in

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για συντάξεις, ΔΕΗ και εργασιακά

Στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο νέος «κόφτης» των συντάξεων, στο χρονοδιάγραμμα πώλησης του 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, στις διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά αλλά και στην «κοστολόγηση» της μείωσης του αφορολογήτου καλούνται να συμφωνήσουν μέσα στην εβδομάδα «κουαρτέτο» και ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προκειμένου να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν στην Ουάσινγκτον.

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανοίγει σήμερα στις 17:00 το απόγευμα σε επίπεδο επικεφαλής, θα γίνει επί του περιεχομένου δύο κειμένων:

1.     Του αναθεωρημένου μνημονίου (σ.σ προωθείται η δεύτερη αναθεώρηση του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015) και

2.     του κειμένου της συμφωνίας με το ΔΝΤ το οποίο λέγεται MEFP ή Memorandum of Economic and Financial Policies και θα έχει διάρκεια μέχρι και το καλοκαίρι του 2018. Το περιεχόμενο του μνημονίου με το ΔΝΤ έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά μετά τις δηλώσεις Τομσεν ότι η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου είναι «απλώς μια πρόγευση». Πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί αν μέσω του MEFP η Ελλάδα θα κληθεί να αναλάβει και άλλες δεσμεύσεις ή αν οι δηλώσεις Τομσεν αφορούν σε υποχρεώσεις που θα κληθεί να αναλάβει η Ελλάδα στο απώτερο μέλλο.

Πρώτο «πιάτο» η ΔΕΗ

Βάσει του προγραμματισμού, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας καθώς η «τεχνική συμφωνία» είναι το βασικό βήμα που απαιτείται να γίνει προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστούν τα μέτρα αλλά και να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες και θα υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης αλλά και της συμφωνίας της Μάλτας. Σήμερα, η αρχή θα γίνει στις 17:00 με το κρίσιμο θέμα της ΔΕΗ ενώ θα ακολουθήσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, το πολύ-νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις10 Μαϊου, για να ψηφιστεί με διαδικασίες κατεπείγοντος έως τις 12 Μαίου (χωρίς οι προθεσμίες να είναι ακόμη οριστικοποιημένες) ενώ στη συνέχεια οι θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν το λεγόμενο compliance report που αποτελεί και το «εισιτήριο» για να κλείσει η β’ αξιολόγηση στο Eurogroupτης 22ας Μαίου.

Για τις συντάξεις

Στο ελληνικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις που θα κορυφωθούν με την άφιξη στην Αθήνα της Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), (σ.σ οι Ντέκλαν Κοστέλο (EE), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) και Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) βρίσκονται στην Αθήνα από χθες) θα κυλήσουν ομαλά δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η πολιτική συμφωνία στη Μάλτα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα λείψουν τα «αγκάθια». Ένα από αυτά, είναι η φόρμουλα υπολογισμού της περικοπής των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα περιορίσει τον συνολικό λογαριασμό στα 1,8 δις. ευρώ και ότι θα αποτρέψει τις περικοπές άνω του 22% στις κύριες συντάξεις ή τις νέες παρεμβάσεις στα επικουρικά. Όλες αυτές οι διεκδικήσεις όμως, δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένο ότι θα «περάσουν». Καταρχήν δεν είναι βέβαιο ότι ο λογαριασμός θα περιοριστεί στα 1,8 δις. ευρώ καθώς είναι πολύ πιθανό οι δανειστές να ζητήσουν να καλυφθούν και οι όποιες απώλειες από τα φορολογικά έσοδα λόγω της περικοπής των συντάξεων. Επίσης, όλα τα κείμενα που έχουν βγει στη δημοσιότητα μέχρι τώρα, μιλούν για μέτρα 1% του ΑΕΠ και όχι για 1,8 δις. ευρώ. Το λογικό είναι ότι το 1% του ΑΕΠ θα πρέπει να αντιστοιχεί στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του 2019 και όχι του 2016.

Νέο ορόσημο η 15η Μαΐου

Στα ενεργειακά, από τον τελευταίο γύρο των διαβουλεύσεων θα φανεί αν εκτός από την πώληση λιγνιτικών μονάδων θα ζητηθεί να πουληθούν και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ. Όσο για τα φορολογικά, θα αποκαλυφθεί ποιο θα είναι τελικώς το ύψος του νέου αφορολογήτου που στην καλύτερη για τους φορολογούμενους περίπτωση θα ισχύσει από την 1/1/2020.

Ως νέα ημερομηνία ορόσημο τόσο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων όσο και για την ψήφιση των μέτρων, έχει τεθεί η 15η Μαίου (προφανώς για να υπάρχει και ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τις 22 Μαίου για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις. Μέχρι τότε, θα έχει πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος των G7 οπότε είναι πολύ πιθανό να έχει υπάρξει και κάποια πρόοδος στο θέμα του χρέους (σ.σ στην Σύνοδο του G7 είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα σύγκλιση του Ουάσινγκτον Γκρουπ).

ΠΗΓΗ: thetoc.gr