in

«ΜΑΡΤΗΣ μήνας ο Ανοιξιάτης »

 

…γράφει η Μαρία Κασωτάκη

Ο Μάρτης μήνας, ο πρώτος μήνας της άνοιξης που με το ξεκίνημα του αρχίζουν οι όμορφες ευωδιές που γλυκαίνουν την καρδιά μας. Ανθίζουνε τα λουλούδια ,οι αμυγδαλιές  οι νύφες του χειμώνα όπως τις λένε με τα λευκά και ρόζ λουλούδια τους που ξεπροβάλλουν νωρίτερα από τα άλλα. Η φύση γίνεται πιο γιορτινή, αλλάζει, ομορφαίνει γεμίζει από πολλά χρώματα.,

Ο ήλιος πιο ζεστός, έντονος που νιώθουμε οτι θα μας κάψει, για αυτό και κάθε 1έως 31 του Μάρτη φοράμε στο χέρι μας το Μαρτάκι, το βραχιόλι που μας προστατεύει και είναι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή.

Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ και το περιμένουν με χαρά και κάθε φορά που το φοράνε κάτι θα σχολιάσουν. Όπως «γιατί μαμά φτιάχνουν το Μαρτάκι με άσπρη και κόκκινη κλωστή; Ολυμπιακός είναι; »

Μπορεί να τον λένε Γδάρτη τον Μάρτη λόγο που αλλάζει πολλές φορές διαθέσεις ο καιρός, όμως και πάλι έχει να μας δώσει πολλές γιορτές με ευχάριστες στιγμές, επίσης έχει πολλά ονόματα που σχετίζονται με τις ιδιότητες και τις πράξεις που του αποδίδονται. Την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 του Μάρτη, μια γιορτή που είναι σημείο αναφοράς για όλες τις γυναίκες για τον ξεχωριστό ρόλο που έχει η καθεμία. Αρχίζει  η μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή για αυτό και έχει βγεί η γνωστή παροιμία «λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή; ».Η γιορτή του Ευαγγελισμού εξ ου και το όνομα Βαγγελιώτης .Την 25 Μαρτίου η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Και τι δεν έχει αυτός ο μήνας, δεν είναι λοιπόν τυχαίο που λένε οτι τα παιδιά που γεννιούνται τον Μάρτιο είναι πιο ευτυχισμένα.!!!

 

                                                                                                                                      ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΩΤΑΚΗ