in , , , , ,

"Να αναπτυχθεί σωστά με υγιείς βάσεις η κτηνοτροφία"

Στην τελευταία ολομέλεια  Πολιτιστικών Συλλόγων και Κινήσεων του Δήμου Ιεράπετρας και Σητείας,  συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ανεξέλεγκτης  βόσκησης στην περιοχή του Ορεινού όγκου της Θρυπτής,

 αλλά και δυτικότερα στην ημιορεινή ζώνη της Ασαρης, της Λαγκάδας και μέχρι τον οικισμό του Σταυρού (Καπίστρι). Στην συνεδρίαση της επιτροπής των Συλλόγων για την παράνομη βόσκηση την 3/714 διαμορφώθηκε η παρούσα ανοικτή επιστολή προς πάντα αρμόδιο.
 
   Στις παραπάνω  περιοχές συγκεκριμένοι (μεγαλο)κτηνοτρόφοι υπό την ανοχή των αρχών, καταπατούν και καταστρέφουν ιδιοκτησίες, περιφράσσουν ξένες εκτάσεις, καταστρέφουν τις ξερολιθιές, ερημώνουν, προς ίδιο οικονομικό όφελος, τον τόπο. Οι αρμόδιοι κατά παράβαση των νόμων όχι μόνον ανέχονται την κατάσταση αυτή, αλλά και κωφεύουν στις συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων για εμπέδωση της νομιμότητας.       
  
   Το αποτέλεσμα είναι, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, που χάρη σε αυτές μεγάλο μέρος της έχει χαρακτηρισθεί ως NATURA 2000 από τις εθνικές και κοινοτικές αρχές, έχει σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί από την συνεχιζόμενη από 30ετίας ανεξέλεγκτη βόσκηση, σε αντίθεση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τήρηση των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής και προστασίας του περιβάλλοντος.    
 
   Επιπρόσθετα οι κάτοικοι υπό το βάρος συνεχών πιέσεων, απειλών και βιαιοπραγιών έχουν στην ουσία εκτοπισθεί από τις περιουσίες τους με συνέπεια κάθε άλλη δραστηριότητα (γεωργία, μελισσοκομία, τουρισμός) να είναι αδύνατον να αναπτυχθεί.  
Υπό το βάρος της μή ανεκτής, για μία σύγχρονη κοινωνία, αυτής κατάστασης και σαν πρώτο βήμα για την προστασία και σωτηρία του τόπου μας, ζητάμε από κάθε αρμόδιο:
·       Να προχωρήσει, σε βάθος χρόνου, ο έλεγχος της νομιμότητας και γνησιότητας των ενοικιαστηρίων τα οποία μέχρι σήμερα έχουν παρουσιασθεί στις αρχές από τούς συγκεκριμένους μεγαλοκτηνοτρόφους και που αφορούν τις ως άνω περιοχές.
 
·       Να ελεγχθεί το Ε9  και το πόθεν έσχες περιουσιακών τους στοιχείων.
 
·       Να καταστούν προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο τα ενοικιαστήρια δημοσίων και κοινοτικών εκτάσεων και βεβαίως, πάνω απο όλα, να ενημερώνονται τα τοπικά συμβούλια.
·       Να ελέγχεται σχολαστικά η τήρηση των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής προκειμένου να λαμβάνουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Να ελεγχθεί η νομιμότητα των μέχρι τώρα επιδοτήσεων.
 
·       Να υπάρχει διαφάνεια ως προς την ενοικίαση ιδιωτικών εκτάσεων (πχ με την παρουσίαση, των συντεταγμένων των ενοικιασμένων περιουσιών) ώστε να προστατευτούν οι κάτοικοι από ενδεχόμενα πλαστά ενοικιαστήρια, καταπατήσεις  και από καταστροφές στις περιουσίες τους.
 
    Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την επίλυση του μεγάλου και χρονίζοντος, εξαιτίας της αδιαφορίας των αρχών, προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης. 
 
Στα πλαίσια αυτά θα ενημερώσουμε, με σκοπό την προστασία τους,  τους κατοίκους για τις νέες απαιτήσεις και τα νέα δεδομένα που φέρνει 1) η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, συμφώνα με την οποία καταργείται το υφιστάμενο ΟΣΔΕ, καθώς και τα κεκτημένα δικαιώματα για την χορήγηση των επιδοτήσεων, και δημιουργείται νέο ΟΣΔΕ όπου η επιδοτήσεις θα δίνονται με βάση τα στρέμματα που διαθέτει ο κάθε δικαιούχος (και ο ιδιοκτήτης της) με την προϋπόθεση την οικολογική τους διαχείριση (πρασίνισμα), 2) τις φορολογικές υποχρεώσεις  που συνεπάγεται η σύναψη ενοικιαστηρίων προς τους κτηνοτρόφους αλλά και  3) για κάθε εξέλιξη στην υπόθεση αυτή.
 
   Επίσης δηλώνουμε  ότι δεν είναι πρόθεση μας να εξοστρακίσουμε την κτηνοτροφική δραστηριότητα από την περιοχή μας. Αντίθετα, θέλουμε να αναπτυχθεί στηριζόμενη σε υγιείς βάσεις και  κανόνες ώστε  να συνυπάρχει αρμονικά με τις άλλες δραστηριότητες για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.
Αποφασίσαμε το παρόν να κοινοποιηθεί στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στην Περιφέρεια Κρήτης, την Αν/ρχη Λασιθίου, την διεύθυνση Δασών Λασιθίου, τους δήμους Ιεράπετρας και Σητείας, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ΔΟΥ Αγ. Νικολάου, τους βουλευτές του νομού και τα ΜΜΕ.
 
Υπογράφουν οι Πάρεδροι ΔΔ  Ορεινού, Καβουσίου, Παχειάς Αμμου & οι  Πολιτιστικοί Σύλλογοι Θρυπτής,  Ορεινού, Καβουσίου,  Βαϊνιάς, Κεντριού, Πάνω Χωριού, Κάτω Χωριού, Παπαδιανών,  Επισκοπής, Βασιλικής, Σταυρού,  Σφάκας, Λάστρου, Μυρσίνης, Οικολογική κίνηση Μιραμβέλου, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας,  Σύλλογος ΙΣΤΟΣ.