in , , , ,

Μαθητές του Α' Δημοτικού της Νεάπολης στο, μισό Λαογραφικό μουσείο της πόλης.

Επίσκεψη στη Λαογραφική Συλλογή της Νεάπολης πραγματοποίησαν μαθητές της Δ’ τάξης του Α’ Δημοτικού σχολείου της Νεάπολης κάνοντας ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο, σε δραστηριότητες και ασχολίες του παλιού καιρού με την συνοδεία του δασκάλου τους π. Αγαθάγγελου Πατσιά και της διευθύντριας του σχολείου.

 Παρούσα στο λαογραφικό μουσείο η Μαρία Σεργάκη, μέλος του Δ.Σ της Π.Λ.Ε.Α.Μ. όπου με την γλαφυρή ξενάγηση της  και πρόθυμη όπως πάντα,  μοιράστηκε το πρωινό με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. 
«Βέβαιοι για τη διδακτική αξία του παρελθόντος και θεωρώντας πολύτιμη την επαφή των παιδιών με την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας επιδιώκουμε κάθε χρόνο την επαφή και γνωριμία τους με τα σπάνια πια  εκθέματα του μουσείου.» σχολίασε η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Πρατσίνη. 
Οι μαθητές του σχολείου ξεναγήθηκαν, οφείλουμε να πούμε, σε ένα σχεδόν μισό λαογραφικό μουσείο από την στιγμή που πολλά του εκθέματα βρίσκονται σε αίθουσες του παλιού Γυμνασίου της πόλης ενώ κάποια άλλα φυλάσσονται σε κούτες. 
Είναι δε ακόμα αρκετά που θα προστεθούν στην μοναδική αυτή συλλογή που έχει το λαογραφικό μουσείο της Νεάπολης. Με βάση δε εκτιμήσεις που έχει κάνει με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ, στο πρόσφατο παρελθόν ο Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης, το λαογραφικό μουσείο της πόλης θα αποτελέσει ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα λαογραφικά μουσεία – εκπαιδευτικά κέντρα  όλης της Κρήτης. 
Το έργο της δημιουργίας του μουσείου στους χώρους του παλιού γυμνασίου μέσω ένταξης του στο ΕΣΠΑ είναι στόχος για την παρούσα Δημοτική αρχή ώστε να δοθεί ξανά στη πόλη της Νεάπολης το στοιχείο και το στίγμα της πόλης με την βαθειά ιστορία και τον πολιτισμό που ανέκαθεν είχε. 
Έως τότε τα μοναδικά αντικείμενα  που έχουν προσφερθεί από τους κατοίκους της περιοχής και που παρουσιάζουν κυριολεκτικά την ιστορία  του τόπου αυτού θα παραμένουν σε χώρους όπου δύσκολα φτάνει το ανθρώπινο μάτι για να τα δει.
ΘΑΝΟΣ Κ.