in , , , ,

Λίγο πριν τις διακοπές

Γεμάτοι από εμπειρίες και αφορμές για επιπλέον μελέτη και σκέψη έφυγαν οι μαθητές του Α’ Δημοτικού της Νεάπολης για τις διακοπές του Πάσχα. Οι μέρες πριν το κλείσιμο του σχολείου τους ήταν γεμάτες  από δράσεις και δραστηριότητες.


 Οι κίνδυνοι από τα δηλητηριασμένα δολώματα
Ένα διαφορετικό μάθημα έκαναν οι μαθητές μας (Ε και ΣΤ ) την Πέμπτη 10 Απριλίου. Τα δηλητηριασμένα δολώματα και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον ήταν το θέμα για το οποίο ενημερώθηκαν από την περιβαλλοντολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Μαρία Σακελάρη. 
Συζητήθηκαν έννοιες όπως οικοσύστημα, βιοποικιλότητα, τοπία και παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδραστική παρουσίαση  μέσα από την οποία πήραν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για την επιβλαβή χρήση των δολωμάτων και τις συνέπειές τους στην τροφική αλυσίδα. Η εκπαιδευτική ομιλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που υλοποιεί το ΜΦΙΚ και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Πριν την Ανάσταση…
«Τελευταία μέρα πριν τις Πασχαλινές Διακοπές, εκκλησιαστήκαμε -όλες οι τάξεις- όπως κάθε χρόνο και στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε και Στ τάξης είπαν τα Κάλαντα του Λαζάρου στα κεντρικά σημεία της Νεάπολης με τη συνοδεία λύρας κρατώντας το σταυρό στολισμένο με όμορφα λουλούδια της άνοιξης κρίνα και βασιλικούς που έφεραν τα παιδιά στο σχολείο. Είπαμε τα κάλαντα πρώτα πρώτα στο σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Εκείνος με πολλή αγάπη ευλόγησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και μας έδωσε τις πατρικές του ευχές για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τα Δικαστήρια, την πλατεία της Νεάπολης και την πλατεία των Τριών Ιεραρχών.» είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Πρατσίνη. Και φέτος το σχολείο επισκέφθηκε ο αρχιμανδρίτης πατέρας Τίτο Ταμπακάκη για να διδάξει κατασκευή του σταυρού των Βαϊων. Μίλησε στα παιδιά για τη συνήθεια αυτή και το γεγονός που τη φέρνει ως τις μέρες μας και με πολλή υπομονή βοήθησε μικρούς και μεγάλους να φτιάξουν το δικό τους σταυρό.
Περιβάλλον και Αθλητισμός
Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αγωγή υγείας υλοποιούν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης με την επίβλεψη και το συντονισμό του υπεύθυνου εκπαιδευτικού Γιώργου Παπαστεφανάκη και του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής Νίκου Παπαδούλη. Το πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στην απόκτηση εμπειριών και γνώσεων γύρω από το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις δυνατότητες άσκησης στο περιβάλλον και τη λειτουργία  αθλητικών εγκαταστάσεων φιλικών προς αυτό. 

Περιλαμβάνει συζητήσεις, βιωματικές δράσεις, περιπάτους, αθλητικές δραστηριότητες με καταγραφή προβλημάτων, έρευνα και διατύπωση προβληματισμών και τελικά διαμόρφωση προτάσεων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο στο άμεσο -σχολικό και τοπικό-περιβάλλον όσο και στο ευρύτερο. Πολύ σημαντική και πλούσια σε εικόνες, γνώσεις και σκέψεις ήταν η περιβαλλοντική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς στον Άγιο Νικόλαο πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της οποίας γνώρισαν χώρους και εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το θέμα που μελετούν. Καταρχήν επισκέφθηκαν το ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου.
 Εκεί τους μίλησε ο κ. Ζαχαρίας Δεμέτζος για τη λειτουργία του, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία στη διαχείριση των απορριμμάτων μας και για την ανακύκλωση και τα οφέλη της. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον υγρότοπο του Αλμυρού. Η υπεύθυνη του WWF Κρήτης κ. Έμιλυ Πεδιαδίτη μίλησε στα παιδιά και οργάνωσε δραστηριότητες και παιχνίδια ώστε να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο τη σημασία του υγρότοπου στη ζωή μας και την ανάγκη να τον προστατεύσουμε από τις ανθρώπινες πράξεις που τον επιβαρύνουν. 

Επισκέφθηκαν ακόμη το Βιολογικό Καθαρισμό. Εκεί ο υπεύθυνος κ. Γιώργος Πεδιαδίτης εξήγησε στα παιδιά πώς λειτουργεί ο βιολογικός και πώς συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Εντυπωσιασμένα απ΄ όλα όσα είδαν, άκουσαν και βίωσαν τερμάτισαν τη διδακτική τους επίσκεψη στο Κολυμβητήριο για να δουν από κοντά ένα σημαντικό αθλητικό χώρο που χαρακτηρίζει τον Άγιο Νικόλαο και που έχει χαρίσει εκτός από ευχαρίστηση σε όσους ασχολούνται με την κολύμβηση και πολλές μεγάλες στιγμές στην πόλη με σπουδαίες διακρίσεις εδώ και πολλές δεκαετίες. 
Το πρόγραμμα Περιβάλλον και Αθλητισμός θα συνεχιστεί μετά τις διακοπές του Πάσχα με ακόμη περισσότερες βιωματικές δράσεις. Δράσεις και επισκέψεις εκτός συνόρων σχολείου κάνουν την γνώση πραγματική εμπειρία για τα παιδιά τα οποία ενθουσιασμό και αγάπη δηλώνουν να έχουν.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ