in , , , ,

Με δόσεις οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΑΝ

Με πρόσφατο νόμο δίνεται η ευκαιρία στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου, να διακανονίσουν ρυθμίζοντας την αποπληρωμή της οφειλής τους σε πολλές δόσεις, γλιτώνοντας σημαντικά ποσά από πρόστιμα και προσαυξήσεις, δήλωσε χθες στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ Μιχάλης Κερούλης.

Με την 90/2014 απόφασή του το Δ.Σ. της επιχείρησης, ενέταξε τα ληξιπρόθεσμα χρέη πελατών της στις διατάξεις του Ν.4257 που ισχύει από τον περασμένο Απρίλιο και αφορά οφειλές προς το δημόσιο, γενικότερα. Αυτό, όπως είπε ο κ. Κερούλης σημαίνει ότι και οι οφειλέτες προς τη ΔΕΥΑΑΝ μπορούν να εκμεταλλευτούν τη νομοθετική ρύθμιση και να αποπληρώσουν τα χρέη τους με δόσεις, γλιτώνοντας πολλά χρήματα από τη διαγραφή ή τη σημαντική μείωση των προσαυξήσεων που επιβλήθηκαν από τότε που οι οφειλές καταστάθηκαν ληξιπρόθεσμες.


Πιο συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31-12-2009 εξοφλούνται σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Ελάχιστη δόση με τη ρύθμιση αυτή ορίζονται τα 150 ευρώ. 


Τα χρέη από 1-1-2010 έως 14-4-2014 θα ρυθμίζονται ως εξής: Για την εφάπαξ καταβολή του χρηματικού ποσού της οφειλής, ο οφειλέτης απαλλάσσεται 100% από προσαυξήσεις ή πρόστιμα. 

Οι οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία των οφειλών, ρυθμίζονται σε 24 δόσεις, απαλλάσσοντάς τις από το 80% των προσαυξήσεων, η δε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 100 ευρώ, μηνιαίως. Για τις οφειλές από 5.000 – 10.000 ευρώ, οι δόσεις φτάνουν τις 48 και προβλέπεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων κατά 50%. 

Για οφειλές 10.000 – 20.000 ευρώ, προβλέπονται 72 δόσεις και διαγράφεται το 30% προστίμων και προσαυξήσεων. Για οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ οι δόσεις είναι μέχρι 100 με παράλληλη απαλλαγή προσαυξήσεων και προστίμων κατά 10%.

Οι οφειλέτες για να επωφεληθούν των διατάξεων του νόμου και της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΝ, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη Δημοτική Επιχείρηση, μέχρι 14 Αυγούστου 2014, για όλες τις περιπτώσεις. Διαφορετικά, θα ισχύσει ό,τι προβλεπόταν και πριν, με τους οφειλέτες υπόχρεους προς καταβολή ολόκληρων των οφειλόμενων ποσών, στα οποία εμπεριέχονται πρόστιμα και προσαυξήσεις στο σύνολό τους.


Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι εφόσον ο οφειλέτης δεν καταβάλει μία από τις δόσεις με τις οποίες θα ρυθμίσει την αποπληρωμή της οφειλής του, τότε αυτόματα χάνει ολόκληρη τη ρύθμιση και καθίσταται υπόχρεος για την καταβολή του υπολοίπου χρέους του με όλες τις αρχικές προσαυξήσεις.


ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

www.anatolh.com