in

Οι γονείς της Κριτσάς ευχαριστούν

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Κριτσάς συνεπής στην υποχρέωση που ανέλαβε στο παρελθόν σχολικό έτος παρουσίασε το Β΄ Σχολικό Λεύκωμα για να διδάξει στα παιδιά μας την ιστορία του σχολείου και του τόπου μας.

Το Δημοτικό Σχολείο Κριτσάς είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με μεγάλη ιστορία. Στις αίθουσες του έχουν γαλουχηθεί γενιές ολόκληρες και κάθε γωνιά του έχει μια ιστορία να μας διηγηθεί.

Ερευνώντας τα αρχεία του βρήκαμε τόσο πλούσιο υλικό που η ευσυνειδησία  και η αγάπη μας προς την ιστορία του τόπου δεν μας επιτρέπουν να αγνοήσουμε. Μέσα σε αυτό το υλικό παρουσιάζεται η εικόνα της παλιάς Κριτσάς όπως την έζησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας στην σχολική πράξη.

Ο πλούτος που αναδύεται από το παρελθόν είναι αμύθητος και απαράμμιλος  και το λεύκωμα είναι μια καταγραφή της εποχής εκείνης.

Εμείς τίποτα άλλο δεν κάνουμε παρά να «σκάβουμε» στο πνευματικό ορυχείο του παρελθόντος , να ανακαλύπτουμε με την βοήθεια συγχωριανών και όσων αγαπούν την παράδοση , μνήμες και αποδεικτικά στοιχεία γεμάτα από την σχολική και κοινωνική ζωή.

Βρίσκουμε και σας προσφέρουμε ατίμητα μαργαριτάρια από το πέλαγος της θύμησης των περασμένων γενεών, με την ελπίδα να αναδείξουμε την ιστορία και την αξία του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς και να αγαπηθεί όσο του αξίζει.

 

Μέσα σε αυτό το ταξίδι της αναζήτησης φωτογραφικού υλικού και πληροφοριών είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε αξιόλογους ανθρώπους οι  οποίοι παρεβρέθησαν και μας τίμησαν στην παρουσίαση του  Β΄λευκώματος την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στην πολιτιστική αίθουσα Λατώ στην Κριτσά.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μας στον κο Πιταροκοίλη Μιχαήλ διδάσκαλο που για δεύτερη χρονιά μας τίμησε με την παρουσία του, στην κα Περάκη Σοφία διδασκάλισσα που μοιράστηκε μαζί μας αναμνήσεις της ως δασκάλα στην Κριτσά , στην κα Κυπριώτη Πολύμνια κόρη του αείμνηστου διδασκάλου κου Κυπριώτη Ιωάννη, στην κα Δρακωνάκη Μαρία κόρη των αείμνηστων εκπαιδευτικών Νικολάου & Γεωργίας Δρακωνάκη, στην κα Κελεμπέκα Φωτεινή νηπιαγωγό πριν πολλά έτη στο νηπιαγωγείο Κριτσάς , η οποία ταξίδεψε από την Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην παρουσίαση, στην κα Καραμανώλη Σοφία δικηγόρο για τις ωραίες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας  για την μητέρα της κα Ελευθερία Χουρδάκη δασκάλα επί πολλά έτη στο σχολείο μας , στον κο Τζανόπουλο Γεώργιο για τις αναμνήσεις που μοιράστηκε μαζί μας σαν μαθητής του Δημοτικού Σχολείου .

Ευχαριστούμε τον κο Σφούνη Δημήτριο διευθυντή επί πολλά έτη στο σχολείο και τους  κο Σγουρό Νικόλαο & κα Σγουρού Μαρία οι οποίοι ήθελαν να βρίσκονται κοντά μας αλλά για λόγους υγείας αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην διευθύντρια του σχολείου μας κα Παγκάλου Γεωργία για την άριστη συνεργασία μας, τις πληροφορίες και το σχολικό υλικό που μας παραχώρησε για την έκθεση όπως επίσης και την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Κριτσάς κα Σκουληκάρη Μαρίνα για την άψογη συνεργασία μας και την συνεχή στήριξη της στο σύλλογο.

Ευχαριστούμε την κοινότητα Κριτσάς κ τον πρόεδρο κο Ζαχαριάδη Νίκο, τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Κριτσάς και τον πρόεδρο κο Κουτουλάκη Κίμωνα, τον κο Αλέξη Μιχάλη, τον κο Κοκκίνη Παρασκευά, τον κο Λασιθιωτάκη Γιάννη και το ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λασιθίου.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν μέσα από τις συνεντεύξεις οι μαρτυρίες ανθρώπων που δύσκολα θυμόμαστε ότι κάποτε υπήρξαν και αυτοί μαθητές.  Ευχαριστούμε ολόψυχα την κα Στεφανούλα Νικηφόρου- Σαριδάκη 103 ετών, την κα Αικατερίνη Φιρφιράκη –Κουτάντου 96 ετών , τον κο Στερεό Τζανάκη   96  ετών  (και τους συγγενείς τους που μας επέτρεψαν να έρθουμε σε επαφή μαζί τους)  την κα Παπαδιώ Τζιρή 76 ετών και τον  κο Αλέξη Νικόλαο επίτιμο σχολικό σύμβουλο.

 

Ιδιαίτερα περήφανοι είμαστε και για την νεολαία της Κριτσάς διότι με προθυμία και φιλότιμο ανταποκρίνονται πάντα σε ότι τους ζητήσουμε . Ευχαριστούμε για την φύλαξη της έκθεσης σχολικού υλικού που υπήρχε στο χώρο τους  : Σγουρού Ελένη, Γρηγοράκη Μαρία, Μασσάρου Μαρία, Χωραφά Κυριακή ,Δόγκα  Μαρία και Κοζύρη Ιωάννη.

 

Ευχαριστούμε  από καρδιάς όλους όσους προσέφεραν με γεναιοδωρία, φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες για την δημιουργία του Β΄Λευκώματος

Τα ονόματα αυτών είναι :

κ. Πιταροκοίλης Μιχαήλ διδάσκαλος

κ. Παπαδάκης Μιχαήλ διδάσκαλος

κ.Περάκη Σοφία διδασκάλισσα

κ. Κυπριώτη Πολύμνια

κ.Τουτουντζάκη Ειρήνη

κ. Δρακωνάκη  Μαρία

κ.Σκουληκάρη Μαρίνα

κ.Παγκάλου Γεωργία

κ.Παγκάλου Πηνελόπη

κ.Παγκάλου Μαρία

κ.Σγουρού-Κοζύρη Μαρία

κ.Αλέξη-Λασθιωτάκη Ειρήνη

κ.Ζαχαριά Μαρία

κ.Τραντά Αναστασία

κ.Περάκη Ζαμβία

κ.Ταβλάς Ιωάννης

κ.Τζανόπουλος Γεώργιος

κ.Γραφανάκη Καίτη

κ.Βιδάκης Μιχαήλ

κ.Κοκκίνης Νικόλαος

κ.Αλέξης Βασίλειος.

‘Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παχυγιαννάκη Ευάγγελο, στην κα Μέμου Παναγιώτα από το Γενικό Αρχείο του Κράτους Ν. Λασιθίου και στην κα Λασθιωτάκη Αναστασία φιλόλογο για την πολύτιμη βοήθεια τους.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον κο Κορομπύλια Θάνο και τον κο Κουτουλάκη Κίμωνα για τα άρθρα που έγραψαν για τον σύλλογο γονέων και την παρουσίαση του λευκώματος με τόσο ωραία λόγια..

Σας ευχαριστούμε!