in , , , ,

Νοέμβρης μήνας, ο καζανάρης

…γράφει η Μαρία Κασωτάκη

 

« ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΜΗΝΑΣ,Ο ΚΑΖΑΝΑΡΗΣ »

22-11-16-kazania

Κοντεύει να μας αποχαιρετήσει ο Νοέμβρης και δεν τον έχουμε καταλάβει και πώς άλλωστε, με τις τόσες ηλιόλουστες μέρες του και με τα καζανέματα του.

 

Σε ολόκληρη την Κρήτη αυτή την εποχή του Φθινοπώρου τα καζανέματα αποτελούν μια από τις σημαντικές παραδόσεις .Ξεκίνησε το 1920 που ο Ελευθέριος Βενιζέλος νομιμοποίησε τον θεσμό αυτό και δόθηκαν οι σχετικές άδειες στους Κρήτες.

22-11-16-kazania-3

fonien.gr
fonien.gr

Τα ρακοκάζανα δίνουν ζωή γιατί είναι σημείο συνάντησης και χαράς. Μαζεύονται γνωστοί, φίλοι, συγγενείς και όλοι μαζί μια συντροφιά με το κέφι, την εγκαρδιότητα που αυξάνεται όλο και περισσότερο στο μεθυστικό άρωμα που αναδύει η καζανιά, το τσίκουδο και το μυρωδάτο απόσταγμα.

22-11-16-kazania-5 22-11-16-kazania-4

Απολαυάνουν την παρέα, τις  κεφάτες ιστορίες, την όρεξη να γευτούν μια οφτή πατάτα ή μια μπριζόλα στα κάρβουνα. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κάλεσμα σε καζάνι είτε αυτό είναι το παλιό παραδοσιακό ή το σύγχρονο.

 

Η απόλαυση και το άρωμα είναι ίδια. Ακόμα και τα μικρά παιδιά χαίρονται με αυτό,γιατί παίζουν, διασκεδάζουν και δημιουργούν φιλίες.

 

                                                                       ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΩΤΑΚΗ