in ,

Οι γιορτές της Ορθοδοξίας αποκτούν άλλη αξία στις μικρές μονές

«Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Καρδαμούτζας »

 

Η Κυριακή 19 Μαρτίου ήταν της Σταυροπροσκύνησης και η  Γ΄ των νηστειών αλλά και η μέση της Μεγάλης και Αγίας Σαρακοστής. Είναι ιδιαίτερη για τους πιστούς γιατί μοιράζεται σύμφωνα με το έθιμο μια μικρή ανθοδέσμη ονομαζόμενη ΄΄ροδαρά΄΄ή Σταυρολούλουδα, είναι φτιαγμένη από μυρωδάτα λουλούδια της άνοιξης και κλαδάκια δεντρολίβανου.

Μετά το τέλος της λειτουργίας οι πιστοί την τοποθετούν στο εικονοστάσι του σπιτιού τους, θεωρώντας έτσι ότι θα προφυλαχτούν και θα θεραπευτούν από αρρώστιες. Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού της Καρδαμούτζας ήταν μια πολύ ωραία επιλογή για αυτή την ημέρα, λόγω που ήταν ηλιόλουστη και πηγαίνοντας εκεί σε συνδιασμό με την φυσική ομορφιά της Μονής και την σιωπή του τόπου ήταν μαγεία. Η μοναδικότητα και η θέα του τόπου αφήνουν έκπληκτο τον επισκέπτη. Βρίσκεται σε ένα λοφίσκο σε απόσταση 800 περίπου μέτρα ανατολικά του χωριού ΄΄Καρύδι΄΄ σε μικρή απόσταση από την εξίσου όμορφη και σημαντική Μονή Αρετίου, απέχει 16 περίπου χιλιόμετρα από την Νεάπολη του επάνω Μεραμπέλλου.

Η  πρόσβαση στην Μονή είναι εύκολη ο επισκεπτόμενος οδηγείται μέσω των χωριών Νικηθιανός, Καστέλλι, Φουρνή και Δωριές. Είναι γνωστό και  η επιλογή των χώρων της για την ανέγερση μοναστηριών.

Κτήτορες της Μονής θεωρούνται οι οικογένεια των  Κατζαράδων  προς τα τέλη του 16ου αιώνα. Η Μονή άκμαζε έως τις αρχές του 20ου αιώνα ,όταν μετά από διαταγή του επισκόπου Τίτου Ζωγραφίδη οι μοναχοί μετακόμισαν στην Μονή Αρετίου. Η Μονή σήμερα με την ευλογία του αείμνηστου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκταρίου και με την ατομική προσφορά Καρυδιανού συνταξιούχου Θεολόγου Εμμανουήλ Ζερβού,η Μονή κατά το μεγαλύτερο μέρος έχει αποκατασταθεί και μπορεί πλέον και επαναλειτουργεί. Δεν μένουν τώρα μοναχοί αλλά υπάρχει η ελπίδα το μοναστήρι στο μέλλον να βρεί τους παλαιότερους ρυθμούς και να επαναλειτουργήσει. Έως τότε όσο μπορούμε καλό είναι να το επισκεπτόμαστε, να το φροντίζουμε και να  απολαμβάνουμε τις ομορφιές του που είναι πολλές και ανεκτίμητης αξίας.!

 

                                                                             ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΩΤΑΚΗ