in

Δεν υπάρχει τέλος στην ανηφόρα – Νέοι φόροι από το 2018

Ένα αιχμηρό αγκάθι έχει προκύψει στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών, το οποίο πρόκειται να ματώσει ακόμη περισσότερο τους φορολογουμένους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018 και απαιτεί να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να κλείσει το σχετικό δημοσιονομικό κενό.

Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να λάβει από το 2018 μέτρα προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό κενό, τα οποία υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν στους φορολογουμένους τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων και η εξοικονόμηση σχεδιάζεται να προκύψει από την κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει αλλά και τη “σκούπα” σε επιδόματα.

Πιο συγκεκριμένα προς κατάργηση οδεύουν:

-Η έκπτωση 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από μισθούς και συντάξεις. Η κατάργηση της έκπτωσης θα φανεί στις καθαρές αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων αφού θα χάσουν μερικά ευρώ από το εισόδημά τους. Η κατάργηση θα σημάνει πραγματική επιβάρυνση για μισθωτούς με πολύ χαμηλό εισόδημα, καθώς για τους περισσότερους σήμερα ο φόρος που δεν έχει παρακρατηθεί λόγω της έκπτωσης βεβαιώνεται με την εκκαθάριση. Αντίθετα, για όσους η διαφορά μεταξύ παρακρατούμενου και αναλογούντος φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ, θα υπάρξει επιβάρυνση, αφού σήμερα σε αυτές τις περιπτώσεις ο φόρος διαγράφεται.

-Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες των φορολογουμένων. Η έκπτωση δίνεται σε όσους φορολογουμένους έχουν συνολικές ιατρικές δαπάνες άνω του 5% του συνολικού εισοδήματός τους. Οι επιβαρύνσεις θα φανούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2017, δηλαδή θα καταργηθεί αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα.

-Έρχεται μείωση κατά 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο δίνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης και κυμαίνεται από 37,5 έως 625 ευρώ ανά νοικοκυριό ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζει το νοικοκυριό.

-Κατάργηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

ΠΗΓΗ: capital.gr