in , , , ,

Ξεκίνησε ο καύσωνας…ουφ…

Θερμό τριήμερο προβλέπεται από σήμερα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 30 βαθμούς και να σκαρφαλώνει αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στους 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές της Κρήτης με ιδιαίτερη γεωμορφολογία ενδεχομένως η θερμοκρασία να σκαρφαλώσει και στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου!

Όπως παράλληλα προβλέπει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η τριήμερη αύξηση της θερμοκρασίας τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα με ποσότητες σκόνης, η οποία θα επηρεάσει την καθαρότητά της! Το σαββατοκύριακο, πάντως, οι βόρειες διευθύνσεις των ανέμων θα δώσουν ανάσα δροσιάς, ρίχνοντας τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα.
 
Η πρόγνωση
 
Μάλιστα αναφορικά με το νησί μας το κύμα καύσωνα θα μας επισκεφθεί από σήμερα . Ενδεικτικά στο Τυμπάκι και τις Μοίρες   ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 38 ενώ την Πέμπτη όλο το νησί θα βρεθεί σε κλοιό καύσωνα με τον υδράργυρο στα Βόρεια να χτυπάει τους 37 βαθμούς κελσίου ενώ στα νότια θα ανέβει 2-3 βαθμούς. Όπως για παράδειγμα στην Ιεράπετρα  και το Σπήλι όπου οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς  η ΕΜΥ κάνει λόγο για θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 39 βαθμούς κελσίου  ενώ ακριβώς ίδιες θερμοκρασίες για  δύο μάλιστα ημέρες θα επικρατήσουν στα Σφακιά. Ιδιαίτερη θερμή ημέρα  σε Παλαιόχωρα και  ’Αγιο Νικόλαο με την θερμοκρασία να αγγίζει το μεσημέρι τους 38 βαθμούς κελσίου .
 
Αναλυτικότερα, για σήμερα οι άνεμοι θα  πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, εντάσεως στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ προς το μεσημέρι θα έχουν εντάσεις στα 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στα 6 μποφόρ 
 απο meteo.gr
Οδηγίες προφύλαξης
 
Η αποφυγή της ηλιοθεραπείας και της βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης, καθώς και τα ελαφρά γεύματα είναι τα κυριότερα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 
Συνίστανται, επίσης, πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και η χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
 
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, ενώ όσοι παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν θα πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία. Ειδικά μέτρα προφύλαξης θα πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των βρεφών, των παιδιών και των ηλικιωμένων.
 
Ανοικτές στο κοινό αναμένεται να είναι και οι αίθουσες δημόσιων κτιρίων που διαθέτουν κλιματισμό αν και συνιστάται ειδικά σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ο περιορισμός των  άσκοπων μετακινήσεων και η αποφυγή πολύωρης έκθεσης στον ήλιο.