in , , , ,

Κοινωνική διάσταση…

Μια χειρονομία με κοινωνική διάσταση επιτέλεσαν η ΙΜΠΧ και το Λύκειο Ελληνίδων Αγίου Νικολάου προσφέροντας τα έσοδα από το Πασχαλινό μπαζάρ στο φιλόπτωχο ταμείο του καταστήματος κράτησης της Νεάπολης.

 Ο Αρχιμανδρίτης π. Τίτος Ταμπακάκης και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Παρούλα Κουτσάκη παρέδωσαν τον φάκελο με το χρηματικό ποσό στον διευθυντή των φυλακών κ. Νίκο Σαρακινό. 
Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από το μπαζαρ που έγινε στον Άγιο Νικόλαο από τις 11 του προηγούμενου μήνα έως και την Μεγάλη Τετάρτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 15 δημιουργοί προσφέροντας τα έργα τους σε συμβολικές τιμές. Με την αγάπη και την φροντίδα των μελών του Λυκείου έγινε αυτή η δράση και το κοινωνικός της αποτέλεσμα κρίνεται ως απόλυτα εύστοχο ενώ παράλληλα αποκτά και τον χαρακτήρα της μίμησης από άλλους φορείς. Ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει δράσεις από φορείς κυρίως του Επάνω Μεραμπέλλου ώστε το ταμείο αυτό κατά καιρούς να ενισχύεται. 
«Μακάρι παρόμοιες δράσεις να γίνουν και από άλλους φορείς, εμείς πάντως σε συνεργασία με την τοπική μας εκκλησία θέλουμε να καθιερώσουμε τον συγκεκριμένο μπαζαρ και να γίνει θεσμός στην περιοχή μας.» είπε η κα Κουτσάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν, δημιουργούς, εκθέτες και τις κυρίες του Λυκείου για αυτό το αποτέλεσμα. 
Με αφορμή την συγκεκριμένη δράση ρωτήσαμε τον Νίκο Σαρακινό διευθυντής του καταστήματος κράτησης Νεάπολης  να μας πει μερικά λόγια για την χρησιμότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου ταμείου.

«Το φιλόπτωχο ταμείο, το οποίο τηρείται στο Κατάστημα μας βοηθάει οικονομικά τους άπορους κρατούμενους, οι οποίοι δυστυχώς είναι πολλοί. Το ταμείο αυτό δεν χρηματοδοτείται από το κράτος παρά μόνον από φιλανθρωπικά ιδρύματα και από ιδιώτες. Τα χρήματα αυτού προορίζονται για την προμήθεια διαφόρων ειδών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των απόρων κρατουμένων, όπως κάρτες τηλεφώνου για να επικοινωνούν με τα συγγενικά τους πρόσωπα, διάφορα είδη ένδυσης, υπόδησης και ατομικής υγιεινής και είδη του κυλικείου, όπως τσιγάρα, καφέδες, αναψυκτικά, παγωτά κ.λ.π., ούτως ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εκμετάλλευσης.» είπε και πρόσθεσε ότι καλύπτουν ακόμα τα έξοδα επιστροφής απόρων κρατουμένων  στον τόπο καταγωγής ή κατοικίας τους, δηλαδή τα εισιτήρια  και την σίτιση τους.
 «Ας αναλογιστεί κάποιος, τι προβλήματα και τι κίνδυνοι θα υπήρχαν, αν οι όποιοι άποροι αποφυλακισθέντες, αφήνονταν στην τύχη τους μετά την αποφυλάκιση τους, να περιφέρονται στην πόλη μας, για να εξασφαλίσουν χρήματα για την κάλυψη των εξόδων επιστροφή τους στον τόπο τους. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το προηγούμενο έτος εξυπηρετήθηκαν περίπου 850 κρατούμενοι και δαπανήθηκε το ποσό των 3.400,00 €.» εί
πε.  Ενημερωτικά ακόμα πρόσθεσε ότι η διαχείριση του ταμείου αυτού γίνεται από τη Διαχειριστική επιτροπή του Καταστήματος, η οποία αποτελείται από τον Διευθυντή τον Διαχειριστή και τον Λογιστή.

Τηρείται μπλοκ αποδείξεων καταθέσεων, οι οποίες υπογράφονται από την παραπάνω επιτροπή και τον εκάστοτε καταθέτη, ο οποίος παίρνει την πρωτότυπη και μένει αντίγραφο αυτής για ταμειακή τακτοποίηση. Τηρείται ακόμα μπλοκ αποδείξεων πληρωμών οι οποίες υπογράφονται από την ίδια επιτροπή και τον κρατούμενο που δέχεται την οικονομική ενίσχυση.   
Στο τέλος κάθε έτους, μαζί με το κλείσιμο των βιβλίων της Διαχείρισης, υποβάλλεται, στη Δ/νση Οικονομικού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη Δ/νση Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης, πρακτικό του κλεισίματος (ετήσια κίνηση) του Ταμείου αυτού. 
Συνειδητοποιεί κανείς ότι πραγματικά οι εργαζόμενοι χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση βοηθούν και δαπανούν και χρόνο αλλά πολλές φορές συνεισφέρουν οικονομικά και οι ίδιοι, ας γίνει το πιο πάνω παράδειγμα μαζί με όλα άλλα έχουν γίνει έως τώρα η αφορμή ώστε και άλλοι φορείς να δώσουν μια κάποια σημασία.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ