in ,

Με υπόμνημα οι εργαζόμενοι ζητούν από το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης να πάρει θέση για την στάση Βαμιεδάκη

Υπόμνημα Συνδικάτου ΕΤΞ-ΣΕ «ΤΑΛΩΣ», (Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων) Ν. Λασιθίου

Προς:

 

  1. Περιφερειάρχη Κρήτης: κ. Σταύρο Αρναουτάκη
  2. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου: κ. Γιώργο Πιτσούλη
  3. Γραμματέα Περιφερειακού Συμβουλίου: κ. Μανόλη Θραψανιώτη
  4. Τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

 

Ο τουρισμός στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως στο νησί μας χαρακτηρίζεται από πολλούς και όχι άδικα, ως η “βαριά βιομηχανία” της χώρας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, από τα πολυτελή ξενοδοχεία ως τα μικρά καταλύματα, από τα ακριβά εστιατόρια μέχρι τις μικρές ταβέρνες, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έως τις καφετέριες, δουλεύουν, ζουν και συμβάλλουν  στην οικονομία του τόπου μέσα σε αυτή τη “βιομηχανία”.

Μια “βιομηχανία” που την περίοδο της κρίσης όχι μόνο δεν είχε ζημιές για τους μεγάλους ξενοδόχους αλλά αύξηση κερδών, ενώ το ίδιο διάστημα οι αποδοχές των ξενοδοχοϋπαλλήλων συρρικνώθηκαν βίαια, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν τηρούνται και τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται σωρηδόν.

Αυτή είναι η λεγόμενη “ανάπτυξη” την οποία επικαλούνται.

Κέρδη για τους ξενοδόχους, εκμετάλλευση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Αυτοί οι άνθρωποι που στην πλειονότητά τους είναι εποχικοί υπάλληλοι (στην καλύτερη περίπτωση δουλεύουν 6 μήνες για να ζήσουν 12) και δεν έχουν άλλο εισόδημα από τον μισθό τους, στηρίζουν της οικογένειές τους – αντέχοντας εργαζόμενοι σε αρκετές περιπτώσεις με αντίξοες συνθήκες, με εντατικοποίηση της εργασίας και αρκετές απλήρωτες υπερωρίες – πρέπει να εισπράττουν τον κόπο τους εγκαίρως και στην αντίθετη περίπτωση έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν, να αγωνίζονται, να συνδικαλίζονται!

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα του Τουρισμού κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο απολύοντας εκδικητικά όσους – εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του – σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή συσπειρώνονται σε Σωματεία.

 

Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να πάρει θέση και να δώσει απάντηση στους χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής, καταδικάζοντας τις εκδικητικές απολύσεις των συναδέλφων μας που έκαναν το αυτονόητο: Αγωνίστηκαν, διεκδίκησαν αυτά που δικαιούνται, και τώρα τιμωρούνται γι’ αυτόν τον αγώνα.

Ο εργοδότης τους κ. Βαμιεδάκης με τις απολύσεις αυτές περνά μήνυμα εκφοβισμού σε όποιον άλλο τολμά να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

 

Προσδοκούμε το  Περιφερειακό Συμβούλιο  να δώσει μια απάντηση στους χιλιάδες εργαζομένους του τόπου μας αν συμφωνεί με αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις.

 

Αν το Περιφερειακό Συμβούλιο αδιαφορεί για τις απολύσεις εργαζόμενων στον καιρό της κρίσης  ή συμφωνεί γι’ αυτές.

 

Αν συμφωνεί το Περιφερειακό Συμβούλιο με τις πρακτικές του κ. Βαμιεδάκη που είναι Εντεταλμένος Σύμβουλος στον τομέα του Τουρισμού ή τις καταδικάζει;

 

κ Αρναουτάκη, κ. Πιτσούλη, κ. Θραψανιώτη, κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι, πρέπει να πάρετε θέση!

 

Οι εργαζόμενοι της Κρήτης στον Τουρισμό έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν αν είστε δίπλα  τους ή απέναντί τους!

 

Άγ. Νικόλαος 30 Μαρτίου 2017

 

Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείων Αύρας Ελούντας (Ξενοδοχείο Elounda Breeze)

και

Συνδικάτο ΕΤΞ-ΣΕ «ΤΑΛΩΣ»

(Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων) Ν. Λασιθίου