μετά το τέλος των διμερών επαφών ανέφερε ότι “η συνάντηση πήγε πολύ καλά, συζητήσαμε πως θα κλείσει η τεχνική συμφωνία και για το χρέος”.

Η κ. Lagarde, από την πλευρά της, ανέφερε ότι “είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιστροφή της αποστολής ώστε να συζητηθούν δύο πτυχές του ελληνικού προγράμματος: οι πολιτικές και η ελάφρυνση του χρέους”.

Επίσης, πηγές του ΥΠΟΙΚ, μετά τον χθεσινό κύκλο επαφών, μίλησαν για βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία ως το τέλος Μαΐου, αλλά και για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Το χρονοδιάγραμμα, όπως είπαν, περιλαμβάνει τη σύνθεση του MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies), την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ταυτόχρονα τη συζήτηση για το χρέος.

ΠΗΓΗ: capital.gr